23.05.2018, kello 20.29

/media/kuvat/2_18/svalykaiuttimet1.jpg

Kodin älykaiuttimet viitoittavat tulevaisuuteen

Älykaiutin vastaa kysymyksiin ja soittaa pyynnöstä musiikkia. Se osaa myös näyttää televisiossa Netflix-leffoja ja YouTube-videoita, ja tunnistaa jopa suomalaisen englannin aksentin.Tietokonetekniikan nopea kehitys puskee kauppoihin yhä monipuolisempia innovaatioita. Neljä- ja jopa kahdeksankin kertaa vuodessa uusiutuvat kodintekniikan laitteet vaativat kuitenkin uusien ohjelmistojen ja valikoiden jatkuvaa opettelua.

Älykaiuttimet voisivat ratkaista ongelman, sillä nämä helppokäyttöiset apuvälineet toimivat puheella. Musiikki soi jo nyt hyvällä äänenlaadulla ja älykaiuttimelta voi kysellä Google-hakuja, tai vaikkapa lämpötilaa ja tehdä kalenterimerkintöjä.

Tuoreen markkinatutkimuksen mukaan puheohjaus yleistyy myös kaikessa kodinelektroniikassa lähivuosien aikana. Menujen näpläyksen sijasta niin pesukonetta kuin älytelevisiotakin voidaan ohjata jo piankin puheen avulla.

 

Ääniohjaus yhdistää kodin laitteet

Talven CES 2018 -messut nostivat trendiksi puheella toimivat kodinkoneet. Valmistajien mukaan olisi joustavinta, jos kaikkia kodin toimintoja, kuten lämmitystä, valaistusta, ovia ja kodin turvajärjestelmiä voitaisiin ohjata keskitetysti puheen avulla.

Puhetta voitaisiin käyttää myös pizza-, ruokakauppa-, hotelli- ja lomamatkatilauksiin – ja älykaiutin voisi jopa tarjota viihteellistä juttuseuraa.

Valmistajien suurimpana haasteena on kuitenkin ratkaista IoT-kodinkoneiden tietoturvaongelmat ja vakuuttaa käyttäjät, ettei älykaiuttimia ja muita puhetta ymmärtäviä laitteita käytetä vakoiluun.

 

Miten älykaiutin toimii?

Älykaiutin on yksinkertainen innovaatio. Laite sisältää ympäristöä kuuntelevan mikrofonin sekä kaiuttimen. Kaiutin liitetään pistorasiaan ja paritetaan älypuhelimessa tai tabletissa toimivaan ohjelmistoon.

Ohjelmisto siirtää kuulemansa puheen pilvipalveluun, jossa tekoäly suodattaa ympäristön hälyäänet ja tulkitsee puheen. Komennon saatuaan pilvipalvelu siirtää vastauksen älykaiuttimeen.

Älykaiutin voidaan lisäksi kytkeä ohjaamaan älykodin IoT-yhteensopivia kodinkoneita. Puhetta tunnistava tekniikka olisi kuitenkin kätevämpää sisällyttää suoraan kodinkoneisiin. Näin kukin laite toimii pakallisesti, eikä jokaista huonetta tarvitse varustaa älykaiuttimella.

 

Näitä saa kaupoista

Tunnetuimmat älykaiuttimet ovat Amazon Echo, Google Home, Apple HomePod ja Harman Kardon Invoke, sekä Amazon-tekniikkaa hyödyntävä Sonos One. Amazon johtaa älykaiuttimen myyntiä noin 68 prosentin markkinaosuudella ja Googlen osuus on noin 25 prosenttia.

Puheentunnistus perustuu yhtiöiden omiin puheentunnistusapureihin, jotka ovat älypuhelimissa ja tietokoneissakin toimivat Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri ja Microsoft Cortona -ohjelmat.

Toiminnat vastaavat pääpiirteittäin toisiaan. Niillä saa vastauksen kysymyksiin ja niiden avulla voi komentaa musiikin toistoa. Kaikki voidaan myös liittää ohjaamaan yhteensopivia kodinkoneita ja älykodin muita laitteita.

Esimerkiksi Google Home osaa Chromecastin avulla näyttää televisiossa Youtube- ja Netflix-videoita sekä valokuvia. Cortana taas kytkeytyy Microsoftin palveluihin ja sillä voi muun muassa soittaa Skype-puheluita.

 

Optimoi jopa äänenlaadun

Älykaiutin otetaan käyttöön parittamalla se yhteen älypuhelimen kanssa. Tällöin kaiutin kytkeytyy käyttäjän tiliin ja wifi-asetuksiin. Samalla kaiuttimelle opetetaan puhekomento, jolla se tunnistaa käyttäjän ja osaa toteuttaa käskyt.

Applen älykaiutin aktivoituu ”Hey Siri” -komennolla, Google Homea komennetaan ”Google” ja Microsoftin Cortanaa ”Hey Cortana”. Amazon Echo puolestaan toimii ”Alexa” -komennolla.

Äänenlaadullisesti parhaimmille Applen ja Harman Kardonin älykaiuttimille opetetaan myös kaiuttimen sijainti huoneessa. Näin ne osaavat optimoida musiikin toiston seinä- ja nurkkasijoituksen mukaisesti.

 

Puheentunnistuksessa eroja

Valitettavasti mitkään eivät ymmärrä suomenkielisiä komentoja, mutta tunnistavat silti kohtuullisen hyvin suomalaisen aksentin.

Tuhansien komentojen ymmärtämistä mittaavien testien mukaan Google ja Microsoft pääsevät yli 90 prosentin tunnistustarkkuuteen. Amazon ymmärtää 50 prosenttia ja Apple jää hännille.

Parhaiten eri aksentteja hallitsevat Google, Apple ja Amazon. Parasta äänentoistoa taas tarjoavat Apple, Harman Kardon ja Sonos.

Älykaiuttimet sijoittuvat noin 50-500 euron hintaluokkaan. Edullisimpia ovat Amazon Echo Dot ja Google Home Mini. Hinnakkain on Apple HomePod.

 

Tekniikassa riittää hiomista

Älykaiuttimen idea on näppärä, mutta käyttö vaatii totuttelua. Puheentunnistus sekoaa helposti, jos huoneessa on yhtä aikaa monia puhujia. Kaikkien perheenjäsenten puheentunnistus tuottaa myös ongelmia.

Tunnistustarkkuus kuitenkin kehittyy nopeasti. Esimerkiksi Googlelta on tulossa eri puhujat tunnistava tekniikka. Tekoälyn kehittyessä älykaiuttimet voitaisiin myös opettaa ymmärtämään suomea.

Käytännön haasteena on sovittaa yhteen eri valmistajien puheteknologiat. Yhteensopivuusongelmien takia kuluttajien kannattaa toistaiseksi valita kotiin vain yhden valmistajan puheteknologiaa.


*

Alexa home speakers.
Google Home Smart Assistant.Harman Kardon Invoke (Microsoft Cortana yhteensopiva).

Teksti: Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää