Höyryävät kodinkoneet

26.02.2014, klo 10:24Kommentteja 0

Höyryraudan tietävät kaikki, mutta höyry on tullut osaksi muitakin kodinkoneita.


Mielen kehittämässä automaattikypsrnnyksessä voidaan uuniin laittaa samaan aikaan kolme eri ruokalajia. Uuni ilmoittaa milloin mikin ruokalaji on valmis.

Höyry tuo tehoa pyykinpesuun ja -kuivaukseen sekä makua keittiöön ja puhtautta kotiin. Höyry on myös energiatehokkuutta.

– Höyryssä on energia hyvässä muodossa, kiteyttää Arto Arhipoff Electroluxilta esitellessään höyryn käyttöä ruuanvalmistuksessa ja lämmittämisessä. Höyry ei kuivata ruokaa tai muuta sen koostumusta. Höyry pitää maut.

Höyryllä kypsentäminen on ammattilaisten tapa valmistaa herkullista ruokaa, säilyttää vitamiinit ja hivenaineet. Myös ruuan väri säilyy luonnollisena ja maku alkuperäisenä. Höyrykypsennyksessä voidaan välttää myös rasvojen käyttöä ruuanvalmistuksessa.

Höyry tekee ruuanvalmistuksesta myös energiatehokkaampaa. Ruokaa voidaan valmistaa samanaikaisesti useammalla eri tasolla, koska hajut ja maut eivät siirry tuotteesta toiseen. Höyryn ja kiertoilman yhdistelmä vähentää merkittävästi kypsennysaikaa.  Annosten uudelleenlämmitys höyryllä auttaa palauttamaan ruuan lähes alkuperäiselle tuoreuden tasolle kostean ja hellävaraisen lämmön avulla.

Ruokaa tyhjiöpusseissa

Uutta uunia hankkiessa kannattaa tutustua höyryuunivalikoimiin. Vaihtoehtoja on useita. Uusimpana huippukokkien kanssa kehitetty CombiSteam SousVide -uuni, jossa voidaan valmistaa tyhjiöpusseihin pakattuja ruokia tai ruoka-annoksia.

Tyhjiöpusseihin voidaan pakata mitä tahansa, vihanneksia, lihaa, kalaa mausteineen ja liemineen. Ruuat kypsennetään höyryllä pusseissa todella tarkoissa lämpötiloissa, jotka tässä menetelmässä ovat vielä tarkemmat kuin muissa höyryuuneissa.  Ruoka on maukkaampaa ja mehukkaampaa. Painohäviö tällä menetelmällä vain 5 – 10 prosenttia, kun se tavallisessa kypsennyksessä on jopa 50 prosenttia.

Illanistujaisiin voidaan ruuat esikypsentää etukäteen ja säilöä pusseissa. Sen jälkeen saadaan annospussit käsiteltyä nopeasti vieraiden saavuttua ja kotikokin aika keittiössä on lyhyempi.

Helpotusta vaatehuoltoon


Höyry on mukana myös modernissa pyykinpesussa. Höyryä käytetään osana pesua tai sileytyksessä.

Arto Arhipoff kertoo, että Electroluxilla ei höyryä käytetä pesussa, koska vettä tarvitaan viemään vaatteisiin tarttunut lika pois. – Höyry vähentää oleellisesti silittämistarvetta. Sileyttämisen lisäksi höyryä käytetään raikastamiseen, kun vaatteista halutaan esimerkiksi poistaa niihin tarttuneita hajuja ja tuoksuja. Välttää näin turhia puhtaiden vaatteiden pesuja.

Höyrytoiminto on tullut myös kuivausrumpuihin. Kuivauksen lopussa ajetaan vaatteisiin kevyt höyrytys. – Höyrytyksen jälkeen vaatteet ovat valmiita arkikäyttöön ilman silitystä. Vain hienoimmat juhlavaatteet pitää silittää tämän jälkeen kevyesti hyvällä höyryraudalla.

Kuivausrumpujen energiatehokkuus on myös parantunut huomattavasti. Lämpöpumpputekniikan lisääminen vaatteiden kuivattamiseen on pudottanut kulutuslukemia oleellisesti. On jopa laskettu, että lämpöpumpputekniikalla rummussa kuivaaminen on energiatehokkaampaa kuin narulla kuivaaminen sisällä asunnossa.

Höyryllä helpommin sileää

Höyryn käyttö pesukoneessa tai kuivausrummussa vähentää silitystarvetta ja tekee silittämisen huomattavasti helpommaksi. Se ei kuitenkaan poista kokonaan silittämistarvetta, joten sielläkin puolella on edelleen kehitystyötä. Höyrysilitysrauta on lähes joka kodissa ja höyryn tehosta silittämisessä ei ole epäselvää.

Silittämisen helpottamiseksi on kehitystyötä tehty esimerkiksi rautojen pohjissa, jotka ovat entistä liukuvampia. Höyryntulon tasaisuutta on parannettu muun muassa lisäämällä höyryreikiä pohjaan ja parantamalla muuta tekniikkaa.

Silityskeskusten suosio on kasvamassa myös meillä Suomessa. Silityskeskuksessa vesi laitetaan erilliseen vesisäiliöön ja silitysajat ovat perinteistä höyryrautaa pidemmät. Myös höyryntuotanto on silityskeskuksessa höyryrautaa tehokkaampaa.

Höyrypuhdistaminen ekologista

Höyrypuhdistimet ovat tulleet monille tutuiksi television ostoskanavilta. Nyt höyrypuhdistimet ovat tulossa osaksi myös perinteisten kodinkonevalmistajien mallistoa.

Höyrypuhdistaminen vähentää kemikaalien tarvetta tai poistaa sen kokonaan. Ne puhdistavat kovien pintojen lisäksi herkät tekstiilipinnat. Näitäkin höyrylaitteita voi käyttää ryppyjen poistamiseen. Syväpuhdistus desinfioi, poistaa basilleja ja bakteereja.

Höyrypuhdistaminen sopii kaikille pinnoille, lattioille, keittiön pinnoille ja saniteettitiloihin. Puhdasta syntyy helposti ja nopeasti. Pinnat myös kuivuvat nopeasti.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää