Kauppalista kunniaan

20.02.2019, klo 14:24Kommentteja 0

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia.


Puhelimiin löytyy monenlaisia ostoslistasovelluksia. Ne on kätevä jakaa ja jokainen talouden henkilö voi päivittää listaa ostosten tai tarpeiden mukaan. Kuvassa Maple Median sovellus.

Eläköön vanha kunnon kauppalista joko paperille kirjoitettu tai puhelimeen tallennettu.

Asiantuntija Elina Ovaskainen Motiva Oy:sta kertoo, että kotitaloudet voivat pienentää ruokahävikkiä lisäämällä suunnitelmallisuutta.

– Ennen kauppaan lähtöä kannattaa esimerkiksi katsoa, mitä ruokatarvikkeita kotona jo on ja miettiä, mitä tarvitaan lisää. Hankittavat tuotteet ja niiden määrä on järkevää kirjata ylös kauppalistaan.

Suunnitelmallisuus vähentää osaltaan myös turhaa kaupoissa haahuilua sekä heräteostoksiin sortumista.

– Ja sittenhän voi aina soittaa kaupasta puolisolle, jos kauppalistassa on jotain hämärää, Ovaskainen naurahtaa.

Pieni harkinta tässä vaiheessa ei vähennä mitenkään ruokaan liittyvää elämyksellisyyttä, fiiliksiä ja iloista kokeilua. Päinvastoin, se helpottaa arjen pyörittämistä ja antaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään keittiössä.

 

Pieni on kaunista

Vanha hyvä vinkki kuuluu, että kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Myös erilaisten paljoustarjousten kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Paljoustarjoukset ovat ongelmallisia, jos tuote on vaikkapa herkästi pilaantuva. Valmispakkauksissa yksi homeinen mandariini pilaa helposti myös vieressään olevat. Lisäksi on tavallista, että hedelmiä ei lopulta tulekaan syötyä niin paljoa.

Ruokahävikin vähentämisen vinkkelistä pienet pakkaukset voittavat isot, mikäli isoista pakkauksista jää ruokaa yli.

– Ympäristöä rasittaa enemmän yksi pois heitetty kinkun viipale, kuin pakkaus, jossa se on ollut.

Muovi on nykyään hieman huonossa huudossa, mutta se sopii hyvin monien elintarvikkeiden pakkaamiseen. Olennaisinta, on että muovi päätyy käytön jälkeen muovinkeräykseen eikä luontoon.

 

Luota aisteihin

Päiväyksiäkin kannattaa tietenkin katsoa sillä silmällä ja miettiä, pystyykö käyttämään ostoksensa ajoissa.

– On kuitenkin järkevää ostaa vaikkapa päiväyksen takia alennuslaputettua jauhelihaa, jos tietää, että käyttää sen ajoissa. Tällaisen jauhelihan voi laittaa myös pakastimeen.

Viimeistä käyttöpäivää on syytä noudattaa. Parasta ennen -merkintä kertoo kuitenkin nimensä mukaisesti vain arvion, koska tuote on parhaimmillaan.

– Ylipäätänsä ruoan, esimerkiksi maito- tai hapanmaitotuotteiden syömäkelpoisuutta kannattaa arvioida aistinvaraisesti eli kokeilla, miltä ruoka tuoksuu ja maistuu.

Hävikkiuhan alaisen ruuan hyödyntäminen on ekoteko. Sen ympärille on syntynyt viime vuosina myös liiketoimintaa. Netissä toimivat esimerkiksi matsmart.fi ja fiksuruoka.fi, joiden kautta voi ostaa hävikkiuhan alaista ruokaa huomattavilla alennuksilla.

 

Jääkaappijärjestys kunniaan

Jääkaappijärjestykselläkin on merkitystä ruokahävikin pienentämisessä.

– Nopeimmin vanhaksi menevät tuotteet kannattaa laittaa hyvin esille, jotta ne tulevat käytettyä ensiksi.

Jääkaapin alaosassa on kylmempää, joten sieltä löytyvät oikeat paikat kalan ja lihan säilytykseen. Myös lähellä takaseinää on yleensä viileämpää kuin hyllyn etuosassa.

Jääkaapille sopiva lämpötila on +4 -+5 astetta. Vaikka jääkaapissa olisi oma lämpömittari, niin tämän lukemat kannattaa aina silloin tällöin tarkistaa.

– Jääkaapin lämpötila tarkistetaan asettamalla keskelle keskimmäistä hyllyä vesilasi, missä on lämpömittari. Sen olisi hyvä olla paikallaan yön yli ja katsoa sitten, mikä on lukema.

Luotettavin mittaustulos saadaan, kun lämpötila mitataan vedestä. Jos lämpötilan mittaa ilmasta, niin lukemiin vaikuttavat helposti esimerkiksi jääkaapin oven aukaisut.

 

Tuoretta ja pakastettua leipää

Pakastinkin voi auttaa ruokahävikin pienentämisessä – varsinkin, jos se ei toimi välisijoituspaikkana, jonne ruuat unohdetaan ja heitetään sitten myöhemmin pois.

– Pakastusrasioihin kannattaa merkata tarkkaan niiden sisältö. Järkevää voisi olla, että jonkinlainen kirjanpito pakastimen sisällöstä olisi myös laitteen ulkopuolella.

Kotitalouksissa heitetään paljon pois vanhaa tai ei kovin tuoretta leipää. Pakastin voi auttaa tässäkin.

Ison ruisleipäpakkauksen annista kannattaa ehkä siirtää osa saman tien pakkaseen. Pakkasesta otettu ei kenties vastaa ihan tuoretta, mutta ainakin se voittaa vanhan ja kuivuneen leivän.

 

Lue lisää vinkkejä ruokahävikin pienentämiseen

 

Kaikesta kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Ruokahävikkiä syntyy vuosittain noin 20–25 kiloa henkilöä kohden.

Lähde: Luonnonvarakeskus, www.luke.fi

Hävikistä herkuksi on ruokabloggaajien yhteinen hanke, jonka tavoitteena on innostaa ja taikoa hävikki herkuiksi. Reseptejä paahdetusta tomaattisalsasta risottoleipään löytyy sivustolta www.suolaajahunajaa.com/havikista-herkuksi sekä Facebookista.


Teksti: Matti Välimäki



Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää