Energia tukemaan hyvinvointia
04.04.2011, klo 13:07
Energia on keskeinen hyvinvointi- ja kilpailukykytekijä suomalaiselle yhteiskunnalle. Kaikista EU-maista Suomi on eniten sidoksissa energiaan.
Käytämme EU:ssa eniten sähköä ja toiseksi eniten energiaa asukasta kohti laskien, Suomen teollisuus on energiaintensiivinen, olemme EU:n kylmin maa ja lämmitystarpeemme on EU:n suurin, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.
Energian säilyminen hyvinvointi- ja kilpailutekijänä jatkossakin edellyttää Naukkarisen mukaan toimivia energiamarkkinoita, riittävää tuotantokapasiteettia sekä maltillista energiaverotusta.
- Energiateollisuus ry on luonut vision Suomen energiatulevaisuudelle vuoteen 2050. Visio osoittaa, että sähkö ja kaukolämpö voivat olla hiilineutraaleja tuotteita ja keskeisiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Samalla energia voi jatkossakin olla meille kilpailukykytekijä sekä tukea hyvinvointia ja talouskasvua.
Naukkarisen mukaan kotimaisella ja EU-tason energia- ja ilmastopolitiikalla on luotava edellytykset tälle tulevaisuudelle.
- Energia-ala on Suomen teollisuusaloista pääomavaltaisin ja viime vuosina se on toiminut koko teollisuuden investointiveturina. Investoinnit ovat tärkeitä myös talouskasvulle ja työllisyydelle.
Viime vuosina energiateollisuus on ollut ylivoimaisesti suurin investoija kaikista eri teollisuudenaloistamme. Näiden investointien merkitys on ollut aivan ratkaiseva hyvinvoinnille, työllisyydelle ja koko yhteiskunnalle.
Energiantuotannon investointiedellytyksiä on parannettava
Energiatuotannon tarvitsevat suuret investoinnit on Naukkarisen mukaan turvattava parantamalla investointiedellytyksiä.
- Lupamenettelyjä on kehitettävä nykyistä sujuvammiksi ja ennakoitavammiksi. Kaavoituksella on luotava toiminnalle edellytykset. Kotimaisten polttoaineiden, erityisesti metsäenergian markkinoita on kehitettävä. Bioenergian saatavuus kilpailukykyiseen hintaan on mahdollista, mutta se edellyttää toimenpiteitä metsäenergian hankintaketjussa ja metsäpolitiikassa.
Yhteiskunnan riippuvuus sähköstä kasvaa
Naukkarinen korostaa, että EU:ssa Suomelle hyväksytyt päästötavoitteet sekä ilmasto- ja energiastrategiassa tehdyt linjaukset lisäävät kotimaisten uusiutuvien energialähteiden käyttöä energiantuotannossamme. Samalla yhteiskuntamme sähköistyy eli entistä suurempi osa energiankäytöstämme tulee perustumaan sähköön.
- Koska käytämme paljon energiaa, on myös energian hinnalla ja energiaverotuksen tasolla kansalaisillemme tärkeä merkitys. Vuoden alusta voimaanastuneiden energiaverokorotusten seurauksena olemme nyt nousseet EU:n kärkiverottajien kastiin.
Naukkarinen pitää tärkeänä, että tuleva hallituksemme pysähtyisi hetkeksi pohdiskelemaan, mitä korkea verotuksemme taso yhdistettynä ympäristöolosuhteistamme johtuvaan suurehkoon energiankäyttöön merkitsee asumiskustannuksille, kansalaistemme hyvinvoinnille ja myös elinkeinoelämämme kilpailukyvylle.
- Kiristyneen energiaverotuksen ohelle asumiskustannuksiimme kohdistuu samanaikaisesti monia muitakin korotuspaineita.