23.05.2018, kello 20.29

/media/kuvat/2_18/svalykaiuttimet1.jpg

Kodin älykaiuttimet viitoittavat tulevaisuuteen

Älykaiutin vastaa kysymyksiin ja soittaa pyynnöstä musiikkia. Se osaa myös näyttää televisiossa Netflix-leffoja ja YouTube-videoita, ja tunnistaa jopa suomalaisen englannin aksentin.Tietokonetekniikan nopea kehitys puskee kauppoihin yhä monipuolisempia innovaatioita. Neljä- ja jopa kahdeksankin kertaa vuodessa uusiutuvat kodintekniikan laitteet vaativat kuitenkin uusien ohjelmistojen ja valikoiden jatkuvaa opettelua.

Älykaiuttimet voisivat ratkaista ongelman, sillä nämä helppokäyttöiset apuvälineet toimivat puheella. Musiikki soi jo nyt hyvällä äänenlaadulla ja älykaiuttimelta voi kysellä Google-hakuja, tai vaikkapa lämpötilaa ja tehdä kalenterimerkintöjä.

Tuoreen markkinatutkimuksen mukaan puheohjaus yleistyy myös kaikessa kodinelektroniikassa lähivuosien aikana. Menujen näpläyksen sijasta niin pesukonetta kuin älytelevisiotakin voidaan ohjata jo piankin puheen avulla.

 

Ääniohjaus yhdistää kodin laitteet

Talven CES 2018 -messut nostivat trendiksi puheella toimivat kodinkoneet. Valmistajien mukaan olisi joustavinta, jos kaikkia kodin toimintoja, kuten lämmitystä, valaistusta, ovia ja kodin turvajärjestelmiä voitaisiin ohjata keskitetysti puheen avulla.

Puhetta voitaisiin käyttää myös pizza-, ruokakauppa-, hotelli- ja lomamatkatilauksiin – ja älykaiutin voisi jopa tarjota viihteellistä juttuseuraa.

Valmistajien suurimpana haasteena on kuitenkin ratkaista IoT-kodinkoneiden tietoturvaongelmat ja vakuuttaa käyttäjät, ettei älykaiuttimia ja muita puhetta ymmärtäviä laitteita käytetä vakoiluun.

 

Miten älykaiutin toimii?

Älykaiutin on yksinkertainen innovaatio. Laite sisältää ympäristöä kuuntelevan mikrofonin sekä kaiuttimen. Kaiutin liitetään pistorasiaan ja paritetaan älypuhelimessa tai tabletissa toimivaan ohjelmistoon.

Ohjelmisto siirtää kuulemansa puheen pilvipalveluun, jossa tekoäly suodattaa ympäristön hälyäänet ja tulkitsee puheen. Komennon saatuaan pilvipalvelu siirtää vastauksen älykaiuttimeen.

Älykaiutin voidaan lisäksi kytkeä ohjaamaan älykodin IoT-yhteensopivia kodinkoneita. Puhetta tunnistava tekniikka olisi kuitenkin kätevämpää sisällyttää suoraan kodinkoneisiin. Näin kukin laite toimii pakallisesti, eikä jokaista huonetta tarvitse varustaa älykaiuttimella.

 

Näitä saa kaupoista

Tunnetuimmat älykaiuttimet ovat Amazon Echo, Google Home, Apple HomePod ja Harman Kardon Invoke, sekä Amazon-tekniikkaa hyödyntävä Sonos One. Amazon johtaa älykaiuttimen myyntiä noin 68 prosentin markkinaosuudella ja Googlen osuus on noin 25 prosenttia.

Puheentunnistus perustuu yhtiöiden omiin puheentunnistusapureihin, jotka ovat älypuhelimissa ja tietokoneissakin toimivat Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri ja Microsoft Cortona -ohjelmat.

Toiminnat vastaavat pääpiirteittäin toisiaan. Niillä saa vastauksen kysymyksiin ja niiden avulla voi komentaa musiikin toistoa. Kaikki voidaan myös liittää ohjaamaan yhteensopivia kodinkoneita ja älykodin muita laitteita.

Esimerkiksi Google Home osaa Chromecastin avulla näyttää televisiossa Youtube- ja Netflix-videoita sekä valokuvia. Cortana taas kytkeytyy Microsoftin palveluihin ja sillä voi muun muassa soittaa Skype-puheluita.

 

Optimoi jopa äänenlaadun

Älykaiutin otetaan käyttöön parittamalla se yhteen älypuhelimen kanssa. Tällöin kaiutin kytkeytyy käyttäjän tiliin ja wifi-asetuksiin. Samalla kaiuttimelle opetetaan puhekomento, jolla se tunnistaa käyttäjän ja osaa toteuttaa käskyt.

Applen älykaiutin aktivoituu ”Hey Siri” -komennolla, Google Homea komennetaan ”Google” ja Microsoftin Cortanaa ”Hey Cortana”. Amazon Echo puolestaan toimii ”Alexa” -komennolla.

Äänenlaadullisesti parhaimmille Applen ja Harman Kardonin älykaiuttimille opetetaan myös kaiuttimen sijainti huoneessa. Näin ne osaavat optimoida musiikin toiston seinä- ja nurkkasijoituksen mukaisesti.

 

Puheentunnistuksessa eroja

Valitettavasti mitkään eivät ymmärrä suomenkielisiä komentoja, mutta tunnistavat silti kohtuullisen hyvin suomalaisen aksentin.

Tuhansien komentojen ymmärtämistä mittaavien testien mukaan Google ja Microsoft pääsevät yli 90 prosentin tunnistustarkkuuteen. Amazon ymmärtää 50 prosenttia ja Apple jää hännille.

Parhaiten eri aksentteja hallitsevat Google, Apple ja Amazon. Parasta äänentoistoa taas tarjoavat Apple, Harman Kardon ja Sonos.

Älykaiuttimet sijoittuvat noin 50-500 euron hintaluokkaan. Edullisimpia ovat Amazon Echo Dot ja Google Home Mini. Hinnakkain on Apple HomePod.

 

Tekniikassa riittää hiomista

Älykaiuttimen idea on näppärä, mutta käyttö vaatii totuttelua. Puheentunnistus sekoaa helposti, jos huoneessa on yhtä aikaa monia puhujia. Kaikkien perheenjäsenten puheentunnistus tuottaa myös ongelmia.

Tunnistustarkkuus kuitenkin kehittyy nopeasti. Esimerkiksi Googlelta on tulossa eri puhujat tunnistava tekniikka. Tekoälyn kehittyessä älykaiuttimet voitaisiin myös opettaa ymmärtämään suomea.

Käytännön haasteena on sovittaa yhteen eri valmistajien puheteknologiat. Yhteensopivuusongelmien takia kuluttajien kannattaa toistaiseksi valita kotiin vain yhden valmistajan puheteknologiaa.


*

Alexa home speakers.
Google Home Smart Assistant.Harman Kardon Invoke (Microsoft Cortana yhteensopiva).

Teksti: Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Kesäasunnossakin kaivataan sähköä: Tänä kesänä pihat saavat lisää valoa

Vapaa-ajan asunnossa ei kannata tyytyä pariin pistorasiaan ja lamppuun keskellä kattoa. Ajanmukaistettu ja riittävä sähköistys mahdollistaa monta asiaa, joita perhe ja ystävät arvostavat. Niin sisällä kuin ulkona joka säällä. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on hyvä investointikohde

Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä kansainvälisiin haasteisiin vastaamiseksi ja se on kustannustehokas tapa parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Energiatehokkuusinvestointeihin saa myös rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtojen löytäminen saattaa olla haasteellista tiedon hajanaisuuden vuoksi. Lue lisää

Liikenne

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen haettavissa

ARA, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on julkistanut sähköautojen latausinfra-avustuksen hakuohjeet. Taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja hyödyntää tämä etu ja samalla päivittää taloyhtiön pysäköintipaikat nykyaikaan. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Digisiirtymä vuonna 2020 pimentää tuhansia televisioita

Suomessa siirrytään pelkästään teräväpiirtoisten HD-lähetysten katseluun maaliskuussa 2020. Antenniurakoitsijoiden mukaan muutos edellyttää lukuisien antennien uusimista. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää