Höyryävät kodinkoneet

26.02.2014, klo 10:24Kommentteja 0

Höyryraudan tietävät kaikki, mutta höyry on tullut osaksi muitakin kodinkoneita.


Mielen kehittämässä automaattikypsrnnyksessä voidaan uuniin laittaa samaan aikaan kolme eri ruokalajia. Uuni ilmoittaa milloin mikin ruokalaji on valmis.

Höyry tuo tehoa pyykinpesuun ja -kuivaukseen sekä makua keittiöön ja puhtautta kotiin. Höyry on myös energiatehokkuutta.

– Höyryssä on energia hyvässä muodossa, kiteyttää Arto Arhipoff Electroluxilta esitellessään höyryn käyttöä ruuanvalmistuksessa ja lämmittämisessä. Höyry ei kuivata ruokaa tai muuta sen koostumusta. Höyry pitää maut.

Höyryllä kypsentäminen on ammattilaisten tapa valmistaa herkullista ruokaa, säilyttää vitamiinit ja hivenaineet. Myös ruuan väri säilyy luonnollisena ja maku alkuperäisenä. Höyrykypsennyksessä voidaan välttää myös rasvojen käyttöä ruuanvalmistuksessa.

Höyry tekee ruuanvalmistuksesta myös energiatehokkaampaa. Ruokaa voidaan valmistaa samanaikaisesti useammalla eri tasolla, koska hajut ja maut eivät siirry tuotteesta toiseen. Höyryn ja kiertoilman yhdistelmä vähentää merkittävästi kypsennysaikaa.  Annosten uudelleenlämmitys höyryllä auttaa palauttamaan ruuan lähes alkuperäiselle tuoreuden tasolle kostean ja hellävaraisen lämmön avulla.

Ruokaa tyhjiöpusseissa

Uutta uunia hankkiessa kannattaa tutustua höyryuunivalikoimiin. Vaihtoehtoja on useita. Uusimpana huippukokkien kanssa kehitetty CombiSteam SousVide -uuni, jossa voidaan valmistaa tyhjiöpusseihin pakattuja ruokia tai ruoka-annoksia.

Tyhjiöpusseihin voidaan pakata mitä tahansa, vihanneksia, lihaa, kalaa mausteineen ja liemineen. Ruuat kypsennetään höyryllä pusseissa todella tarkoissa lämpötiloissa, jotka tässä menetelmässä ovat vielä tarkemmat kuin muissa höyryuuneissa.  Ruoka on maukkaampaa ja mehukkaampaa. Painohäviö tällä menetelmällä vain 5 – 10 prosenttia, kun se tavallisessa kypsennyksessä on jopa 50 prosenttia.

Illanistujaisiin voidaan ruuat esikypsentää etukäteen ja säilöä pusseissa. Sen jälkeen saadaan annospussit käsiteltyä nopeasti vieraiden saavuttua ja kotikokin aika keittiössä on lyhyempi.

Helpotusta vaatehuoltoon


Höyry on mukana myös modernissa pyykinpesussa. Höyryä käytetään osana pesua tai sileytyksessä.

Arto Arhipoff kertoo, että Electroluxilla ei höyryä käytetä pesussa, koska vettä tarvitaan viemään vaatteisiin tarttunut lika pois. – Höyry vähentää oleellisesti silittämistarvetta. Sileyttämisen lisäksi höyryä käytetään raikastamiseen, kun vaatteista halutaan esimerkiksi poistaa niihin tarttuneita hajuja ja tuoksuja. Välttää näin turhia puhtaiden vaatteiden pesuja.

Höyrytoiminto on tullut myös kuivausrumpuihin. Kuivauksen lopussa ajetaan vaatteisiin kevyt höyrytys. – Höyrytyksen jälkeen vaatteet ovat valmiita arkikäyttöön ilman silitystä. Vain hienoimmat juhlavaatteet pitää silittää tämän jälkeen kevyesti hyvällä höyryraudalla.

Kuivausrumpujen energiatehokkuus on myös parantunut huomattavasti. Lämpöpumpputekniikan lisääminen vaatteiden kuivattamiseen on pudottanut kulutuslukemia oleellisesti. On jopa laskettu, että lämpöpumpputekniikalla rummussa kuivaaminen on energiatehokkaampaa kuin narulla kuivaaminen sisällä asunnossa.

Höyryllä helpommin sileää

Höyryn käyttö pesukoneessa tai kuivausrummussa vähentää silitystarvetta ja tekee silittämisen huomattavasti helpommaksi. Se ei kuitenkaan poista kokonaan silittämistarvetta, joten sielläkin puolella on edelleen kehitystyötä. Höyrysilitysrauta on lähes joka kodissa ja höyryn tehosta silittämisessä ei ole epäselvää.

Silittämisen helpottamiseksi on kehitystyötä tehty esimerkiksi rautojen pohjissa, jotka ovat entistä liukuvampia. Höyryntulon tasaisuutta on parannettu muun muassa lisäämällä höyryreikiä pohjaan ja parantamalla muuta tekniikkaa.

Silityskeskusten suosio on kasvamassa myös meillä Suomessa. Silityskeskuksessa vesi laitetaan erilliseen vesisäiliöön ja silitysajat ovat perinteistä höyryrautaa pidemmät. Myös höyryntuotanto on silityskeskuksessa höyryrautaa tehokkaampaa.

Höyrypuhdistaminen ekologista

Höyrypuhdistimet ovat tulleet monille tutuiksi television ostoskanavilta. Nyt höyrypuhdistimet ovat tulossa osaksi myös perinteisten kodinkonevalmistajien mallistoa.

Höyrypuhdistaminen vähentää kemikaalien tarvetta tai poistaa sen kokonaan. Ne puhdistavat kovien pintojen lisäksi herkät tekstiilipinnat. Näitäkin höyrylaitteita voi käyttää ryppyjen poistamiseen. Syväpuhdistus desinfioi, poistaa basilleja ja bakteereja.

Höyrypuhdistaminen sopii kaikille pinnoille, lattioille, keittiön pinnoille ja saniteettitiloihin. Puhdasta syntyy helposti ja nopeasti. Pinnat myös kuivuvat nopeasti.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää