13.06.2019, kello 09.20

/media/kuvat/2_19/asv_raparperi_1.jpg

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja.


Kaikkien mielestä raparperin varsia ei tarvitse kuoria. Monesti ne kuitenkin kuoritaan etenkin silloin, jos varret ovat paksuja.


Raparperin kirpeän hapan maku on peräisin sen sisältämästä oksaali- ja omenahaposta. Happamuutta neutraloidaan maitotuotteilla ja kirpeyden vastapainona piirakoissa ja kiisseleissä käytetään sokeria. Maitotuotteita, sokeria ja raparperia yhdistävä resepti tuottaakin raikkaan ja mehevän piirakan, joka ei ole kuitenkaan makea.

Raparperi on peräisin Kiinasta, jossa sitä alkujaan käytettiin lääkekasvina. Kaliumia, kalsiumia ja C-vitamiinia sisältävä kasvi saapui Eurooppaan ja Suomeen Venäjän kautta. Vanhimmat kirjalliset maininnat raparperin käytöstä Suomessa ovat peräisin jo 1600-luvulta.

Piirakkataikina

250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl piimää
1 muna

Täyte

1 l raparperipaloja
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria

Kuivat aineet ja jäähdytetty voisula nypitään kulhossa murumaiseksi. Perustaikinasta erotellut murut ripotellaan piirakan päälle. Tämän jälkeen piirakka paistetaan.


Raparperin varret pestään ja kuoritaan. Varret pilkotaan paloiksi ja asetetaan kulhoon. Palojen päälle ripotellaan reilu ruokalusikallinen sokeria, joka sekoitetaan palojen kanssa. Sokerin annetaan imeytyä raparperipaloihin noin 20 minuuttia. Sokerikäsittely miedontaa raparperin happamuutta.

Yleiskoneella seoksesta saa tasaisen, käsin sekoitettaessa taikinaan jää
paakkuja, jotka tosin hajoavat paistamisen aikana.

Kuivat aineet sekoitetaan ja seokseen lisätään nyppimällä sulatettu ja jäähdytetty voi. Nyppiminen tuottaa murumaisen seoksen.

Seoksesta erotetaan noin neljännes toiseen kulhoon. Murut ripotellaan viimeiseksi valmiin piirakan päälle ennen paistamista.

Piimä ja kananmuna lisätään loppuun muruseokseen. Seoksesta saa helposti tasaista, jos sekoittamiseen käyttää yleiskonetta ja vispilää.

Seos levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperin reunat käännetään samaan tapaan uunipellin laitoja vasten kuin pannukakkua paistettaessa.

Raparperin palaset ripotellaan taikinalevyn pinnalle.

Kermaviili, maitorahka, sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri sekoitetaan kulhossa tasaiseksi. Seos kaadetaan raparperipalojen päälle.

Lopuksi piirakan pinnalle ripotellaan alkuvaiheessa erotellut murut.

Piirakka paistetaan 175 asteen lämpötilassa noin 45 minuuttia.

Raparperipiirakan annetaan jäähtyä. Parhaimmillaan piirakka on, kun sitä on säilytetty muutamia tunteja jääkaapissa.





Teksti ja kuvat: Petri Sallinen




Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Silakasta on moneksi. On hyvä muistaa, että kotimainen luonnonkala on maukas ja monipuolinen vaihtoehto kasvatetulle lohelle tai kirjolohelle. Silakka taipuu myös nykyaikaiseen ruuanlaittoon. Lue lisää

Uutiset

Ilmastositoumus linjaa energiateollisuuden tavoitteet - Puolitetaan päästöt!

Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen olisi syytä olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kirjattu myös hallituksen ohjelmaan. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Lämpöyhtiöt kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja vastuullisuusajattelu energiayhtiöiden tärkeimmät syyt siirtyä kiertotalouteen. Lämpöyhtiöt ovat vahvoja kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia. Kiertotalous kaukolämpöalalla hyödyntää myös muilla sektoreilla syntyvää energiaa. Lue lisää

Kodintekniikka

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää