Valitse koululaisen huoneeseen riittävä ja häikäisemätön valaistus

23.08.2017, klo 09:09Kommentteja 0

Pienet ja isommatkin koululaiset ovat jo aloittaneet lukuvuotensa. Uusien koulutarvikkeiden lisäksi on hyvä muistaa pimenevät syysillat ja hyvän valaistuksen merkitys opinahjoissa ahertajille.


Valaisimen päivänvalo lamppu antaa hyvän työvalon.


Onko teillä kotona eskarilainen, koululainen tai vaikkapa varhaisteini, joka on lukukauden alettua aloittanut opiskelun?

Työpöytä, reppu, puhelin ja lenkkarit ovat ehkä olleet hankintalistojen kärjessä monessa perheessä, mutta hankintalistaan lisättäväksi tai päivitettäväksi kannattaa ottaa viimeistään nyt myös koululaisen huoneen valaistus.

 

Vireänä ja viihtyisästi riittävässä valaistuksessa

Valaistus vaikuttaa huomattavasti koululaisen vireystilaan ja viihtyvyyteen.

Koululaisen valaistuksen pitäisi mukautua läksyjenlukuun ja muutenkin opiskeluun ja myös rentoon vapaa-aikaan ja lepoon.

Koululaisen huoneesta kannattaa tehdä rauhallinen, sillä läksyt vaativat keskittymistä.

Koululaisen työpöytä kannattaa rauhoittaa peleiltä ja muilta viihdykkeiltä, jotta läksyihin keskittyminen onnistuisi parhaiten. Kunnolliseen työpöytään ja tuoliin kannattaa myös panostaa. Läksyjen tekeminen selkä kaarella sängyssä ei tee hyvää pienelle eikä isolle koululaiselle.

Esimerkiksi jo eskarilaiset tekevät pöydän ääressä esimerkiksi väritystehtäviä, leikkivät pienleluilla ja vähän vanhemmat koululaiset lukevat kokeisiin.


Valaisin on hyvä olla lukemista varten.

Laadukas työvalaistus koululaiselle

Työskentelyvalaistus on kattovalaisimen lisäksi hyvin tärkeä ja myös sängyn vieressä on hyvä olla häikäisemätön lukuvalo.

Huoneen yleisvalaistuksen lisäksi sängyn viereen seinään kiinnitettävä ja erikseen kytkettävä lukuvalo valaisee mukavasti.

Koululaiselle kannattaa hankkia laadukas valaisin, joka kestää kovaakin käyttöä. Valaisimesta ei saa irrota osia ja valaistuksessa kannattaa huomioida myös tietokoneen käyttö.

 

Pienen yökulkijan valaistus

Tunnelmallinen, himmeää valoa antava valaisin sopii ilta-aikaan. Pistorasiaan kytkettävät lediyövalot saa aktivoitua esimerkiksi hämäräkytkimen tai liiketunnistimen avulla. Pieni koululainenkin voi pelätä pimeässä nukkumista ja öiseen aikaan voi tulla tarve käydä esimerkiksi vessassa.

Kuulostaako tutulta, että murkkuikäistä on vaikea saada heräämään kouluun?  Useimmille koululaisille tulee niitäkin aamuja, kun vanhemmat ovat jo lähteneet töihin ja herääminen jää oman aktiivisuuden varaan.

Kuinka moni painaakaan puhelimen torkkua kerta toisensa jälkeen siirtämään heräämistä. Aamuherätysvalo sytyttää kello-ohjatusti valaistuksen ja samalla valon määrä nousee hitaasti. Taustalla voi kuulua lempeästi linnunlaulua, radion lempikanava tai vaikkapa mielimusiikkia.

Miltä teidän koululaisen huone näyttää? Huoneesta tulee persoonallisempi, jos esillä on jotain harrastuksiin liittyvää, jotain itse tehtyä ja koululaisen lempivärejä.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Eeva Kangas

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää