Löylykauhallinen hyvää oloa

23.05.2014, klo 11:51Kommentteja 0

Sauna rentouttaa. Saunominen on tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja lauteilla kaikki ovat tasa-arvoisia. Mutta mitä lääketiede sanookaan saunan terveysvaikutuksista?


Professori, lääketieteen tohtori, HUS:n tutkimusjohtaja Lasse Viinikka on innokas saunamies. Hän on Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja sekä Kansainvälisen saunaliiton ex-presidentti. Viinikka kertoo saunovansa tavallisesti 3–4 kertaa viikossa ja kesäaikaan joka päivä.

Lasse Viinikka on perehtynyt hyvin myös saunan terveysvaikutuksiin.

– Saunan keskeinen positiivinen terveysvaikutus on se, että se rentouttaa ja tuottaa hyvää oloa. Tätä ei pidä mitenkään vähätellä.

Yhden selitysmallin mukaan rentouttavan vaikutuksen takana ovat endorfiinit, eli elimistön tuottamat hormonit, jotka saavat aikaan mielihyvän tunnetta ja vähentävät kipuja.

– Toinen yleinen teoria on psykoanalyyttinen. Sen mukaan saunan lämpö, kosteus ja hämäryys palauttavat mieleemme lapsuuden, syntymää edeltävän ajan.

– Teoriat eivät ole välttämättä mitenkään ristiriidassa keskenään, Viinikka huomauttaa.

Väliaikaista kaikki on vaan

Vanha suomalainen kansanperinne on kannanotoissaan huomattavasti rohkeampi. Sen mukaan, ”jos viina, sauna ja terva eivät auta, niin tauti on kuolemaksi”. Saunaa on kuvailtu myös esimerkiksi köyhän apteekiksi.

Lasse Viinikka korostaa, että vanhassa agraari-Suomessa sauna oli ainoa paikka, jossa ihmiset pystyivät peseytymään. Sauna edisti merkittävällä tavalla hygieniaa ja näin myös kansanterveyttä.

– Nyky-Suomessa saunalla ei ole enää tätä merkitystä. Kuten sanottua, sauna rentouttaa ja voi lisätä näin ihmisen hyvinvointia. Saunalla ei ole kuitenkaan havaittu olevan suoria ja pysyviä terveysvaikutuksia.

Sauna pystyy kuitenkin lieventämään väliaikaisesti joitakin oireita:

– Sauna voi vähentää väliaikaisesti sydämen vajaatoiminnan oireita. Mekanismina on, että lämpö laajentaa ihon verisuonia, jolloin sydän pystyy pumppaamaan verta pienempää vastusta vastaan. Tällainen vaikutus ei kuitenkaan kestä kauaa.

– Useimmilla astmapotilailla sauna helpottaa hengitystä, mutta taas vain väliaikaisesti. Samaten reumapotilaat ovat kertoneet, että sauna lievittää oireita, mutta seuraavana päivänä oireet saattavat tulla takaisin entistä voimakkaampina.

Ei kuumeisena saunaan!

Sauna on pääsääntöisesti iloinen asia. Lasse Viinikka muistuttaa, että joissakin tilanteissa saunominen voi olla kuitenkin myös terveydelle vaarallista.

– Lievissä sydämen vajaatoimintatapauksissa vaikutukset voivat olla väliaikaisesti positiivisia. Jos vajaatoiminta on kuitenkin vakavaa, on saunottava varoen. Kaikkien beetasalpaajalääkitystä saavien on syytä varsinkin lääkityksen alkuvaiheessa kuunnella saunassa elimistönsä viestejä erityisen tarkasti. Tällainen henkilö saattaa pyörtyä kuumassa saunassa, kun beetasalpaaja estää huippupulssin, jota saatetaan tarvita verenpaineen pitämiseksi riittävän korkeana.

Saunaan ei pidä mennä myöskään vahvasti humalassa:

– Humalaisella elimistön kyky varoittaa liiasta lämmöstä on heikentynyt. Saunaan sammuminen on hengenvaarallista. Suomessa saunaan kuolee vuosittain muutama kymmenen henkeä. Heistä yli puolet on ollut vahvasti humalassa.

Saunaan ei kannata mennä myöskään kuumeisena, kun elimistö on jo valmiiksi rasittunut liiasta lämmöstä:

– Kun kuumepotilaan pulssi kasvaa saunassa entisestään, niin se esimerkiksi virusinfektioista kärsivillä lisää vaarallisen sydänlihastulehduksen riskiä, Lasse Viinikka muistuttaa.

Saunomisessa tärkeää on myös sosiaalisuus

Saunominen on monessa perheessä tärkeä yhteinen kokemus. Lauantaisauna rytmittää viikkoa ja on siirtymäriitti: viimeistään saunassa siirrytään arkisesta puurtamisesta vapaa-aikaan.

Usein väitetään myös, että sauna on paikka, jossa etenkin suomalaisen miehen on helppo avautua ja puhua asioista, joista ei ehkä muualla tulisi puhuneeksi.

Saunassa – varsinkin toisilleen tuntemattomien löylyttelijöiden kesken – korostuu että alastomana lauteilla kaikki ovat tasa-arvoisia.  

Myös monet urheiluseurat ja kaveriporukat tietävät, että saunomisella voi rakentaa yhteisöllisyyttä. Puulaakiporukan saunailtaan kuuluu ehkä muutakin kuin saunomista, mutta saunailta ilman saunaa on teeskentelyä.

Saunomista käsiteltiin myös Sähköviestin numerossa 1/2014. Lehdessä olivat jutut sähkökiukaiden uusista trendeistä sekä saunojen sähköturvallisuudesta.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää