Pyykkipäivän energiaoppia edistyneille: Narutus ja silitys

29.09.2011, klo 08:45Kommentteja 0

Pyykkipäivän energiaoppimäärään sisältyy muutakin kuin vain pesemistä ja pesuohjelmien valintaa. Pyykki pitää kuivata ja käsitellä sileäksi ja siistiksi.Jälkikäsittely on monen mielestä kaikkein hankalin osa vaatehuoltoa: reippaalla asenteella ja hyvillä välineillä tämäkin työ sujuu.

- - svsilitys1.jpg

Pyykin kuivaamista kannattaa ajatella jo pesukonetta hankkiessa: mitä tehokkaammin pyykin saa lingottu kuivaksi, sitä nopeammin se myös kuivuu – poikkeuksena arat ja rypistyvät vaatteet.

Lämpimänä kesäpäivänä vaatteet kuivavat kesätuulessa muutamassa tunnissa. Ihanteellisia pyykkipäiviä on vain muutama vuodessa, kaupunkioloissa ei ehkä sitäkään.

- - svsilitys5.jpg– Ulkona pyykki kerää pölyä ja siitepölyä, se tulee uudelleen likaiseksi.

– Siitepöly on allergikon kannalta likaa. Sitä ei paljain silmin näe, mutta se ärsyttää, kertoo erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka Työtehoseurasta.

– Pyykkien kuivaamisesta voi kesällä tulla ötökkäsafari omassa pihassa, kun hyönteiset löytävät värikkäät vaatteet.

Paidan sisältä kömpivä hämähäkki on vaaraton veijari, mutta sitäkään ei toivo asuinkumppaniksi vaatekomeroon.

Koneellinen kuivaus on järkijuttu

- - svsilitys3.jpgPölyallergikon pyykki voidaan kesälläkin käsitellä kuivausrummussa tai -kaapissa. Sisätiloissa kuivaaminen on turvallisempi valinta. Nopea rumpukuivaus kuluttaa jopa vähemmän energiaa kuin hidas kuivaaminen sähkölämmitteisessä huoneessa.

Kuivausrumpu on tehokas apu vaatteiden ”avaamiseen”. Kun enin osa kosteudesta on saatu pois, paidat ja puserot voi ripustaa vaatepuulle ja antaa kuivua huoneilmassa.

Kuivausrummun käyttäjän on syytä huolella tutustua käyttöohjeisiin.

– Sijoituspaikan pitää olla sellainen, että riittävä ilmankierto on varmistettu. Mieluummin kuivaan tilaan kuin kosteaan.

– Käytännössä kuivausrumpu joudutaan usein sijoittamaan kylpyhuoneeseen, missä se on alttiina kosteudelle, selvittelee ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista.

– Meillä ei ole tästä vielä tutkimustietoa, mutta näyttää siltä, että kosteus aiheuttaa paitsi korroosiota, myös sen, että pölyä jää koneistoon.

– Pöly aiheuttaa paloriskin.

Kuivaamisen aikana laite tarvitsee korvausilmaa – ellei sijoituspaikassa ole ikkunaa, ovi on pidettävä auki. Kuivausrumpua eikä muitakaan kodinkoneita ei ole syytä käyttää silloin, kun ketään ei ole kotona, huomaamassa mahdollisia ongelmatilanteita. Lisäturvaa antaa palovaroitin.

– Kuivausrummun pölysuodattimet on syytä puhdistaa säännöllisesti. Käytön jälkeen kaadetaan pois säiliöön kertynyt kondenssivesi.

– Suodattimien huollettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo ostovaiheessa, muistuttaa Anneli Reisbacka.

Kuivausrumpu on suhteellisen uusi tulokas kodinkoneiden valikoimassa, ensimmäinen laitesukupolvi alkaa olla elinkaarensa päässä. Pitkään palvelleita laitteita alkaa tulla yhä enemmän huoltoon.

– Laitteen sisään kertyneen pölyn poistaminen ei onnistu kotikonstein, vaan laite on purettava erikoistiloissa, kertoo kokenut kodinkoneiden huoltaja Osmo Tolvanen.

Kuivauskaappi on kätevä apu paitsi pyykkien, myös ulkovaatteiden kuivaamiseen. Pyykistä ei siinä tule yhtä sileää ja pölytöntä. Kuivauskaapinkin hyvään huoltoon kuuluu suodattimien ja kaapin pohjan puhdistaminen.

Mankeli on edelleen hyvä ratkaisu

Mankelointi on suomalaisissa kotitalouksissa jäänyt vähemmälle, kun käyttötekstiilien luonne on muuttunut. Liinojen ja lakanoiden huolto ei enää edellytä mankelointia.

– Mankelointi on edelleenkin hyvä ratkaisu allergiakodissa, sillä irtopöly sitoutuu tiiviisti vaatteen pintaan, asiantuntija muistuttaa.

Tottunut käyttäjä surauttaa mankelin kautta lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, mutta myös trikoot ja alusvaatteet, niistä tulee nopeasti sileitä ja pölyttömiä. Jos mankelille on luonteva paikka asunnossa, se on hyvä ostos. Huollon kannalta mankeli on helppo laite: pölyltä suojaaminen ja mankeliliinan vaihto tarvittaessa riittävät huoltotoimiksi.

Rauta ja lauta kuntoon

- - svsilitys2.jpgSilitysraudat ovat käytännössä kaikki höyrysilitysrautoja, joissa voi käyttää vesijohtovettä. Suomessa vesi on melko pehmeää, joten kalkkijäämiä kertyy täällä hitaammin kuin Keski-Euroopassa. Höyrysilitysraudan vesisäiliö on silti syytä tyhjentää aina käytön jälkeen. Kun raudan pohja on puhdas ja kiertynyt suoristettu, silittäminenkin on mukavampaa.

Hyvä höyrysilittäjän apulainen on teräsverkosta valmistettu höyrysilityslauta. Silityksen aikana höyry pääsee vapaasti virtaamaan ja lopputulos on kauniimpi ja kestävämpi.

Silitysraudat ovat niitä kodin työvälineitä, joiden reaalihinta on alentunut. Kun vanha rauta ei palvele kunnolla, uuden saa melko edullisesti. Valmistusmenetelmiä on automatisoitu eikä silitysraudoissa enää ole korjattavia osia, laite on käytännössä kertakäyttöinen.

– Silitysrauta kannattaa uusia, kun se ei enää toimi moitteettomasti. Ruostevettä roiskuttava rauta voi pilata kalliin vaatteen, arkaan silkkiin pelkkä vesikin jättää tahrat. Arvokkaan vaatteen turmeltuminen voi maksaa enemmän kuin uusi rauta.

– Mieluummin kunnollinen silitysrauta, jota voi huoletta käyttää!

– Hyvillä välineillä silityskin on hauskaa puuhaa!

 

Teksti: Liisa Laurila

Asiantuntijat: Kodinkonehuolto O. Tolvanen, Kerava 
Erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka, TTS
Ylitarkastaja Jukka Lepistö, Tukes

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää