Löylykauhallinen hyvää oloa

23.05.2014, klo 11:51Kommentteja 0

Sauna rentouttaa. Saunominen on tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja lauteilla kaikki ovat tasa-arvoisia. Mutta mitä lääketiede sanookaan saunan terveysvaikutuksista?


Professori, lääketieteen tohtori, HUS:n tutkimusjohtaja Lasse Viinikka on innokas saunamies. Hän on Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja sekä Kansainvälisen saunaliiton ex-presidentti. Viinikka kertoo saunovansa tavallisesti 3–4 kertaa viikossa ja kesäaikaan joka päivä.

Lasse Viinikka on perehtynyt hyvin myös saunan terveysvaikutuksiin.

– Saunan keskeinen positiivinen terveysvaikutus on se, että se rentouttaa ja tuottaa hyvää oloa. Tätä ei pidä mitenkään vähätellä.

Yhden selitysmallin mukaan rentouttavan vaikutuksen takana ovat endorfiinit, eli elimistön tuottamat hormonit, jotka saavat aikaan mielihyvän tunnetta ja vähentävät kipuja.

– Toinen yleinen teoria on psykoanalyyttinen. Sen mukaan saunan lämpö, kosteus ja hämäryys palauttavat mieleemme lapsuuden, syntymää edeltävän ajan.

– Teoriat eivät ole välttämättä mitenkään ristiriidassa keskenään, Viinikka huomauttaa.

Väliaikaista kaikki on vaan

Vanha suomalainen kansanperinne on kannanotoissaan huomattavasti rohkeampi. Sen mukaan, ”jos viina, sauna ja terva eivät auta, niin tauti on kuolemaksi”. Saunaa on kuvailtu myös esimerkiksi köyhän apteekiksi.

Lasse Viinikka korostaa, että vanhassa agraari-Suomessa sauna oli ainoa paikka, jossa ihmiset pystyivät peseytymään. Sauna edisti merkittävällä tavalla hygieniaa ja näin myös kansanterveyttä.

– Nyky-Suomessa saunalla ei ole enää tätä merkitystä. Kuten sanottua, sauna rentouttaa ja voi lisätä näin ihmisen hyvinvointia. Saunalla ei ole kuitenkaan havaittu olevan suoria ja pysyviä terveysvaikutuksia.

Sauna pystyy kuitenkin lieventämään väliaikaisesti joitakin oireita:

– Sauna voi vähentää väliaikaisesti sydämen vajaatoiminnan oireita. Mekanismina on, että lämpö laajentaa ihon verisuonia, jolloin sydän pystyy pumppaamaan verta pienempää vastusta vastaan. Tällainen vaikutus ei kuitenkaan kestä kauaa.

– Useimmilla astmapotilailla sauna helpottaa hengitystä, mutta taas vain väliaikaisesti. Samaten reumapotilaat ovat kertoneet, että sauna lievittää oireita, mutta seuraavana päivänä oireet saattavat tulla takaisin entistä voimakkaampina.

Ei kuumeisena saunaan!

Sauna on pääsääntöisesti iloinen asia. Lasse Viinikka muistuttaa, että joissakin tilanteissa saunominen voi olla kuitenkin myös terveydelle vaarallista.

– Lievissä sydämen vajaatoimintatapauksissa vaikutukset voivat olla väliaikaisesti positiivisia. Jos vajaatoiminta on kuitenkin vakavaa, on saunottava varoen. Kaikkien beetasalpaajalääkitystä saavien on syytä varsinkin lääkityksen alkuvaiheessa kuunnella saunassa elimistönsä viestejä erityisen tarkasti. Tällainen henkilö saattaa pyörtyä kuumassa saunassa, kun beetasalpaaja estää huippupulssin, jota saatetaan tarvita verenpaineen pitämiseksi riittävän korkeana.

Saunaan ei pidä mennä myöskään vahvasti humalassa:

– Humalaisella elimistön kyky varoittaa liiasta lämmöstä on heikentynyt. Saunaan sammuminen on hengenvaarallista. Suomessa saunaan kuolee vuosittain muutama kymmenen henkeä. Heistä yli puolet on ollut vahvasti humalassa.

Saunaan ei kannata mennä myöskään kuumeisena, kun elimistö on jo valmiiksi rasittunut liiasta lämmöstä:

– Kun kuumepotilaan pulssi kasvaa saunassa entisestään, niin se esimerkiksi virusinfektioista kärsivillä lisää vaarallisen sydänlihastulehduksen riskiä, Lasse Viinikka muistuttaa.

Saunomisessa tärkeää on myös sosiaalisuus

Saunominen on monessa perheessä tärkeä yhteinen kokemus. Lauantaisauna rytmittää viikkoa ja on siirtymäriitti: viimeistään saunassa siirrytään arkisesta puurtamisesta vapaa-aikaan.

Usein väitetään myös, että sauna on paikka, jossa etenkin suomalaisen miehen on helppo avautua ja puhua asioista, joista ei ehkä muualla tulisi puhuneeksi.

Saunassa – varsinkin toisilleen tuntemattomien löylyttelijöiden kesken – korostuu että alastomana lauteilla kaikki ovat tasa-arvoisia.  

Myös monet urheiluseurat ja kaveriporukat tietävät, että saunomisella voi rakentaa yhteisöllisyyttä. Puulaakiporukan saunailtaan kuuluu ehkä muutakin kuin saunomista, mutta saunailta ilman saunaa on teeskentelyä.

Saunomista käsiteltiin myös Sähköviestin numerossa 1/2014. Lehdessä olivat jutut sähkökiukaiden uusista trendeistä sekä saunojen sähköturvallisuudesta.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Lahja voi olla myös palvelu

Joulupukin säkissä on nykyään yhä useammin myös aineetonta hyvää, esimerkiksi lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää