Jooga meni saunaan

24.09.2014, klo 15:10Kommentteja 0

Suomalaisesta saunasta on moneksi. Toimittaja ja kaksi muuta ensikertalaista lähtivät kokeilemaan uutta lajia: saunajoogaa.


Istun saunan lauteilla selkä suorana ja niin, että jalkateräni osoittavat eteenpäin. On lämmin, jännittääkin vähän. Muutama hikipisara on jo noussut otsalle, mutta pian niitä tulee varmasti lisää. Olen juuri aloittamassa joogaliikettä nimeltä Saunakotka.  

Nostan käteni eteen, kyynärpäät sivulla ja tartun oikealla kädellä vasempaan peukaloon. Sisäänhengityksellä ojennan selän pitkäksi ja nostan kyynärpäitä ylöspäin. Uloshengityksellä tuon kyynärpään rintaan, lasken leuan rintaan, pyöristän yläselkää ja katson sormieni suuntaan.

Saunakotka on laskeutunut! Olen tehnyt – ja ainakin omasta mielestäni ilman yhtään ähkäisyä – joogaliikkeen, joka venyttää etenkin hartiaseudun lihaksia. En ole vielä suorastaan lennossa, mutta kenties jo saamassa ilmaa siipieni alle.

Kun liike on toistettu muutaman kerran, niin vuorossa on juomatauko. Se tulee tarpeeseen, sillä posketkin ovat saaneet jo tervettä punaa. Saunassa on lämpöä noin 50 astetta.

Hyvää keholle ja mielelle

Saunajooga-tunti on käynnissä Porissa, Yyteri Beach -lomakeskuksen rantasaunassa. Saunajoogaohjaaja Kati Karinharju tutustuttaa minua ja kahta muuta ensikertalaista lajiin.

Kuulemme, että saunajooga on Tiina Vainion kehittämä harjoitusmuoto, jossa saunan lempeä lämpö ja hiljaisuus yhdistyvät joogaan perustuviin helpohkoihin liikkeisiin. Saunajooga-sarjaan kuuluu kuusi asentoa ja harjoitus kestää noin 40 minuuttia.

– Saunajooga edistää aineenvaihduntaa ja auttaa purkamaan kehon jännitystiloja. Se tekee hyvää myös mielelle. Suomalaisen saunan ja joogan liitto on varsin luonteva: kummassakin keskeistä on hiljentyminen sekä ajan antaminen omalle itselle, Kati Karinharju kertoo.

Saunajooga sopii hänen mielestään erityisen hyvin vaikkapa näyttöpäätetyötä tekeville, joilla on niska- ja hartiaseudun kipuja.

– Moni on kertonut, että saunajooga auttaa myös nukkumaan paremmin.

Saunasoturi taistelee kattoa vastaan

Saunajooga-tuntimme jatkuu. Olemme edenneet liikkeeseen nimeltä Saunasoturi. Seison varpaillani polvet koukussa niin, että kädet osoittavat suoraan eteenpäin.

Selän pitäisi olla taas suorana kuin Mannerheimilla. Liike vahvistaa jalkojen ja keskivartalon lihaksia sekä tekee hyvää myös alaraajojen nivelille.

Huomaan, että selkäni menee vähän notkolle. Kun suoristan selkäni, liikkeet tuntuvat heti haastavammilta.

Saunasoturin vihollinen on saunan katto, joka tulee ainakin miehillä yllättävän lähelle…

Yksinkertaiselta, mutta yllättävän tehokkaalta tuntuu myös esimerkiksi vatsalihaksia treenaava liike. Siinä istutaan perusasennossa selkä suorana ja kämmenet yhdessä rinnan edessä. Sitten ylävartaloa kallistetaan selkä suorana taaksepäin, tämän jälkeen vartaloa kierretään oikealle puolelle, jossa kierron puoleista polvea nostetaan ylös viitisen kertaa. Sitten palataan keskiasentoon ja sama liikesarja toistetaan vasemmalle puolelle.

Suosio kasvussa

Ohjaajakollegat Kati Karinharju, Mariia Nyman ja Erika Santala ovat perustaneet yhdessä SaunaYoga Porin. Mutta saunajooga-opastusta ja tunteja löytyy nykyään ympäri Suomea. Vuonna 2010 kehitetyn lajin suosio on tasaisessa kasvussa.

Valtaosa harrastajista on naisia, mutta saunajooga sopii luonnollisesti yhtä hyvin myös miehille.

– Miehillä on vähän ennakkoluuloja. Tavallinen kysymys on, että ollaanko saunajoogassa alasti.

Ohjatuilla saunajoogatunneilla pukeudutaan aina kevyisiin liikuntavaatteisiin tai uimapukuun, Kati kertoo.

Itselleni huojentava tieto oli myös se, että saunajooga ei vaadi aikaisempaa joogakokemusta eivätkä liikkeet ole liian vaikeita. Samasta syystä joku pidemmälle edennyt joogaharrastaja saattaa myös vieroksua lajia. Toisaalta jokaiselle liikkeelle on olemassa myös haastavammat vaihtoehdot.

Punkbändi Tyrävyö lauloi aikoinaan että ”lootusasentoon liian levoton mä oon”. Itse koen olevani lootusasentoon aivan liian iso ja kankea.

Jotain on tullut tehtyä


Saunajoogatuntimme on päättynyt loppurentoutukseen. Urheilutoimittajan termein: miltäs nyt tuntuu?

Ensikertalaiset Noora Kallio ja Johannes Hietala ovat innostuneita.

– Kärsin alaselän ongelmista. Saunajoogan liikkeet sopivat minulle oikein hyvin. Tasainen lämpö ja hiljaisuus tuntuivat myös hyvältä, Noora Kallio kertoo.

– Tykkäsin tosi paljon. Minulla on hermosärkyä jalassa ja selässä ja tuntuu, että harjoitteet auttavat näihin. Liikkeet olivat myös sen verran haastavia, että muut asiat jäivät mielestä. On aina hyvä antaa vähän aikaa itselleen, Johannes Hietala miettii.

Olen itsekin tyytyväinen. Olo on rentoutunut, mutta virkeä. Ehkäpä vielä pari ohjattua tuntia ja voisin kokeilla lajia itsenäisesti myös kotona.

Seuraavana päivänä huomaan, että lihaksissa tuntuu, että jotain on tullut tehtyä.

Lisätietoja saunajoogasta: www.saunayoga.com. Sivustolta löytyy myös palvelu, jonka avulla voi etsiä paikkakunnittain lähintä saunajooga-tuntia.

Teksti ja kuvat: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää