Voitaisiinko meidän kerrostalossa säästää energiaa?

29.11.2011, klo 08:15Kommentteja 0

Asuinkerrostalon energiakatselmus auttaa kartoittamaan rakennuksen energiansäästömahdollisuudet. Katselmusta voidaan hyödyntää myös vaikkapa taloyhtiön korjaustarveselvityksen yhteydessä tai silloin, kun haetaan energia-avustusta.

- - svkerrostalo1.jpg

Kerrostalon energia-katselmuksessa selvitetään asuintalon energian kulutusjakautuma sekä määritellään kannattavat energiansäästö-toimenpiteet.

Katselmuksessa asuinrakennus käydään läpi perusteellisesti. Raportissa käsitellään kohteen energian ja veden käytön nykytilanne, kuvataan lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmien toiminta ja käyttö sekä esitetään säästötoimenpide-ehdotukset perusteluineen, säästövaikutuksineen ja takaisinmaksuaikoineen.

Motivan johtavan asiantuntijan Tapio Jalon mukaan energiakatsastus-mallia voi hyödyntää myös vaikkapa uuden asunto-osakeyhtiölain edellyttämän taloyhtiön korjaustarveselvityksen yhteydessä tai silloin, kun energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin haetaan kunnalta energia-avustusta.

– Tukihakemuksien täydentäjiksi tarjolla on toki kevyempiäkin kartoituksia ja kustannuslaskureita, mutta energiakatselmuksen valttina on sen perusteellisuus. Kannattaa myös muistaa, että energiakatselmuksenkin tekoa varten voi hakea kunnalta ARAn myöntämää avustusta, jonka hakuaika ilmoitetaan vuoden alussa. Viime vuosina hakuaika on päättynyt huhtikuun alussa (ks. www.ara.fi).

Energiakatselmuksen hintaan vaikuttaa muun muassa kohde ja sen sijainti, kustannushaarukka on noin 1500–3000 euroa. Katselmuksen tekoon saatava avustus voi kattaa enintään 40 prosenttia katselmuksen kokonaishinnasta. Energiankatselmustoiminnassa mukana olevia yrityksiä on listattu myös Motivan nettisivuilla.

Säästökeinoja on paljon

Tapio Jalo korostaa, että energiakatselmus voi maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin. Kohteet ovat erilaisia, mutta yleisesti ottaen kerrostaloissa on paljon mahdollisuuksia energiansäästöön.

– Aika tavallinen ongelma on esimerkiksi se, että taloa ylilämmitetään, koska lämpö ei jakaannu huoneistoihin tasaisesti. Patteriverkoston perussäädöllä lämmityskulut voivat vähentyä jo 5–10 prosenttia.

J- - svvesi1.jpgalon mukaan myös vedenkulutusta voidaan usein pienentää ilman suuria kustannuksia, jopa 20–30 prosentilla. Keinoja ovat tällöin muun muassa paineenalennusventtiilin lisääminen tai vesipisteiden virtaamisen pienentäminen, säästösuihkukahvojen asentaminen sekä hanoihin asennettavat poresuuttimet. Eräisiin WC-malleihin on mahdollista lisätä kaksoishuuhtelumahdollisuus myös jälkeenpäin.

Taloissa, joissa on käytössä koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto poistoilmasta, on tärkeää tarkistaa, että teho- ja lämpötilasäädöt ovat oikein.

– Isommissa kerrostaloissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto, voidaan lämmön talteenotto poistoilmasta lisätä myös jälkeenpäin.

– Muutamassa kerrostalossa on kokeiltu myös konseptia, jossa poistoilmasta otetaan lämpöä talteen lämpöpumpulla ja lämmitetään sillä käyttövettä. Tulokset ovat olleet varsin lupaavia.

Tapio Jalo muistuttaa myös, että silloin, kun vanhat laitteet rikkoontuvat tai ne joudutaan muuten uusimaan, niin tilalle kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokkaita koneita.

– Nykyiset taajuusmuuttajalla säädettävät huippuimurit ovat paljon energiatehokkaampia kuin vanhat puhaltimet. Sama koskee myös kiertopumppuja. Koska pumppu on päällä jatkuvasti, niin vuositasollakin päästään merkittäviin säästöihin sähkönkulutuksessa.

Entäpä rivi- ja omakotitalot?

Tapio Jalon mukaan kerrostalojen lisäksi energiakatselmusmalli on sovellettavissa myös suurempiin rivitaloyhtiöihin. Ylipäätään energiakatselmusmalli on vahvimmillaan isoissa kohteissa, joissa on paljon selvitettävää.

Pientaloissa, erityisesti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvat, voivat tarkastella omaa energiankulutustaan vaikkapa ns. Elvari-mallin avulla. Motivan laatimassa kevyessä tee se itse -kotikatselmuksessa kiinnitetään huomiota sekä omakotitalon ominaisuuksiin että sähkönkäyttötapoihin (www.motiva.fi).

Myös rivi- ja omakotitalojen kuntokartoitukset tuottavat usein vinkkejä energiankäytön tehostamiseksi.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Lahja voi olla myös palvelu

Joulupukin säkissä on nykyään yhä useammin myös aineetonta hyvää, esimerkiksi lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää