05.10.2018, kello 10.48

/media/kuvat/3_18/svpanahiekka_netti.jpg

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin.

Panasonic Toughbook FZ-T1 on suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-luokituksen mukaisesti.

Sähköverkkoja asentavat ja korjaavat ammattilaiset ovat hyvä esimerkki henkilöstöryhmästä, jotka tarvitsevat mukaansa lujitetun tabletin ja puhelimen. Panasonic on perinteinen merkki tällä sektorilla ja vaikeisiin oloihin tehdyt tietokoneet ja tabletit ovat verkostoasentajille tuttuja työkaluja. Nyt Panasonic on esitellyt myös lujitetun, kosteutta, pölyä ja kolhuja sietävän Android-puhelimen, Panasonic Toughbook FZ-T1 -puhelintabletin.

Panasonicilla on perinteitä lujitettujen kämmenlaitteiden valmistajana. Merkki on VDC-tutkimuksen mukaan jo 17 perättäisenä vuonna lujitettujen kannettavien tietokoneiden ja tablettien markkinajohtaja Euroopassa. Toughbook-tietokoneilla oli viime vuonna 57 prosentin ja Toughpad-tableteilla 56 prosentin markkinaosuus Euroopan lujitettujen laitteiden myynnistä.

Panasonic myös valmistaa näitä laitteita Euroopassa, jotta esimerkiksi eri aloille ja eri ammattilaisille laitteisiin tehtävät räätälöinnit sujuvat helposti. Lujitettujen laitteiden tehdas sijaitsee Walesin Gardiffissa, jossa myös esiteltiin uusi Android-puhelin.

Kun vaaditaan kestävyyttä ja toimintavarmuutta kaikissa olosuhteissa

Kuvitellaanpa esimerkiksi verkostoasentajan vaativaa työtä, kun myrsky mylvii ja sähköt ovat poikki. Silloin ollaan liikkeellä kaikissa olosuhteissa, niin pimeässä kuin valoissa, niin sateella kuin poudalla, niin lämpimässä kuin pakkasella. Näiden ammattilaisten on oltava tavoitettavissa kaikissa oloissa ja heille on saatava jaettua tietoa ajantasaisesti sinne, missä he liikkuvat.

Jo aivan tavallinen verkostonrakennus- tai -huoltotyö sisältää samoja ilmasto-olosuhteita ja aina on oltava mahdollisuus myös yksittäisten asennustapojen tai piirustusten tarkastamiseen. Perinteiset paperiset dokumentitkaan eivät näissä oloissa toimi hyvin. Lujitetut laitteet säästävät näissä oloissa aikaa ja ovat myös turvatekijä.

Panasonicin uutuuspuhelimen voi pudottaa 1,5 metristä kovaan maahan tai lattialle, veteen tai lumeen. Sen voi myös haudata hiekkaan muutamaksi tunniksi. Testattaessa laitteen päälle pudotettiin 300 grammainen rautapallo 80 sentin korkeudesta, mutta se ei puhelinta vaientanut.

FZ-T1 kestää myös hiekkaan upottamisen ja kosketusnäyttö toimii myös märkänä.

Liikkuvaan työhön ja vaativiin maasto-olosuhteisiin

Panasonic Toughbook FZ-T1 sopii liikkuvaan työhön. Se onkin suunnattu kunnossapito- ja huoltotöitä tekeville, kuljetus- ja logistiikka-alalle sekä erilaisiin kaupan ja teollisuuden työtehtäviin.

– Puhelin on tablettien ja tietokoneiden tapaan räätälöitävissä asiakkaan tarpeisiin. Siinä on muun muassa viivakoodinlukija. Periaatteessa kaikki tehtaalta lähtevät tuotteet räätälöidään, varustetaan toiminnoilla tai ominaisuuksilla, joita juuri tietyt käyttäjät tarvitsevat, sanoo Panosonic Computer Product Solutionin markkinointijohtaja Jan Kämpfer.

Panasonic FZ-T1 painaa 240 grammaa ja sen paksuus on 13,1 milliä. Nämä luvut ovat kovaan käyttöön tarkoitetulle puhelimelle kovaa luokkaa omassa segmentissään. Puhelin on varustettu Snapdragonin 200 -sarjan suorittimella, jonka avulla puhelimen hinta on saatu pidettyä kurissa. Nopeampiakin suorittimia markkinoilta löytyy, mutta Kämpfer vakuuttaa sen riittävän kaikkiin toimintoihin ja olevan ennen kaikkea varmatoiminen.

Komponenttien pitää toimia varmasti ja kestää

Panasonic FZ-T1:n esittelyssä keskustelua herätti esimerkiksi puhelimen pohjassa oleva vanha USB-liitin, uuden USB-C -liittimen sijaan. – Kaikkien komponenttien pitää olla moneen kertaan testattuja ja käytössä hyviksi havaittuja. Siksi olemme päätyneet edelleen vanhempaan USB-liittimeen, perustelee tuotepäällikkö Jon Tucker.

– Tämä USB-liitin kestää kiinnitystä ja irrotusta paljon enemmän. Meillä on tarkat kriteerit kestävyydelle.
Aivan huippuun ei uusi FZ-T1 kylmäominaisuuksiltaan yllä valmistajan markkinoilla olevien tablettien tapaan. Kun tableteille luvataan -20 asteen alinta käyttölämpötilaa, alin käyttölämpötila on uutuuspuhelimella vain -10 astetta. Toisaalta puhelin heitettiin jääkuutioiden sekaan, eikä se toimintaa vaientanut.
Iskunkestäväksi laitteeksi Panasonic FZ-T1 vaikuttaa mukavan kevyeltä ja pieneltä. Puhelimesta löytyy vasemmalta sivulta vain yksi nappi ja toinen painike löytyy oikealta puolelta. Tämä helpottaa laitteen käyttöä hanskat kädessä, kun ei tarvitse arvata painaako ylempää vai alempaa nappia.

Puhelin toimii sekä millin paksuisilla standardikäsineillä että kynällä sekä tietenkin paljaalla sormella. Laitteessa on myös sadetoiminto, jonka avulla kosketusnäyttö toimii märkänäkin. Hyvä ominaisuus on myös se, että akun voi vaihtaa virtaa katkaisematta.

Vaikka Panasonic FZ-T1:n toimintalämpötila-alue on määritelty -10 - +50 asteeseen, ei laitteen laittaminen jääastiaan häirinnyt toimintaa.

Taipuva runko vaimentaa iskuja

Puhelimen kestävyyden salaisuus on taipuva runko, joka vaimentaa iskuja. Tietoturva ja hallinta hoidetaan Panasonicin Compass -järjestelmällä ja käytäntöjä SOTIlla. Puhelinominaisuudet ovat toimivat ja kuuluvuus on varmistettu muun muassa kolmella mikrofonilla.

Panasonic FZ-T1 on suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-luokituksen mukaisesti. Se sietää hyvin tärinää ja kestää pudotuksen 1,5 metrin korkeudelta ja toimii luotettavasti -10C ja +50C lämpötila-alueella. Laitteen 5-tuumainen kosketusnäyttö toimii sateessa ja sitä voidaan käyttää hansikkaat kädessä.
Laite on saatavissa kahtena versiona, 4G- ja wlan-yhteyksillä tai pelkällä wlan-yhteydellä. Suorittimena on neliytiminen Qualcomm Snapdragon. Flash-muistin koko on 16 gigatavua ja RAM-muistia on 2 gigatavua. Käyttöjärjestelmänä on Android 8.1 Oreo.

Panasonic FZ-T1 ei luonnollisestikaan ole puhelimien hintahaitarin alapäästä eikä myöskään lujitettujen tablettipuhelinten halvimpia. Sen etuna on räätälöitävyys, jonka avulla laitteesta saadaan varmemmin käyttötarkoitukseensa sopiva.

Panasonic vakuuttaa myös jälkimarkkinointinsa toimivuutta. – Jos laite esimerkiksi hajoaa maanantaina, me haemme sen asiakkaalta huoltoon. Asiakkaan ei tarvitse toimittaa tai lähettää sitä minnekään. Laite tulee huoltoomme Gardiffiin ja palautuu sieltä asiakkaalle, viimeistään saman viikon perjantaina ja tämä lupaus toimii koko Euroopassa, lupaa Tucker.

Vaikka Panasonic ei Suomessa ole tunnettu matkapuhelinmerkki, sillä on kokemusta matkapuhelinten valmistamisesta 30 vuoden ajalta. Kotimaassaan Japanissa se on käytetty puhelinmerkki. Panasonic korostaa kestävyyttään kolmen vuoden takuulla.

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää