Ruokahävikki kuriin

23.05.2014, klo 11:14Kommentteja 0

Roskiin päätyvän ruuan määrää voi pienentää suunnitelmallisuudella ja huolellisuudella. Erityisesti kesällä ja kesälomamatkoilla kannattaa huomioida myös kylmäketjun kestävyys.


Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin 20–30 kiloa henkeä kohti, yhteensä noin 500 miljoonan euron arvosta. Kotitalouksista roskiin päätyvän ruokajätteen päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikusta. (www.saasyoda.fi)

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä muistuttaa, että ruokahävikkiä pystyy pienentämään varsin yksinkertaisin konstein.

– Tärkeintä on suunnitelmallisuus. Ennen kauppaan menoa kannattaa miettiä vaikka muutaman lähipäivän syömiset, selvittää, mitä tarvikkeita kotona jo on sekä laatia kauppalista. Kaupassa on sitten järkevää pitäytyä listassa ja välttää heräteostoksia.

Kotona olevia ruoka-aineita kannattaa käyttää siinä järjestyksessä, kun ne menevät vanhaksi. Jo avatut purkit ja tölkit pitäisi käyttää loppuun ennen kuin avaa uusia.

– Ruuat kannattaa myös säilyttää jääkaapissa suljetuissa rasioissa, jolloin niiden laatu pysyy hyvänä eivätkä tuoksut ja maut sekoitu toisiinsa.

Hajamielisen voileiväntekijän syndrooma

Kaisa Härmälä muistuttaa, että leivät ja maito – hapanmaitotuotteista puhumattakaan – säilyvät käyttökelpoisina vielä Parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintäkään ei tarkoita, että tuote pilaantuu heti määräpäivänä kun kello lyö kaksitoista,

– Kummassakin tapauksessa voi hieman haistella, maistella ja tutkia, miltä ruokatuote tuntuu.

Monissa suomalaiskodeissa tunnetaan myös niin sanottu hajamielisen voileiväntekijän syndrooma. Nykyään on yleistä, että perheenjäsenet syövät eri aikaan, jääkaapin ovi käy tiuhaan ja ruokatarvikkeita saattaa unohtuu pöydälle.

Jääkiekkovalmentajan ohje kuuluisi kai, että fokus kannattaa pitää koko ajan tiukasti omassa tekemisessä, myös keittiössä.

Kala kiireesti kylmään

Varsinkin kesäaikaan pulmia saattaa aiheuttaa myös herkkien elintarvikkeiden kuljettaminen kaupasta kotiin tai vaikkapa kesämökille.

– Erityisesti tuore kala on herkkää pilaantumaan. Kauppaan tai torille on hyvä ottaa mukaan kylmälaukku tai kylmäpussi, johon kalan voi pakata.

Kesämökillä tarvittavat ruuat kannattaa ostaa mökin lähellä olevasta kaupasta.

– Tietenkin matkalla voi hyödyntää myös kylmälaukkuja. Myös pakastimesta otetut ruuat kulkevat jäisenä kätevästi mökille.

Olisiko tarvetta elektroniselle kylmälaukulle?

Harkittavaksi voi ottaa myös, olisiko perheellä tarvetta elektroniselle kylmälaukulle. Halvimmat kylmälaukut on yleensä varustettu vain auton savukkeensytyttimeen sopivalla virtajohdolla, mutta kalliimman hintaluokan laitteissa on mukana myös verkkovirtaliitäntä.

– Suomalaiset kesämökit alkavat olla sen verran hyvin varusteltuja, että useimmista löytyvät hyvät jääkaapit. Elektroninen kylmälaukku tarjoaa kuitenkin mökillekin vähän lisätilaa, Kaisa Härmälä mainitsee.

Mutta entäpä ne kesäretket, joille kylmälaukkukin on liian raskas varuste? Ja, kuten tunnettua, retki ilman eväitä on B-luokan retki…

– Silloin eväskoriin kannattaa varata ruokia, jotka eivät ole niin herkkiä pilaantumaan. Itse EN pakkaisi retkikoriin esimerkiksi katkarapusalaattia tai kalatuotteita.

– Mutta esimerkiksi maitojauhe on kätevä monessa paikkaa. Siitä saa myös kätevästi lettuja, Kaisa Härmälä vinkkaa.

Tähteistä tähtiruokaa

Marttojen nettisivuilla muistutetaan, että ruuantähteistä voi valmistaa monenlaisia herkullisia ruokia. Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Puuron voi kätkeä sämpylätaikinaan tai kuumentaa pannulla ruskeaksi ja nauttia maidon ja marjojen kera. Kuivaneet leivät voi paahtaa pannulla tai tehdä niistä vaikka krutonkeja. Tähteitä voi hyödyntää kätevästi myös esimerkiksi munakkaissa. Osoitteesta www.martat.fi/ruoka/ekokokki/tahderuokia/ löytyvät myös muun muassa perunasalaatin, juustokohokkaan, Pappilan hätävaran ja hedelmäpannarin reseptit.

Myös ympäristöministeriön rahoittamassa Saa syödä -hankkeen nettisivustolta löytyy reseptihaku, joka on tarkoitettu tilanteisiin, jossa kaapista löytyy satunnaisia ruoka-aineita, mutta kokki ei keksi mitä niistä voisi valmistaa. Hakukenttään voi syöttää ruoka-aineet ja katsoa mitä herkkuja niistä syntyisi.

www.saasyoda.fi

Perunasalaatti

5-6 kypsää perunaa
1-2 sipulia
1 omena
1 etikkakurkku

1. Leikkaa kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne keskenään.
2. Käytä kastikkeeksi ranskalaista salaatinkastiketta tai maustettua kermaviiliä.

www.martat.fi

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat. Shutterstock ja Veer

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää