Hyvää ympäristöystävällistä ruokaa

04.04.2011, klo 13:08

Ruokavalinnoillamme on suuri vaikutus ympäristöön. Vastuullinen syöjä on taloudellinen ja suunnitelmallinen, mutta ei tingi ruoan mausta.

- svshr1low.jpg

Hiilijalanjäljestämme ruoan osuus on 20–30 prosenttia. Yksityisen kulutuksen päästötilastoissa ruokailu tulee heti asumisen ja liikkumisen jälkeen…

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman (Sre) Hyvinsyöjä-kampanjassa annetaan konkreettisia ohjeita siitä, miten jokainen meistä voi pienentää ruokailunsa ympäristövaikutuksia.

Pääsihteeri Marja Innanen kertoo, että kampanjan ensimmäinen teesi kuuluu: Minulle on paljastettava ruokani alkuperä.

– En ota kantaa siihen, että pitäisikö ruoan olla kotimaista vai ulkomaista. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä pohtia sitä, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu.

– Toisaalta kannattaa kyllä muistaa sekin, että yleensä ruoan maku ei kuljettamisesta tai säilyttämisestä ainakaan parane.

Ruokia vuodenajan mukaan

- svshr2low.jpgMutta mutta, ympäristövaikutukset eivät ole aina aivan yksinkertaisia. Esimerkiksi Suomessa talvella kasvihuoneessa tuotettu kurkku vaatii kypsyäkseen paljon energiaa…

Marja Innasen mukaan tästä tullaankin kätevästi toiseen teesiin: Vien sesonkiherkuista parhaat päälle.

– On ympäristöystävällistä suosia niitä tuotteita, joita juuri siihen vuodenaikaan on tarjolla.

– Talvella ei ehkä tarvitsekaan olla aina kurkkua, vaan silloin on järkevää muistaa myös esimerkiksi kotimaiset juurekset.

 

Lautaselle kotimaisia kasviksia

Hyvinsyöjä-kampanjan kolmas teesi kuuluu Kasvissuhteeni kukoistaa.

- svporkkanalow.jpgMarja Innasen mukaan ympäristöystävällisimpiä ovat suomalaiset avomaan kasvikset ja juurekset – unohtamatta metsien loistavaa tarjontaa. Kasvisruokaa voi kasvattaa myös omalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja pihalla.

Kasvisten käyttöä olisi varmasti hyvä lisätä, mutta eikö ympäristöystävällisintä olisi luopua kokonaan lihasta? Se on tietenkin radikaali ratkaisu, mutta…

- svpaprikalow.jpg– Joillekin sopii sekin. Onnistunut täysipainoiseen kasvisravintoon siirtyminen vaatii kuitenkin paljon osaamista.

– Minun valintani on lisätä kasvisten määrää ja kiinnittää huomiota syödyn lihan määrään ja laatuun. Hyvä ratkaisu voisi olla vähemmän, mutta parempaa.

– Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi broilerin lihalla on pienempi ilmastovaikutus kuin naudanlihalla tai sianlihalla.

Ei ruokaa roskikseen!

Neljäs teesi on varmasti kaikkien suomalaisten mielestä erittäin kannatettava: Laitoin roskikseni pysyvälle paastolle.

– On arvioitu, että kun suomalainen ostaa vuodessa noin 600–700 kiloa ruokaa, niin tästä jopa kymmenen prosenttia päätyy roskikseen. Toisen arvion mukaan Yhdysvalloissa jätteisiin päätyvällä ruoalla pystyttäisiin ruokkimaan kaikki Afrikan nälkäänäkevät.

– Tällä teesillä pääsee kaikista helpoimmalla tosi pitkälle. Tarvitaan vain suunnitelmallisuutta ja ruokaa arvostavaa asennetta.

– Tarvetta voi olla toki myös tietotaidolle siitä, miten vaikkapa puuronloppua tai paistinpalasta voi hyödyntää uudella tavalla seuraavana päivänä.

Koko ketju kuntoon

- svtomaatitlow.jpgViides teesi on Kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.

– Jos esimerkiksi kauppaan mennään autolla, niin ruokatarvikkeita kannattaa hankkia kerralla enemmän eikä autoilla ostoksille joka päivä. Ympäristöystävällisintä olisi tehdä kauppareissut vaikka kävellen tai polkupyörällä.

Kaapituksesta Marja Innanen muistuttaa, että jos ruoka vaatii kylmäsäilytystä, niin se vaatii myös energiaa.

– Ruoanlaitossakin on lukuisia säästömahdollisuuksia. Ruoka esimerkiksi valmistuu mikroaaltouunissa vähemmällä energialla kuin uunissa.

– Ja esimerkiksi vedenkeitin on hyvin energiapihi laite. Kattilaankin tarvittava vesi kannattaa lämmittää ensin vedenkeittimessä ja siirtää se sitten kattilaan, Marja Innanen vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Hyvinsyöjä-kampanja

- svsrelogo.jpgHyvinsyöjä-kampanjan tarkoituksena on kertoa kuluttajalle yksinkertaisesti miten voi syödä hyvin niin itsensä kuin ympäristönkin kannalta. Kampanjan on toteuttanut maa- ja metsätalousministeriön koordinoima Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma.

Lisätietoja: www.hyvinsyoja.fi

Tulosta

Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Liikenne

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää

Blogi

Duran Duran Duran

Minulla on varaston kaapissa iso pino c-kasetteja. Lp-levyt, jotka ovat nykyään ihan oikeasti trendikkäitä, komeilevat olohuoneessa kunniapaikalla. CD:t löytyvät työhuoneen kirjahyllystä. Lue lisää