Ruokahävikki kuriin

23.05.2014, klo 11:14Kommentteja 0

Roskiin päätyvän ruuan määrää voi pienentää suunnitelmallisuudella ja huolellisuudella. Erityisesti kesällä ja kesälomamatkoilla kannattaa huomioida myös kylmäketjun kestävyys.


Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin 20–30 kiloa henkeä kohti, yhteensä noin 500 miljoonan euron arvosta. Kotitalouksista roskiin päätyvän ruokajätteen päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikusta. (www.saasyoda.fi)

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä muistuttaa, että ruokahävikkiä pystyy pienentämään varsin yksinkertaisin konstein.

– Tärkeintä on suunnitelmallisuus. Ennen kauppaan menoa kannattaa miettiä vaikka muutaman lähipäivän syömiset, selvittää, mitä tarvikkeita kotona jo on sekä laatia kauppalista. Kaupassa on sitten järkevää pitäytyä listassa ja välttää heräteostoksia.

Kotona olevia ruoka-aineita kannattaa käyttää siinä järjestyksessä, kun ne menevät vanhaksi. Jo avatut purkit ja tölkit pitäisi käyttää loppuun ennen kuin avaa uusia.

– Ruuat kannattaa myös säilyttää jääkaapissa suljetuissa rasioissa, jolloin niiden laatu pysyy hyvänä eivätkä tuoksut ja maut sekoitu toisiinsa.

Hajamielisen voileiväntekijän syndrooma

Kaisa Härmälä muistuttaa, että leivät ja maito – hapanmaitotuotteista puhumattakaan – säilyvät käyttökelpoisina vielä Parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintäkään ei tarkoita, että tuote pilaantuu heti määräpäivänä kun kello lyö kaksitoista,

– Kummassakin tapauksessa voi hieman haistella, maistella ja tutkia, miltä ruokatuote tuntuu.

Monissa suomalaiskodeissa tunnetaan myös niin sanottu hajamielisen voileiväntekijän syndrooma. Nykyään on yleistä, että perheenjäsenet syövät eri aikaan, jääkaapin ovi käy tiuhaan ja ruokatarvikkeita saattaa unohtuu pöydälle.

Jääkiekkovalmentajan ohje kuuluisi kai, että fokus kannattaa pitää koko ajan tiukasti omassa tekemisessä, myös keittiössä.

Kala kiireesti kylmään

Varsinkin kesäaikaan pulmia saattaa aiheuttaa myös herkkien elintarvikkeiden kuljettaminen kaupasta kotiin tai vaikkapa kesämökille.

– Erityisesti tuore kala on herkkää pilaantumaan. Kauppaan tai torille on hyvä ottaa mukaan kylmälaukku tai kylmäpussi, johon kalan voi pakata.

Kesämökillä tarvittavat ruuat kannattaa ostaa mökin lähellä olevasta kaupasta.

– Tietenkin matkalla voi hyödyntää myös kylmälaukkuja. Myös pakastimesta otetut ruuat kulkevat jäisenä kätevästi mökille.

Olisiko tarvetta elektroniselle kylmälaukulle?

Harkittavaksi voi ottaa myös, olisiko perheellä tarvetta elektroniselle kylmälaukulle. Halvimmat kylmälaukut on yleensä varustettu vain auton savukkeensytyttimeen sopivalla virtajohdolla, mutta kalliimman hintaluokan laitteissa on mukana myös verkkovirtaliitäntä.

– Suomalaiset kesämökit alkavat olla sen verran hyvin varusteltuja, että useimmista löytyvät hyvät jääkaapit. Elektroninen kylmälaukku tarjoaa kuitenkin mökillekin vähän lisätilaa, Kaisa Härmälä mainitsee.

Mutta entäpä ne kesäretket, joille kylmälaukkukin on liian raskas varuste? Ja, kuten tunnettua, retki ilman eväitä on B-luokan retki…

– Silloin eväskoriin kannattaa varata ruokia, jotka eivät ole niin herkkiä pilaantumaan. Itse EN pakkaisi retkikoriin esimerkiksi katkarapusalaattia tai kalatuotteita.

– Mutta esimerkiksi maitojauhe on kätevä monessa paikkaa. Siitä saa myös kätevästi lettuja, Kaisa Härmälä vinkkaa.

Tähteistä tähtiruokaa

Marttojen nettisivuilla muistutetaan, että ruuantähteistä voi valmistaa monenlaisia herkullisia ruokia. Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Puuron voi kätkeä sämpylätaikinaan tai kuumentaa pannulla ruskeaksi ja nauttia maidon ja marjojen kera. Kuivaneet leivät voi paahtaa pannulla tai tehdä niistä vaikka krutonkeja. Tähteitä voi hyödyntää kätevästi myös esimerkiksi munakkaissa. Osoitteesta www.martat.fi/ruoka/ekokokki/tahderuokia/ löytyvät myös muun muassa perunasalaatin, juustokohokkaan, Pappilan hätävaran ja hedelmäpannarin reseptit.

Myös ympäristöministeriön rahoittamassa Saa syödä -hankkeen nettisivustolta löytyy reseptihaku, joka on tarkoitettu tilanteisiin, jossa kaapista löytyy satunnaisia ruoka-aineita, mutta kokki ei keksi mitä niistä voisi valmistaa. Hakukenttään voi syöttää ruoka-aineet ja katsoa mitä herkkuja niistä syntyisi.

www.saasyoda.fi

Perunasalaatti

5-6 kypsää perunaa
1-2 sipulia
1 omena
1 etikkakurkku

1. Leikkaa kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne keskenään.
2. Käytä kastikkeeksi ranskalaista salaatinkastiketta tai maustettua kermaviiliä.

www.martat.fi

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat. Shutterstock ja Veer

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Lahja voi olla myös palvelu

Joulupukin säkissä on nykyään yhä useammin myös aineetonta hyvää, esimerkiksi lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää