Voitaisiinko meidän kerrostalossa säästää energiaa?

29.11.2011, klo 08:15Kommentteja 0

Asuinkerrostalon energiakatselmus auttaa kartoittamaan rakennuksen energiansäästömahdollisuudet. Katselmusta voidaan hyödyntää myös vaikkapa taloyhtiön korjaustarveselvityksen yhteydessä tai silloin, kun haetaan energia-avustusta.

- - svkerrostalo1.jpg

Kerrostalon energia-katselmuksessa selvitetään asuintalon energian kulutusjakautuma sekä määritellään kannattavat energiansäästö-toimenpiteet.

Katselmuksessa asuinrakennus käydään läpi perusteellisesti. Raportissa käsitellään kohteen energian ja veden käytön nykytilanne, kuvataan lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmien toiminta ja käyttö sekä esitetään säästötoimenpide-ehdotukset perusteluineen, säästövaikutuksineen ja takaisinmaksuaikoineen.

Motivan johtavan asiantuntijan Tapio Jalon mukaan energiakatsastus-mallia voi hyödyntää myös vaikkapa uuden asunto-osakeyhtiölain edellyttämän taloyhtiön korjaustarveselvityksen yhteydessä tai silloin, kun energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin haetaan kunnalta energia-avustusta.

– Tukihakemuksien täydentäjiksi tarjolla on toki kevyempiäkin kartoituksia ja kustannuslaskureita, mutta energiakatselmuksen valttina on sen perusteellisuus. Kannattaa myös muistaa, että energiakatselmuksenkin tekoa varten voi hakea kunnalta ARAn myöntämää avustusta, jonka hakuaika ilmoitetaan vuoden alussa. Viime vuosina hakuaika on päättynyt huhtikuun alussa (ks. www.ara.fi).

Energiakatselmuksen hintaan vaikuttaa muun muassa kohde ja sen sijainti, kustannushaarukka on noin 1500–3000 euroa. Katselmuksen tekoon saatava avustus voi kattaa enintään 40 prosenttia katselmuksen kokonaishinnasta. Energiankatselmustoiminnassa mukana olevia yrityksiä on listattu myös Motivan nettisivuilla.

Säästökeinoja on paljon

Tapio Jalo korostaa, että energiakatselmus voi maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin. Kohteet ovat erilaisia, mutta yleisesti ottaen kerrostaloissa on paljon mahdollisuuksia energiansäästöön.

– Aika tavallinen ongelma on esimerkiksi se, että taloa ylilämmitetään, koska lämpö ei jakaannu huoneistoihin tasaisesti. Patteriverkoston perussäädöllä lämmityskulut voivat vähentyä jo 5–10 prosenttia.

J- - svvesi1.jpgalon mukaan myös vedenkulutusta voidaan usein pienentää ilman suuria kustannuksia, jopa 20–30 prosentilla. Keinoja ovat tällöin muun muassa paineenalennusventtiilin lisääminen tai vesipisteiden virtaamisen pienentäminen, säästösuihkukahvojen asentaminen sekä hanoihin asennettavat poresuuttimet. Eräisiin WC-malleihin on mahdollista lisätä kaksoishuuhtelumahdollisuus myös jälkeenpäin.

Taloissa, joissa on käytössä koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto poistoilmasta, on tärkeää tarkistaa, että teho- ja lämpötilasäädöt ovat oikein.

– Isommissa kerrostaloissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto, voidaan lämmön talteenotto poistoilmasta lisätä myös jälkeenpäin.

– Muutamassa kerrostalossa on kokeiltu myös konseptia, jossa poistoilmasta otetaan lämpöä talteen lämpöpumpulla ja lämmitetään sillä käyttövettä. Tulokset ovat olleet varsin lupaavia.

Tapio Jalo muistuttaa myös, että silloin, kun vanhat laitteet rikkoontuvat tai ne joudutaan muuten uusimaan, niin tilalle kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokkaita koneita.

– Nykyiset taajuusmuuttajalla säädettävät huippuimurit ovat paljon energiatehokkaampia kuin vanhat puhaltimet. Sama koskee myös kiertopumppuja. Koska pumppu on päällä jatkuvasti, niin vuositasollakin päästään merkittäviin säästöihin sähkönkulutuksessa.

Entäpä rivi- ja omakotitalot?

Tapio Jalon mukaan kerrostalojen lisäksi energiakatselmusmalli on sovellettavissa myös suurempiin rivitaloyhtiöihin. Ylipäätään energiakatselmusmalli on vahvimmillaan isoissa kohteissa, joissa on paljon selvitettävää.

Pientaloissa, erityisesti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvat, voivat tarkastella omaa energiankulutustaan vaikkapa ns. Elvari-mallin avulla. Motivan laatimassa kevyessä tee se itse -kotikatselmuksessa kiinnitetään huomiota sekä omakotitalon ominaisuuksiin että sähkönkäyttötapoihin (www.motiva.fi).

Myös rivi- ja omakotitalojen kuntokartoitukset tuottavat usein vinkkejä energiankäytön tehostamiseksi.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää