Kohti lempeämpiä löylyjä

26.02.2014, klo 10:00Kommentteja 0

Sähkökiukaat ovat muuttuneet. Kiukaat ovat näyttävämpiä, mutta ne antavat myös entistä miellyttävämmät löylyt.


Sauna, suomalaisten pyhä paikka, muuttuu ajan mukana. Viime vuosina saunoihin on tullut esimerkiksi laajoja yhtenäisiä laudealueita. Perinteisen vaalean koivun sijasta moni suosii nykyään tummia, kenties savusaunan mieleen tuovia värisävyjä. Uusi led-tekniikka tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia myös saunojen valaisuun.

Mutta myös sähkökiukaat ovat muuttuneet. Viime vuosina suosioon on noussut kiuasmalli, jossa teräskehikon sisällä on valtava määrä kiviä.

Kun vanhoihin sähkökiukaisiin kiviä mahtuu ehkä parikymmentä kiloa, niin ”katiska” nielaisee helposti kiviä vaikkapa nelinkertaisen määrän.

Suomalaiset saunovat entistä paremmin

Harvian Kivi Harvian Cilindro


Suosikkikiuas on näyttävä, mutta tärkeää on, että se myös tuottaa entistä lempeämmät löylyt.

Kiuasvalmistaja Harvian tuotekehityspäällikkö Timo Harvian mielestä uusien kiukaiden ansiosta suomalaiset saunovat nykyään paremmin kuin vuosiin.

– Perinteisissä pienissä seinämallisissa kiukaissa vesi jäähdyttää nopeasti kiukaan, joten tätä kompensoidaan nostamalla löylyhuoneen lämpö korkealle. Löyly on kuuma ja kuiva.

– Uudenmallisissa kiukaissa veden kanssa ei tarvitse varoa: löyly on kosteampi, pehmeämpi ja koko saunomiskokemus miellyttävämpi, hän kuvailee.

Lämpö kestää pitkään

Mondexin Total Rock Mondexin Total RST


Kiuasvalmistaja Mondex Oy:n markkinointijohtaja Petri Hulkkonen huomauttaa, että runsaasti kiviä sisältävä pilarimalli tuottaa myös erilaiset löylyt riippuen siitä, mihin kohtaan vettä heittää.

– Päältä tulee hieman äkäisemmät, mutta keskiosasta pehmeämmät ja kosteammat löylyt.

Kun lämpö sitoutuu suureen kivimäärään, niin löylyt myös kestävät pidempään.

– Kun ensimmäisen löylyn jälkeen mennään vilvoittelemaan, niin saunan voi ottaa siinä vaiheessa jo päältä pois. Lämpö riittää hyvin vielä toiseenkin löylykierrokseen ja saunatilan kuivattamiseen, Hulkkonen vinkkaa.

Varaavia, vuolukivisiä, höyrystäviä, integroitavia…


Runsaskiviset uudet kiukaat tuottavat hieman samantapaisen saunomiskokemuksen kuin varaavat, ns. aina käyttövalmiit kiukaat. Tässä peltivaippaisessa kiuasmallissa käytetään niin ikään runsaasti kiviä ja kiuas on koko ajan päällä perusteholla. Kun saunominen aloitetaan, niin kiukaan kansi nostetaan ja sen tehoa kasvatetaan.

Mutta aina päällä oleva kiuas herättää tietenkin kysymyksen kiukaan energiankulutuksesta…

– Aina käyttövalmis kiuas sopii henkilöille, jotka saunovat useamman kerran viikossa. Jos tavallinen kiuas lämmitetään aina kylmästä saunomislämpötilaan, niin se saattaa kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin jatkuvatoiminen kiuas. Jatkuvatoimista kiuasta voidaan lisäksi käyttää myös kosteiden pesutilojen lämmitykseen, Timo Harvia huomauttaa.

Myös esimerkiksi vuolukivikiukaiden ideana on tuottaa pitkät, kosteat ja tasaiset löylyt. Markkinoilta löytyy lisäksi muun muassa höyrystäviä kiukaita, jossa peruskiuas on varustettu kosteutta tuottavalla vesisäiliöllä.

Kiuasmallien kalliimmissa hintaluokissa tarjolla on myös esimerkiksi etäkäyttöä ja ohjaavaa elektroniikkaa. Sen avulla kiukaita voidaan säätää entistä tarkemmin ja mukavammin.

Kiuastrendeihin kuuluvat myös erilaiset lauteisiin integroitavat kiukaat.

Kiuasta uusittaessa tuumaustauko

Tänäkin vuonna monessa suomalaiskodissa uusitaan vanha, kenties jo vuosikymmeniä palvellut sähkökiuas. Usein tila saattaa asettaa rajoituksia, ja tällöin päädytään helposti valitsemaan vanhan mallinen seinään asennettava kiuas.

– Kaikki kunnia perinteisille seinäkiukaille. Mutta kun vanhaa saunaa rempataan tai uutta varustellaan, niin on järkevää pysähtyä ja tehdä vähän selvitystyötä.  Kannattaa selvittää, minkälainen tehontarve ja kaapelit tilassa on sekä tutustua kiuastarjontaan ja erilaisiin mahdollisuuksiin. Pieneenkin tilaan saattaa löytyä jokin aivan uudenlainen ratkaisu, Timo Harvia vinkkaa.

Harvian ja Mondexin lisäksi Suomessa sähkökiukaita valmistavat muun muassa IKI-Kiuas Oy, Helo Group Ltd, Kajosauna Oy, Narvi Oy ja Tulikivi Oy.

 

Nautinnollisesti  ja energiatehokkaasti

Sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Sähkösaunassa yli 50 % sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20–30 %.

Lähde: Motiva

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat : Harvia ja Mondex

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää