Kesä tuli toimistoon – huomioi nämä vaihtuvissa sääolosuhteissa

21.05.2014, klo 09:24Kommentteja 0

Helle yllätti jälleen suomalaiset ja monia ahdistaa toimistossa kärvistely. Toimistotiloissa ei aina osata varautua kesäkeleihin; ilmastointi saattaa paahtaa täysillä kylmää ilmaa tai sisälläkin on tukahduttavan lämmintä.


Toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat merkittävästi myös työtehokkuuteen. Talotekniikan asiantuntija Caverion vinkkaa, miten toimistot voi valmistella kesän tuloon.Erityisesti vanhoissa toimistotiloissa, joissa ei ole nykyaikaista talotekniikkaa, ilmastointi saattaa puhaltaa täysillä kylmää ilmaa, ja toimistoon kesävaatteilla rientävät työntekijät joutuvat pukeutumaan villapaitaan. Toinen toimistotyöntekijän kauhuskenaario kesän kynnyksellä on se, että sisätiloissa on vähintään yhtä kuuma kuin ulkona hehkuva helle.  

Vinkit ihanteellisen toimistosään saavuttamiseksi:

 1. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, älä avaa ikkunoita tai tuuleta ovea avaamalla. Se sotkee ilmanvaihdon toiminnan. Kaihtimien suoma varjo toimii tehokkaasti auringonpaahdetta vastaan.
 2. Käännä lämmityspatteri pois päältä termostaatilla. Kesällä ei tarvitse lämmittää.
 3. Sammuta sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä. Ne lämmittävät ympäröivää ilmaa. Sammuttamalla säästät myös energiaa.
 4. Huomioi myös toiset. Usein avotoimistoissa yksi huonesäädin vaikuttaa useamman ihmisen olosuhteisiin, jolloin joku toinen voi kärsiä liian viileästä ilmasta.
 5. Säilytä toimistotarvikkeita niille tarkoitetuilla paikoilla. Etenkin vanhemmissa toimistorakennuksissa on käytössä ikkunapenkkipuhallukset, joiden toiminta häiriintyy, jos mapit peittävät ritilät.
 6. Ilmoita mahdollisista ongelmista huollolle. Pyri antamaan mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta (esim. klo 13 jäähdytys puhaltaa liian tehokkaasti). Huomaa, että mahdolliset muutokset (esim. lämpötilan lasku) eivät tapahdu heti, vaan niissä saattaa kestää hetken aikaa.

Ammattilaisen tarkistuslista:

 1. Tarkista, että kylmälaitteet on huollettu lainmukaisesti ja ennen jäähdytyskauden alkua. Näin mahdolliset ongelmat voidaan korjata ennen kuin niistä on ongelmaa jäähdytyskauden aikana.
 2. Tarkista jäähdytyslaitosten oikeat asetukset ja koekäytä ne ennen jäähdytyskautta. Jos kiinteistö on liitetty Caverionin kiinteistövalvomoon, tämä voidaan tehdä myös etäkäytöllä.  
 3. Aseta patteriverkostoon kesäsulut. Silloin patteriverkosto ei lämmitä kiinteistöä jäähdytyskaudella. Jos kesäsulkuja ei käytetä, varmista, että lämmitysverkoston säätökäyrä on oikea.
 4. Automatisoi sisälämpötila erikseen jäähdytyskaudelle ja lämmityskaudelle. Näin kesällä ei jäähdytetä turhaan ja taas talvella ei lämmitetä turhaan.
 5. Hyödynnä yötuuletukset automaation avulla. Voit vähentää päiväajan koneellista jäähdytystarvetta, kun tilaan tuodaan ilmanvaihdon kautta viileätä ulkoilmaa yön aikana.
 6. Hyödynnä lämmön talteenotto ja viilennä tuloilmaa. Kun ulkoilma on lämpimämpää kuin tilojen poistoilma, voit lämmön talteenotolla siirtää poistoilmasta kylmää ja viilentää sillä lämmintä tuloilmaan.

”Nykyaikainen talotekniikka parantaa toimisto-olosuhteita huomattavasti. Entistä tarkemmilla huonekohtaisilla säädöillä ja läsnäoloon perustuvilla toiminnoilla muun muassa valaistuksen, lämmityksen ja jäähdytyksen ohjauksissa on mahdollista säästää energiaa. Kiinteistön jäähdytystarpeen arvioinnissa voi hyödyntää myös sääennusteita”, kertoo Caverionin asiakaspalvelupäällikkö Simo Tähtinen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Lahja voi olla myös palvelu

Joulupukin säkissä on nykyään yhä useammin myös aineetonta hyvää, esimerkiksi lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää