Talo energiatehokkaaksi

07.06.2011, klo 15:03

Kun talossa tehdään muutenkin remonttia, niin samalla voidaan usein parantaa myös energiatehokkuutta. VTT:n kehittämä laskentamalli antaa osaltaan osviittaa, mikä kaikki on on hyödyllistä ja taloudellisesti järkevää.

- - svenergiatehokas1.jpg

Miten 60- tai 70-luvun omakotitalon energiatehokkuutta voisi parantaa?

Muun muassa tähän, ja moniin muihin rakennusten energiatehokkuuteen liittyvään kysymyksiin voi nyt etsiä vastauksia VTT:n kehittämästä laskentamallista nimeltä REMA.

Tutkimusprofessori Miimu Airaksisen mukaan REMA auttaa valitsemaan oikeat toimenpiteet eri vuosikymmeninä ja eri menetelmin rakennettujen talojen energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

– Toimeksiantopalveluna tilattu malli palvelee erityisesti rakennusalueiden suunnittelua, mutta systematiikkaa voi soveltaa myös yksittäisiin rakennuksiin, Airaksinen kertoo.

Hän huomauttaa, että yksittäisten rakennusten käyttöön on olemassa myös monia muita laskentamalleja. Lisäksi Tee-se-itse -rakentaja voi löytää hyviä energiatehokkuusvinkkejä vaikkapa Motivan tai Oulun rakennusvalvonnan nettisivuilta.

- - svenergiatehokas2.jpgPaljon mahdollisuuksia

Mutta käytetäänpä tässäkin tilaisuutta, laskentamallia ja Airaksisen ammattitaitoa hyväksi ja pureudutaan konkreettisiin esimerkkeihin. Palataan vaikkapa siihen 60- 70-luvun omakotitaloon.

Miimu Airaksinen muistuttaa, että energiatehokkuuteen on fiksua panostaa, kun talossa tehdään muutenkin remonttia.

– Jos rakennuksessa ei ole tehty mitään ennestään, niin se saattaa tarvita julkisivuremonttia. Tässä vaiheessa kannattaa ehdottomasti miettiä, olisiko samassa yhteydessä hyvä lisätä eristeitä.

– Jos vanhemman rakennuksen salaojat ovat menneet tukkoon, niin samalla, kun siellä kaivetaan muutenkin, niin perustukseen voisi olla paikallaan laittaa lisäeristettä.

– Tai jos esimerkiksi edessä on putkiremontti, niin pohdittavaksi voi ottaa, että kannattaisiko ”samoilla pölyillä” tehdä myös ilmanvaihtoremontti ja laittaa koneelliseen tulopoistojärjestelmään lämmön talteenotto. Käytännössähän myös omakotitaloissa viemärit ja ilmanvaihtohormit kulkevat aika lähellä toisiaan.

Airaksinen muistuttaa, että tällaisen ilmanvaihtoremontin tuloksena on parempi sisäilma ja parempi energiatehokkuus. Samaten lisäeristeiden laittaminen palvelee paitsi energiatehokkuutta, myös yleistä lämpömukavuutta.

– Jos niitä ikkunoita uusitaan muutenkin, niin niissä kannattaa panostaa energiatehokkuuteen, hän vinkkaa.

Entäpä ilmalämpöpumppu?

Käytännössä tälläkin hetkellä monissa 60–70-lukujen taloissa taidetaan miettiä myös lämmitysmuodon vaihtoa.

– Yleisohjeena voisi ehkä sanoa, että on syytä miettiä ja laskea tarkkaan, mikä juuri kyseisessä kohteessa on kustannustehokas ratkaisu.

Entäpä lisälämmönlähteet? Suomalaiset ovat viime vuosina esimerkiksi innostuneet varustamaan asuntojaan ilmalämpöpumpuilla.

– Ilmalämpöpumppu on erityisen kannattava vanhoissa taloissa, joissa on suora sähkölämmitys. Laite on kuitenkin asennettava oikein ja sitä on käytettävä oikein.

– Kannattaa myös muistaa, että ilmalämpö tuottaa kesällä myös lisämukavuutta asumiseen, kun sitä voi käyttää viilennykseen. Mutta tällöin ilmalämpöpumppu ei tietenkään säästä energiaa, vaan kuluttaa sitä.

Miimu Airaksinen muistuttaa, että moniin energiatehokkuutta lisääviin remontteihin on saatavilla myös erilaisia tukia. Näistä voi kysyä tarkempia tietoja kunnan teknisestä toimesta tai kunnan rakennusvalvojalta.

Remonttien yhteydessä, kun käytetään ulkopuolista työntekijää, voin hyödyntää myös verotuksen kotitalousvähennystä.

Teksti: Matti Välimäki, kuvat: Shutterstock

Tulosta

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää