Jo käyttötapamuutoksilla säästöä sähkölaskuun

27.09.2012, klo 09:30Kommentteja 0

Sähkölämmityksen tehostamishanke Elvarin tutkimustuloksen mukaan sähkönkulutus voi pienentyä jopa 30–40 prosenttia vain käyttötapoja muuttamalla, ilman suuria investointeja. Pilottikohteissa on tutkittu tehostamiskeinoja jo vuodesta 2008.

Ennen suurten lämmitysjärjestelmäinvestointien toteuttamista, kannattaa tutkia voiko omilla käyttötapamuutoksilla saada aikaan säästöjä.

Sähkölämmitteisessä asunnossa energiankäytön tehostamisessa on tärkeintä asettaa ja pitää sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina, estää hallitsemattomat ilmavuodot ja käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.

Helpolla merkittävää säästöä

Oikeisiin ja oleellisiin asioihin puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että jo muutamilla toimenpiteillä voi saada merkittävää säästöä sähkönkulutukseen. Tutkimuksessa ilmeni, että käytetyt tehostamiskeinot ovat vanhoja tunnettuja toimintatapoja.

Suurin säästöpotentiaali on huonetilojen lämmityksessä. Lämmitykseen kuluu sähkölämpötalossa noin puolet käytetystä sähköstä.

Elvari-hankkeen pilottikohteissa keskityttiin ensisijaisesti lämmityskulutuksen alentamiseen. Tyypillisesti sähkölämmitteisen kodin sähkönkulutus jakautuu seuraavasti: huonetilat 50 prosenttia, käyttövesi 20 prosenttia ja taloussähkö 30 prosenttia, näin myös useimmissa pilottikohteissa.

Toimenpiteitä vuodenajan mukaan

Lämmityksen kesä- ja talvikäyttöön siirtymisessä kannattaa seurata säätietoja, eikä toimia pelkän kalenterin mukaan. Mieti, onko asunnossa tarpeen lämmityskauden alussa kytkeä heti kaikkia lämmittimiä päälle vai voiko osan lämmittimistä kytkeä päälle vasta myöhemmin. Toimi päinvastoin lämmityskauden lopussa.

Useimmissa pilottikohteissa huonelämpötilat olivat suositeltuja korkeampia, kuten useimmissa kotitalouksissa. Säätämällä asuinlämpötilat 21–22 asteeseen saatiin jo näkyvää säästöä sähkönkäyttöön. Eräässä kohteessa alennettiin myös autotallin ja varaston lämpötila 20 asteesta 15 asteeseen – näin kohteen sähkölasku pieneni 15 prosenttia.

Sisälämpötilojen säätäminen tarkoitustaan vastaavaksi lisää sekä asumismukavuutta että tehostaa sähkön käyttöä. Huonetilojen sisälämpötilojen tehokkain säätö ja tarkkailu tehdään aina erillisen lämpömittarin eikä termostaatissa olevan numeroarvon mukaisesti.

Varmista aina lämmityskauden alussa, että lämmityksen termostaatit todella myös toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa tarpeettomasti.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö tukilämmityslaitteena varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla voi alentaa lämmityskustannuksia. Ilmalämpöpumppu ei sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen tuottama lämpöenergian määrä vähenee pakkasten kiristyessä.

Ilmalämpöpumppua käytetään aina ennen muita lämmittimiä sen paremman hyötysuhteen takia (ILP 300 %, sähköpatteri 100 %). Huonelämmittimet säädetään menemään päälle vasta, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksinään riitä.

Säädä huonelämmittimien asetusarvot 2–4 astetta alemmalle lämpötilalle kuin ilmalämpöpumpussa. Molemmissa laitteissa on omat lämpötilan säätimensä, joiden lämpötila-asteikoilla ja säätötarkkuuksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tarkista molemmat erikseen riippumattomalla lämpömittarilla. Voit myös todeta molempien laitteiden olevan päällä tai pois päältä vaikkapa kädellä.

Huomaa myös, että ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijaitsee usein ylhäällä katon rajassa (tai yläkerran portaikossa). Huonelämmittimet sen sijaan ovat ikkunoiden alla lattian rajassa. Niiden termostaatit sijaitsevat lämmittimien alakulmassa, huonetilan kaikkein kylmimmässä paikassa.

Kun ilmalämpöpumpun lämpöteho ei enää yksin riitä huonetilojen lämmittämiseen, huonelämpötila laskee. Tällöin pitää nostaa ilmalämpöpumpun asettelua reilusti haluttua huonelämpötilaa korkeammalle (25–30 astetta). Näin varmistetaan, että ilmalämpöpumppu toimii koko ajan eikä säädä tehoaan alaspäin, kun täydelle teholle mitoitetut huonelämmittimet alkavat myös lämmittää. Lisäksi palautetaan huonelämmittimien asetukset halutulle huonelämpötilalle. Tällöin ilmalämpöpumpun ja huonelämmittimien ajojärjestys säilyy, ja huonelämpötila pysyy halutulla tasolla.

Kaikkein kovimmilla pakkasilla tulee harkita ilmalämpöpumpun pysäyttämistä, ja huonelämmittimien asettelua normaalille halutulle huonelämpötilalle.

Kun päivä- ja yösähkötariffin hinnat ovat lähellä toisiaan, kannattaa osittain varaava lattialämmitys kytkeä jatkuvatoimiseksi. Vaihdon edellytyksenä on, että lämmitysryhmien ohjauksissa on termostaatti.

Ohjelämpötilat:

• Oleskelutiloissa 21–22 astetta, makuuhuoneissa pari astetta viileämpää.
• Pesutiloissa 23–25 astetta.
• Varastotiloissa ja autotalleissa 10–15 astetta.
• Pidä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, koska niissä pidetään korkeampaa lämpötilaa.
• Pidä tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle huonelämpötilan.
• Varmista aika ajoin, että ilmankierto on vapaa lämmittimien läheisyydessä.
• Tarkkaile sisälämpötiloja lämpömittarista ja säädä tarvittaessa huoneittain.


Tulisijan (takan) avulla sähkönkäyttö tehostuu

• Tulisijat ovat useasti teholtaan ylimitoitettuja huonetiloihin.
• Vähennä erityisesti osittain varaavan lattialämmityksen käyttöä reilusti ennen tulisijan käyttöä.
• Ylilämpöjen syntyminen pienenee tai vältyt niiltä kokonaan.
• Voit polttaa kerralla enemmän puita, myös leudolla säällä.
• Nosta poissaolon jälkeen sisälämpötila mukavuusalueelle takan ja sähkölämmityksen avulla.
• Polta puita varaavassa tulisijassa myös ennen poissaolojaksoa ja ennen lämmön alentamista. Se hidastaa sisälämpötilan laskua poissaoloaikana.
• Pidä huoneiden ovet auki tulisijan käytön jälkeen, jotta lämpö leviäisi mahdollisimman laajalle.
• Polta kuivaa puuta.
• Tuo polttopuut etukäteen sisälle lämpiämään.
• Avaa uunin luukut hyvissä ajoin ennen tulen tekemistä varaavan tulisijan päivittäisessä käytössä. Tulisijan lämmön siirtyminen huonetiloihin tehostuu.

Vinkkejä lattialämmityksen tehokkaaseen käyttöön

• Jo yksi huonetermostaatti keskeisellä paikalla estää ylilämmittämistä. Etutermostaattina huonetermostaatti kytketään sarjaan tavallisen lattiatermostaatin kanssa.
• Huonetilassa olevan lattiatermostaatin voi korvata myös uudella, hyvillä säätöominaisuuksilla varustetulla yhdistelmätermostaatilla.
Vältä peittämästä lattialämmitteisiä lattioita eristävillä materiaaleilla. Ne estävät lämmitystä, lisäävät häviöitä alaspäin ja vaikeuttavat lämmityksen säätöä sekä ohjausta. Esimerkiksi mattojen tulisi läpäistä lämpöä mahdollisimman hyvin.

Teksti: Ari J.Vesa
Kuva: Photodisc

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää