Hyvää ympäristöystävällistä ruokaa

04.04.2011, klo 13:08

Ruokavalinnoillamme on suuri vaikutus ympäristöön. Vastuullinen syöjä on taloudellinen ja suunnitelmallinen, mutta ei tingi ruoan mausta.

- svshr1low.jpg

Hiilijalanjäljestämme ruoan osuus on 20–30 prosenttia. Yksityisen kulutuksen päästötilastoissa ruokailu tulee heti asumisen ja liikkumisen jälkeen…

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman (Sre) Hyvinsyöjä-kampanjassa annetaan konkreettisia ohjeita siitä, miten jokainen meistä voi pienentää ruokailunsa ympäristövaikutuksia.

Pääsihteeri Marja Innanen kertoo, että kampanjan ensimmäinen teesi kuuluu: Minulle on paljastettava ruokani alkuperä.

– En ota kantaa siihen, että pitäisikö ruoan olla kotimaista vai ulkomaista. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä pohtia sitä, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu.

– Toisaalta kannattaa kyllä muistaa sekin, että yleensä ruoan maku ei kuljettamisesta tai säilyttämisestä ainakaan parane.

Ruokia vuodenajan mukaan

- svshr2low.jpgMutta mutta, ympäristövaikutukset eivät ole aina aivan yksinkertaisia. Esimerkiksi Suomessa talvella kasvihuoneessa tuotettu kurkku vaatii kypsyäkseen paljon energiaa…

Marja Innasen mukaan tästä tullaankin kätevästi toiseen teesiin: Vien sesonkiherkuista parhaat päälle.

– On ympäristöystävällistä suosia niitä tuotteita, joita juuri siihen vuodenaikaan on tarjolla.

– Talvella ei ehkä tarvitsekaan olla aina kurkkua, vaan silloin on järkevää muistaa myös esimerkiksi kotimaiset juurekset.

 

Lautaselle kotimaisia kasviksia

Hyvinsyöjä-kampanjan kolmas teesi kuuluu Kasvissuhteeni kukoistaa.

- svporkkanalow.jpgMarja Innasen mukaan ympäristöystävällisimpiä ovat suomalaiset avomaan kasvikset ja juurekset – unohtamatta metsien loistavaa tarjontaa. Kasvisruokaa voi kasvattaa myös omalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja pihalla.

Kasvisten käyttöä olisi varmasti hyvä lisätä, mutta eikö ympäristöystävällisintä olisi luopua kokonaan lihasta? Se on tietenkin radikaali ratkaisu, mutta…

- svpaprikalow.jpg– Joillekin sopii sekin. Onnistunut täysipainoiseen kasvisravintoon siirtyminen vaatii kuitenkin paljon osaamista.

– Minun valintani on lisätä kasvisten määrää ja kiinnittää huomiota syödyn lihan määrään ja laatuun. Hyvä ratkaisu voisi olla vähemmän, mutta parempaa.

– Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi broilerin lihalla on pienempi ilmastovaikutus kuin naudanlihalla tai sianlihalla.

Ei ruokaa roskikseen!

Neljäs teesi on varmasti kaikkien suomalaisten mielestä erittäin kannatettava: Laitoin roskikseni pysyvälle paastolle.

– On arvioitu, että kun suomalainen ostaa vuodessa noin 600–700 kiloa ruokaa, niin tästä jopa kymmenen prosenttia päätyy roskikseen. Toisen arvion mukaan Yhdysvalloissa jätteisiin päätyvällä ruoalla pystyttäisiin ruokkimaan kaikki Afrikan nälkäänäkevät.

– Tällä teesillä pääsee kaikista helpoimmalla tosi pitkälle. Tarvitaan vain suunnitelmallisuutta ja ruokaa arvostavaa asennetta.

– Tarvetta voi olla toki myös tietotaidolle siitä, miten vaikkapa puuronloppua tai paistinpalasta voi hyödyntää uudella tavalla seuraavana päivänä.

Koko ketju kuntoon

- svtomaatitlow.jpgViides teesi on Kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.

– Jos esimerkiksi kauppaan mennään autolla, niin ruokatarvikkeita kannattaa hankkia kerralla enemmän eikä autoilla ostoksille joka päivä. Ympäristöystävällisintä olisi tehdä kauppareissut vaikka kävellen tai polkupyörällä.

Kaapituksesta Marja Innanen muistuttaa, että jos ruoka vaatii kylmäsäilytystä, niin se vaatii myös energiaa.

– Ruoanlaitossakin on lukuisia säästömahdollisuuksia. Ruoka esimerkiksi valmistuu mikroaaltouunissa vähemmällä energialla kuin uunissa.

– Ja esimerkiksi vedenkeitin on hyvin energiapihi laite. Kattilaankin tarvittava vesi kannattaa lämmittää ensin vedenkeittimessä ja siirtää se sitten kattilaan, Marja Innanen vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Hyvinsyöjä-kampanja

- svsrelogo.jpgHyvinsyöjä-kampanjan tarkoituksena on kertoa kuluttajalle yksinkertaisesti miten voi syödä hyvin niin itsensä kuin ympäristönkin kannalta. Kampanjan on toteuttanut maa- ja metsätalousministeriön koordinoima Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma.

Lisätietoja: www.hyvinsyoja.fi

Tulosta

Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Sähkönkäyttöön tarvitaan joustoa

Sähkön tuotantotapojen muutos tarvitsee tuekseen kulutusjoustoa. Joustoa tarvitaan, kun sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulella. Mitä sähkön kulutuksen jousto on ja voimmeko me itse tehdä jotain? Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää