Kesä tuli toimistoon – huomioi nämä vaihtuvissa sääolosuhteissa

21.05.2014, klo 09:24Kommentteja 0

Helle yllätti jälleen suomalaiset ja monia ahdistaa toimistossa kärvistely. Toimistotiloissa ei aina osata varautua kesäkeleihin; ilmastointi saattaa paahtaa täysillä kylmää ilmaa tai sisälläkin on tukahduttavan lämmintä.


Toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat merkittävästi myös työtehokkuuteen. Talotekniikan asiantuntija Caverion vinkkaa, miten toimistot voi valmistella kesän tuloon.Erityisesti vanhoissa toimistotiloissa, joissa ei ole nykyaikaista talotekniikkaa, ilmastointi saattaa puhaltaa täysillä kylmää ilmaa, ja toimistoon kesävaatteilla rientävät työntekijät joutuvat pukeutumaan villapaitaan. Toinen toimistotyöntekijän kauhuskenaario kesän kynnyksellä on se, että sisätiloissa on vähintään yhtä kuuma kuin ulkona hehkuva helle.  

Vinkit ihanteellisen toimistosään saavuttamiseksi:

 1. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, älä avaa ikkunoita tai tuuleta ovea avaamalla. Se sotkee ilmanvaihdon toiminnan. Kaihtimien suoma varjo toimii tehokkaasti auringonpaahdetta vastaan.
 2. Käännä lämmityspatteri pois päältä termostaatilla. Kesällä ei tarvitse lämmittää.
 3. Sammuta sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä. Ne lämmittävät ympäröivää ilmaa. Sammuttamalla säästät myös energiaa.
 4. Huomioi myös toiset. Usein avotoimistoissa yksi huonesäädin vaikuttaa useamman ihmisen olosuhteisiin, jolloin joku toinen voi kärsiä liian viileästä ilmasta.
 5. Säilytä toimistotarvikkeita niille tarkoitetuilla paikoilla. Etenkin vanhemmissa toimistorakennuksissa on käytössä ikkunapenkkipuhallukset, joiden toiminta häiriintyy, jos mapit peittävät ritilät.
 6. Ilmoita mahdollisista ongelmista huollolle. Pyri antamaan mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta (esim. klo 13 jäähdytys puhaltaa liian tehokkaasti). Huomaa, että mahdolliset muutokset (esim. lämpötilan lasku) eivät tapahdu heti, vaan niissä saattaa kestää hetken aikaa.

Ammattilaisen tarkistuslista:

 1. Tarkista, että kylmälaitteet on huollettu lainmukaisesti ja ennen jäähdytyskauden alkua. Näin mahdolliset ongelmat voidaan korjata ennen kuin niistä on ongelmaa jäähdytyskauden aikana.
 2. Tarkista jäähdytyslaitosten oikeat asetukset ja koekäytä ne ennen jäähdytyskautta. Jos kiinteistö on liitetty Caverionin kiinteistövalvomoon, tämä voidaan tehdä myös etäkäytöllä.  
 3. Aseta patteriverkostoon kesäsulut. Silloin patteriverkosto ei lämmitä kiinteistöä jäähdytyskaudella. Jos kesäsulkuja ei käytetä, varmista, että lämmitysverkoston säätökäyrä on oikea.
 4. Automatisoi sisälämpötila erikseen jäähdytyskaudelle ja lämmityskaudelle. Näin kesällä ei jäähdytetä turhaan ja taas talvella ei lämmitetä turhaan.
 5. Hyödynnä yötuuletukset automaation avulla. Voit vähentää päiväajan koneellista jäähdytystarvetta, kun tilaan tuodaan ilmanvaihdon kautta viileätä ulkoilmaa yön aikana.
 6. Hyödynnä lämmön talteenotto ja viilennä tuloilmaa. Kun ulkoilma on lämpimämpää kuin tilojen poistoilma, voit lämmön talteenotolla siirtää poistoilmasta kylmää ja viilentää sillä lämmintä tuloilmaan.

”Nykyaikainen talotekniikka parantaa toimisto-olosuhteita huomattavasti. Entistä tarkemmilla huonekohtaisilla säädöillä ja läsnäoloon perustuvilla toiminnoilla muun muassa valaistuksen, lämmityksen ja jäähdytyksen ohjauksissa on mahdollista säästää energiaa. Kiinteistön jäähdytystarpeen arvioinnissa voi hyödyntää myös sääennusteita”, kertoo Caverionin asiakaspalvelupäällikkö Simo Tähtinen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää