Hyvää ympäristöystävällistä ruokaa

04.04.2011, klo 13:08

Ruokavalinnoillamme on suuri vaikutus ympäristöön. Vastuullinen syöjä on taloudellinen ja suunnitelmallinen, mutta ei tingi ruoan mausta.

- svshr1low.jpg

Hiilijalanjäljestämme ruoan osuus on 20–30 prosenttia. Yksityisen kulutuksen päästötilastoissa ruokailu tulee heti asumisen ja liikkumisen jälkeen…

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman (Sre) Hyvinsyöjä-kampanjassa annetaan konkreettisia ohjeita siitä, miten jokainen meistä voi pienentää ruokailunsa ympäristövaikutuksia.

Pääsihteeri Marja Innanen kertoo, että kampanjan ensimmäinen teesi kuuluu: Minulle on paljastettava ruokani alkuperä.

– En ota kantaa siihen, että pitäisikö ruoan olla kotimaista vai ulkomaista. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä pohtia sitä, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu.

– Toisaalta kannattaa kyllä muistaa sekin, että yleensä ruoan maku ei kuljettamisesta tai säilyttämisestä ainakaan parane.

Ruokia vuodenajan mukaan

- svshr2low.jpgMutta mutta, ympäristövaikutukset eivät ole aina aivan yksinkertaisia. Esimerkiksi Suomessa talvella kasvihuoneessa tuotettu kurkku vaatii kypsyäkseen paljon energiaa…

Marja Innasen mukaan tästä tullaankin kätevästi toiseen teesiin: Vien sesonkiherkuista parhaat päälle.

– On ympäristöystävällistä suosia niitä tuotteita, joita juuri siihen vuodenaikaan on tarjolla.

– Talvella ei ehkä tarvitsekaan olla aina kurkkua, vaan silloin on järkevää muistaa myös esimerkiksi kotimaiset juurekset.

 

Lautaselle kotimaisia kasviksia

Hyvinsyöjä-kampanjan kolmas teesi kuuluu Kasvissuhteeni kukoistaa.

- svporkkanalow.jpgMarja Innasen mukaan ympäristöystävällisimpiä ovat suomalaiset avomaan kasvikset ja juurekset – unohtamatta metsien loistavaa tarjontaa. Kasvisruokaa voi kasvattaa myös omalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja pihalla.

Kasvisten käyttöä olisi varmasti hyvä lisätä, mutta eikö ympäristöystävällisintä olisi luopua kokonaan lihasta? Se on tietenkin radikaali ratkaisu, mutta…

- svpaprikalow.jpg– Joillekin sopii sekin. Onnistunut täysipainoiseen kasvisravintoon siirtyminen vaatii kuitenkin paljon osaamista.

– Minun valintani on lisätä kasvisten määrää ja kiinnittää huomiota syödyn lihan määrään ja laatuun. Hyvä ratkaisu voisi olla vähemmän, mutta parempaa.

– Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi broilerin lihalla on pienempi ilmastovaikutus kuin naudanlihalla tai sianlihalla.

Ei ruokaa roskikseen!

Neljäs teesi on varmasti kaikkien suomalaisten mielestä erittäin kannatettava: Laitoin roskikseni pysyvälle paastolle.

– On arvioitu, että kun suomalainen ostaa vuodessa noin 600–700 kiloa ruokaa, niin tästä jopa kymmenen prosenttia päätyy roskikseen. Toisen arvion mukaan Yhdysvalloissa jätteisiin päätyvällä ruoalla pystyttäisiin ruokkimaan kaikki Afrikan nälkäänäkevät.

– Tällä teesillä pääsee kaikista helpoimmalla tosi pitkälle. Tarvitaan vain suunnitelmallisuutta ja ruokaa arvostavaa asennetta.

– Tarvetta voi olla toki myös tietotaidolle siitä, miten vaikkapa puuronloppua tai paistinpalasta voi hyödyntää uudella tavalla seuraavana päivänä.

Koko ketju kuntoon

- svtomaatitlow.jpgViides teesi on Kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.

– Jos esimerkiksi kauppaan mennään autolla, niin ruokatarvikkeita kannattaa hankkia kerralla enemmän eikä autoilla ostoksille joka päivä. Ympäristöystävällisintä olisi tehdä kauppareissut vaikka kävellen tai polkupyörällä.

Kaapituksesta Marja Innanen muistuttaa, että jos ruoka vaatii kylmäsäilytystä, niin se vaatii myös energiaa.

– Ruoanlaitossakin on lukuisia säästömahdollisuuksia. Ruoka esimerkiksi valmistuu mikroaaltouunissa vähemmällä energialla kuin uunissa.

– Ja esimerkiksi vedenkeitin on hyvin energiapihi laite. Kattilaankin tarvittava vesi kannattaa lämmittää ensin vedenkeittimessä ja siirtää se sitten kattilaan, Marja Innanen vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Hyvinsyöjä-kampanja

- svsrelogo.jpgHyvinsyöjä-kampanjan tarkoituksena on kertoa kuluttajalle yksinkertaisesti miten voi syödä hyvin niin itsensä kuin ympäristönkin kannalta. Kampanjan on toteuttanut maa- ja metsätalousministeriön koordinoima Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma.

Lisätietoja: www.hyvinsyoja.fi

Tulosta

Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Liikenne

75000 sähköauton latauspistettä yhdellä asiakkuudella

Jaguar on ensimmäisenä sähköautovalmistajana mukana verkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella on tarjolla Suomessa lähes 1000 latauspistettä ja koko Euroopassa 75000 latauspistettä. Tämä palvelu tarjoaa latauksen helppoutta, jota sähköautoilijat ovat kaivanneet. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Blogi

Eräänä päivänä bussipysäkillä

Television viihdeohjelmassa pohdittiin, että nykynuoren elämässään kohtaamista pienistä vastoinkäymisistä pahimpia on akun loppuminen. Eikä kyse ollut siitä boheemisti pukeutuvasta, ilmakylpyjä ottavasta merimiesankasta. Lue lisää