Valaistus ei ole vain valoa

29.11.2012, klo 13:00Kommentteja 0

Tekniikan tohtori ja valaistussuunnittelija Emilia Rautkylän suurin haaste on saada ihmiset – kuluttajista kuntien päättäjiin – ymmärtämään laadukkaan valaistuksen merkityksen. Valaistuksen mitoitus pelkkien standardien perusteella ei enää riitä. – On huomioitava energiankulutus sekä valon vaikutus hyvinvointiin ja suorituskykyyn, Rautkylä sanoo.

Emilia Rautkylä kertoo, että valon ja vireyden yhteyteen liittyvää tutkimusta tehdään maailmalla paljon. Hänen mukaansa valitettavan usein kokeissa tyydytään kuitenkin todentamaan valon vireysvasteita sen sijaan, että pyrittäisiin syventymään vireyden neurofysiologisiin mekanismeihin.

– Suurin syy tähän on sopivien vireysmittareiden puute. Ihmisten reaktiot ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuvat esimerkiksi siitä, onko ihminen aamu- vai iltavirkku ja millainen on hänen vuorokausirytminsä ja kuinka paljon hän harrastaa liikuntaa, hän kiteyttää.

Emilia Rautkylä sanoo, että yksi valon tärkeimmistä tehtävistä on tahdistaa ihminen 24-tunnin vuorokausirytmiin, eli ilmoittaa keholle, milloin on aamu ja aika herätä. Hän suosittelee pimeimpien vuodenaikojen aamuihin sarastusvaloa.

– Joillakin työpaikoilla on otettu käyttöön dynaaminen valaistus, jossa tuetaan ihmisen suorituskykyä vaihtelemalla valaistuksen voimakkuutta ja värilämpötilaa vuorokaudenajan mukaan. Tämä mahdollistaa valaistuksen lisäämisen ja sävyn kylmentämisen iltapäivän tunteina, jolloin ihmisen vireystaso laskee usein luonnostaan, hän jatkaa.

Tästä on hyvänä esimerkkinä monissa maissa tyypilliset ”siestat”, jolloin otetaan päiväunet tai levätään muuten.

Mikäli yleisvalaistusta ei ole mahdollista toteuttaa dynaamisesti, voi vireyttä pyrkiä ylläpitämään iltapäivällä kirkasvalon avulla. Rautkylä kuvailee dynaamisen valaistuksen hyötyjä seuraavasti:

– Hyödyt perustuvat siihen, että ihmisen biologinen järjestelmä on eri tavalla herkkä näkyvän valon spektrin eri osille.

– Tutkimukset ovat osoittaneet spektrin sinisen osan vaikuttavan tehokkaammin vireystasoon kuin punaisen osan. Värinäkö taas on kaikkein herkin vihreälle valolle, hän summaa.

Myös kotitoimistoon kannattaa tehdä valaistussuunnitelma.

Valaistuksella vireyttä

– Vireys ja keskittymiskyky ovat perusedellytyksiä oppimiselle. Silti useimpien koulujen valaistusratkaisut ovat peräisin 1960-luvulta, vaikka itse koulu olisi muuten täynnä uusinta teknologiaa, toteaa Emilia Rautkylä.

Vaikka näkökyky on suorituskyvyn perusedellytys, Emilia Rautkylä pitää edelleen kummallisena sitä, miten vähän työpaikoilla ollaan valmiita satsaamaan laadukkaisiin valaistusratkaisuihin. Liikerakennuksissa valaistuksen osuus sähköenergiasta on noin 40–50 prosenttia.

– Ensimmäisenä kehottaisin kiinnittämään huomiota valaistuksen ohjaukseen, koska sillä saadaan aikaan suurimmat taloudelliset ja ekologiset säästöt. Valon laatutekijöistä mielestäni tärkeimpiä ovat valon värintoisto ja värilämpötila sekä se, että valoa on riittävästi juuri siinä, missä sitä eniten tarvitaan. Esimerkiksi työpisteessä, hän jatkaa.

Valaistusvaikutelma

– Valaisinten huolellinen sijoittelu ja matalaluminanssioptiikan käyttö takaavat sen, ettei valaisimista synny suoraa häikäisyä. Jokaisessa valaistavassa tilassa on lisäksi huomioitava, että valaistusvaikutelma syntyy aina valon ja materiaalien yhteistyöstä. Käytettävien pintamateriaalien heijastusominaisuuksista riippuu, imevätkö vai heijastavatko tilan pinnat valoa, hän muistuttaa. 

Valaistuksella on visuaalisten vaikutusten lisäksi biologisia ja psykologisia vaikutuksia. Hyvän valaistuksen avulla on mahdollista vähentää silmien rasitusta sekä vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn.

– Koska ärsykkeet nostavat ja niiden puute laskee vireystilaa, on tärkeää kokea päivän mittaan tällaisia ”herättäviä” ärsykkeitä esimerkiksi valon tai liikunnan muodossa, hän neuvoo.

Oikea valaisin oikeaan paikkaan

Leditekniikka on kehittynyt hurjaa vauhtia. Vielä pari vuotta sitten ledejä käytettiin lähinnä kohdevaloissa, eivätkä ne vielä kunnolla soveltuneet yleisvalaistukseen, kun taas nykyään ledeillä toteutettu yleisvalaistus alkaa olla arkipäivää.

Hänen mukaansa ledit ovat erittäin hyviä valonlähteitä, koska ne ovat huomattavasti muita valonlähteitä pitkäikäisempiä ja ne syttyvät välittömästi, toisin kuin esimerkiksi energiansäästölamput. Lisäksi niillä on korkea hyötysuhde, mikä pienentää tehonkulutusta.

– Suurimmat säästöt syntyvät kuitenkin ohjauksesta, mikä ledeillä on helppoa: himmentäminen on portaatonta ja säätöalue suurempi kuin toimistotiloissa perinteisesti käytetyllä loisteputkella.

Loppupeleissä valaisin tulisi kuitenkin aina valita tilan ja käyttötarkoituksen, ei pelkkien teknisten ominaisuuksien perusteella.

– Mikäli valaisimen valonlähde muutetaan alkuperäisestä toiseksi, valaisimen optiset ominaisuudet kärsivät lähes poikkeuksetta. Erikseen ovat sitten sisustusvalaisimet, joiden tarkoituskaan ei ole varsinaisesti tarjota laadukasta valaistusta, vaan korostaa valaisinta eli ”näyttää hyvältä”. Tuotekehityksen saralla toivon, että dynaaminen valaistus saadaan mahdollisimman pian integroitua edullisemmin led-ratkaisuihin. RGB-väriledejä ohjataan varsin sujuvasti efektivaloissa, mutta laadukkaan valkoisen valon värilämpötilan muuttaminen ei ole vielä kovin laajalti käytössä, hän harmittelee.

Kohti tehokkaampaa energiankulutusta

Emilia Rautkylä perää yhteiskunnallista keskustelua, jotta koulujen valaistusratkaisut saatettaisiin tälle vuosituhannelle.

– Vireys ja keskittymiskyky ovat oppimisen perusedellytyksiä. Silti edelleen useimpien koulujen valaistusratkaisut ovat peräisin 60-luvulta. Vanha tekniikka magneettisine kuristimineen on todellinen energian suursyömäri. Nykyiset tekniset ratkaisut yhdistettynä hyvin mietittyyn ohjaukseen säästävät niin energiaa kuin rahaakin vaivattomasti, hän sanoo vinkiksi.

INFOBOXI

Tekniikan tohtoriEmilia Rautkylä väitteli Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta vuosi sitten. Väitöskirjassaan hän käsitteli valoaltistuksen aiheuttamien vireysvaikutusten taustalla olevia neurofysiologisia mekanismeja ja valaistusalan tutkimusmenetelmiä. Nykyään Rautkylä toimii valaistussuunnittelijana Philipsillä.

 

Asiantuntevalle valaistussuunnittelulle olisi sosiaalinen tilaus myös kodeissa. Led-valaistus on nousussa ja perinteiset hehkulamput jäävät historiaan. Yhä useammin valaistus halutaan integroida kodin automaatiojärjestelmään. Oman lisänsä tuovat myös tulevaisuuden energiansäästötavoitteet. Kotien valaistuksen laatua ei kuitenkaan ole säädelty normeilla tai standardilla ja valaistuksen toteuttaminen jääkin yleensä asukkaan itsensä valintoihin. (Lähde VTT)

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto, Aalto-yliopisto ja Philips

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää