Parveke kukoistamaan: Parvekkeelle hyötykasveja tai kukkaloistoa

23.05.2014, klo 08:16Kommentteja 0

Nyt on aika laittaa parveke kesäkuntoon. Tomaatteja, basilikaa, pelargoneja tai helppohoitoisia orvokkeja? Tärkeintä on, että kasvit valitaan parvekkeen olosuhteiden ja oman maun mukaisesti.


Kesäkausi on vasta alkamassa, mutta Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman työstää lehden sisältöä jo kesää 2015 varten. Tämän kauden messu- ja puutarha-alan tapahtumakausi on myös lehdellä vilkkaimmillaan.

Parveke kukoistamaan

Maija Stenman kehottaa aloittamaan
kasvatuskokeilut vähän kerrallaan.

Maija Stenmanin mukaan hyötyviljely on yhä suositumpaa myös parvekkeella.

Hän muistuttaa, että liian ”isoa palaa” ei kannata nielaista vaan hyvä on aloittaa kasvatuskokeilut vähän kerrallaan. Itselle ei kannata kerätä liikaa kasvatuksen paineita.

Hän painottaa myös, että jokainen vuosi tuo taas uuden mahdollisuuden.

Parvekkeella olevat olosuhteet vaikuttavat oleellisesti kasvuston menestykseen – tai menetykseen. Esimerkiksi useimmat hyötykasvit tarvitsevat auringonvaloa vähintään 6-7 tuntia päivässä.

Entä onko tässä ajassa jotain kasvien tai kukkien kasvattamiseen liittyvää ilmiöitä?

Tähän Maija Stenman vastaa, että etenkin nuoret miehet ovat todella innokkaita kokeilemaan hyötyviljelyä sekä parvekkeella, ikkunalaudoilla että puutarhapalstoilla. Monella miehellä innostus on lähtenyt chilin kasvatuksesta ja into on sitten laajentunut.

Hyötykasvien trendikkyyden kärjessä ovat esimerkiksi erilaiset tomaatit.

Maija Stenman kasvattaa itsekin mielellään tomaatteja, muun muassa kirsikkatomaatteja sekä niistä myös tummaa ja aromikasta ’Black Cherry’ -lajiketta.

Nautin tomaateista sellaisenaan tai salaatissa. Ne ovat erittäin maukkaita ja toki iloisen näköisiäkin.

Parveke oman maun mukaisesti

Parvekkeen pitäisi olla osa kodin sisustusta. Eli itselle mieleinen ja mukava paikka virkistäytyä ja nauttia raikkaasta ilmasta. Parveke saa olla myös hauskan näköinen – tällöin esimerkiksi nopeakasvuiset taimet tuovat nopeimmin iloa silmille.

Osa laittaa parvekkeelle myös patsaita ja muita koriste-esineitä. Pieniä sähkökäyttöisiä suihkulähteitäkin saa pöytäversioina.

Parveketta ei pitäisi kuitenkaan ahtaa täyteen vaan muistaa, että oleskeluunkin on hyvä jättää tilaa.

Trendikkäät kukat mummolan muistoista

Hyviä ja nopeita ovat hänen mukaan esimerkiksi ruusu- ja köynnöspapu, runsaskukkainen ja kauniisti rönsyävä väriloistoisa krassi. Herne puolestaan menettää kauneutensa sadon jälkeen. Rohkeammat istuttavat pieniä puita ja marjapensaita, mutta niiden talvehtiminen vaatii kunnolla suojaavan ruukun ja mahtipontiset ruukut multineen ovat myös aikamoinen painolasti parvekkeelle.

Maija Stenman sanoo, että orvokit ovat edelleen kestosuosikkeja. Ne kestävät hyvin ulkona kevään ja alkukesän yöpakkasiakin. Eli orvokit ovat kokolailla takuuvarmoja kauneudessaan.

Hän jatkaa, että pelargonit ovat tehneet myös vahvan paluun ja niistä on tarjolla paljon erilaisia lajikkeita.

Lumoava verenpisara viihtyy erityisesti varjossa, joten pohjoispuolen parvekkeellekin saa sen avulla kukkaloiston.

Kasvusto vaatii vettä

Maija Stenman sanoo, että altakastelevat kukkaruukut ja laatikot ovat mainioita etenkin, jos kotoa lähdetään lomareissulle.

Parvekelaatikon vesisäiliöön voi mahtua jopa seitsemän litraa. Silloin riittää säiliön täyttö viikon tai parin välein. Altakasteluruukut sopivat myös tomaateille, jotka tarvitsevat runsaasti vettä.

Parvekelaatikkojen multatila ei riitä tomaateille. Ne tarvitsevat syvemmän ruukun.

 

Käytä parvekkeen omaa pistorasiaa

Asukas on kotinsa sähkölaitteiston ja sen asennuksesta vastuullinen. Sähkön käyttö ulkona on turvallisuusriski, mikäli käytössä eivät ole asianmukaiset välineet.

Jos parvekkeilla tai pihoilla ei ole pistorasioita, näkee usein parvekkeen valaistussarjoja käytettävän kodin sisältä otetulla jatkojohdolla. Näin ei saa tehdä. Etenkin vanhojen asuntojen sisätilojen pistorasiat eivät ole välttämättä suojamaadoitettuja ja vikatilanteessa suojalaitteet eivät toimi.

Sisätilojen suojamaadoitetustakaan pistorasiasta ei ole turvallista tuoda ulos tai parvekkeelle sähkön syöttöä jatkojohdolla. Pitkät, oviaukkojen läpi kulkevat jatkojohdot ovat jo riski sinänsä. Parvekkeella sijaitseva kiinteä, vikavirtasuojakytkimellä suojattu pistorasia on turvallisin.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Maija Stenmanin kuva: Hanna Marttinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää