Pyykkärin energiapykälät

04.04.2011, klo 13:11Kommentteja 0

Pyykinpesu kuluttaa vettä, energiaa, vaatteita, joskus myös pyykkärin hermoja. Pyykinpesukoneista on tullut yhä monipuolisempia ja monitaitoisempia. Parhaan pesutuloksen ja kaikkein parhaan hyödyn pesuun kuluvasta energiasta saa, kun perehtyy koneen käyttöohjeeseen. Nykyaikaisessa, laadukkaassa koneessa on ohjelmia niin valkoisille lakanoille kuin aroille villa- ja silkkivaatteillekin.

- svpyykki1low.jpg

§ 1 Taskut tyhjiksi!

- svpyykki2low.jpgKokenut kodinkoneiden korjaaja tietää, mistä juontavat alkunsa monet pyykinpesukoneiden viat ja ongelmat.

- Jos taskuja ei tyhjennetä kunnolla, jos niihin jää nappeja, ruuveja, kolikoita tai muita metalliesineitä, konekin on vaarassa. Metalliesine on voinut jopa rikkoa rummun, kertoo kodinkoneiden korjauksia pitkään tehnyt Osmo Tolvanen.

Vaatteet, joissa on metallisomisteita, kaarituelliset rintaliivit ja arat tekstiilit pesupussiin, vetoketjut kiinni, etteivät hakaset tartu toisiin vaatteisiin. Arkoja vaatteita pesupussi suojaa myös vääriltä venytyksiltä ja vaate pysyy paremmin kuosissaan.

§ 2 Täytä rumpu tehokkaasti!

- svpyykki3low.jpgTaloudellisinta ja energiatehokkainta on pestä täysiä koneellisia. Parhaat pesukoneet tunnistavat täyttömäärän ja säätävät veden kulutusta. Suositusten mukaan rummun yläosaan tulee kirjopesussa jäädä noin 5-10 cm tyhjää. Rumpu on sopivan täynnä silloin, kun molemmat kädet mahtuvat pyykkien yläpuolelle.

Pesukonemalleja on sinkkutalouden pikkupyykkäristä jopa tehokkaaseen 11 kg koneeseen. Riittääkö perinteinen 3-5 kg kone vai kertyykö pyykkiä enemmän?

Pesukoneen täyttöastetta voi pohtia myös vaatteita ja liinavaatteita hankkiessa. Kun tuotteet kestävät reippaan konepesun, on kone helpompi saada täyteen.

§ 3 Valitse pesuaine oikein, älä tuhlaa!

- svpyykki6low.jpgKodinkonehuollossa tiedetään, että ylimääräinen pesuaine kuluttaa konetta.

- Monissa pesupulvereissa on zeoliittia, siis savea. Zeoliitti ei liukene pesussa, vaan se täytyy puhdistaa sitruunahapolla.

- Nestemäisissä pesuaineissa ja osassa pesupulvereista ei zeoliittia ole.

- Ajoittain kannattaa käyttää +90 °C pesuohjelmaa. Se pitää koneen puhtaampana ja jarruttaa zeoliitin kertymistä, kertoo Osmo Tolvanen havainnoistaan.

Zeoliitin ongelmat ovat tuttuja myös TTS tutkimuksen projektipäällikkö Anneli Reisbackalle.

- Zeoliittia jää sekä pesukoneeseen että vaatteisiin. Kun hiki ja muut bakteerit imeytyvät kuituihin, niihin piintynyt zeoliitti alkaa haista.

- Kun fosfaatti rehevöittää vesistöjä, zeoliitti rehevöittää pesukoneen!

Pesukoneeseen voi ajan myötä tulla home- ja hajuhaittoja. Pesukoneen tiivisteet kannattaa aika-ajoin tarkistaa. Koneen kumiosiin kertyneet homepilkut voivat olla oire zeoliittijäämistä. Likainen kone on myös tunkkaisen hajuinen ja sillä on vaikea saada raikas pesutulos.

- Niukasti vettä käyttävissä pesuohjelmissa on useita välilinkouksia, jotka saavat zeoliitin imeytymään kuituihin. Kun pesuvesi poistetaan tehokkaasti linkoamalla, zeoliitti voi kiinnittyä entistä tiukemmin. Sen havaitseminen puhtaasta pyykistä on vaikeaa.

- Viisainta olisi välttää zeoliitin käyttöä kokonaan. Pesuaineiden koostumus voi ajoittain vaihdella, varminta on aina pesuaineostoksilla käydessä tarkistaa tavaraseloste.

Pesuaineen yliannostelu tuhlaa vettä ja energiaa. Valmistajien antamat ohjeet ovat suosituksia. Pesuaineen yliannostus on turhaa tuhlausta – terveydellisiä ongelmiakin se voi aiheuttaa, ainakin herkkäihoisille ja allergisille, sillä pesuainejäämät voivat ärsyttää.

Koska pestävä pyykki on useimmiten suhteellisen puhdasta, vain nuhrautunutta, pienempi pesuainemäärä riittää hyvään lopputulokseen. Useimpien pesuaineiden pesuteho on normaalikäytössä täysin riittävä.

§ 4 Linkoa oikein!

- svpyykki7low.jpgPieni kevyt kone jaksaa lingota noin 1000 r/min. Perhekäyttöön tarkoitetuissa, rakenteeltaan vahvemmissa koneissa 1400 r/min on tavallinen, jolloin jäännöskosteus on noin 50 %.

- Koneellisesti kuivattava pyykki kannattaa energiatalouden takia lingota mahdollisimman kuivaksi, neuvoo Anneli Reisbacka.

Linkousnopeudet vaihtelevat konetyypistä riippuen. Lisäksi linkoustavoissa on eroja. Joissakin koneissa linkoustoiminta on jaksottainen, jolloin nopeus voi vaihdella linkouksen aikana, joissakin linkous tapahtuu yhtäjaksoisesti samalla nopeudella. Tutkijat eivät ole vielä vertailleet, kumpi menetelmä on parempi.

Huippunopeudet saattavat rasittaa koneistoa. Siksi huoltoalan ammattilainen neuvoo pudottamaan nopeuksia aina, kun se on järkevää. Kesällä, kun pyykin voi ripustaa ulos, keinokuituvaatteita pestäessä tai jos koneessa on arkaa, rypistyvää pyykkiä.

§ 5 Valitse energiapihi kuivaustapa

- svpyykki5low.jpgPyykin kuivaaminen ulkona narulla energiatehokkain tapa, mutta usein pelkkä unelma. Kesätuulessa kuivuvat kosteammatkin pyykit raikkaiksi ja melko sileiksi, mutta kauniita kesäpäiviä on vain muutama vuodessa. Vanhojen talojen vinttikerrosten kuivauspaikat ovatkin olleet todella ekotehokkaita!

Narukuivaus sisätiloissa kuluttaa yllättävän paljon lämmitysenergiaa, sillä kosteuden haihduttamiseen lisää lämmitystarvetta. Eikä esimerkiksi kerrostalossa, sisätiloissa kuivuva pyykki suinkaan paranna asumisviihtyvyyttä.

Kuivausrummut ovat energiatehokas ja allergiaystävällinen vaihtoehto – kaikkein energiataloudellisimpia ovat uudet, lämpöpumpputoimiset kuivausrummut. Niitä käytettäessä energiankulutus voi jäädä jopa vähäisemmäksi kuin narulla sisätiloissa.

Teksti: Liisa Laurila

Asiantuntijat: Kodinkonehuolto O. Tolvanen, Kerava

Projektipäällikkö Anneli Reisbacka, TTS tutkimus

Taustamateriaali: TTS tutkimus www.tts.fi/Kodinkoneturva/index.html

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää