02.10.2019, kello 15.06

/media/kuvat/3_19/asv_silakkapihvi_865.jpg

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Silakasta on moneksi. On hyvä muistaa, että kotimainen luonnonkala on maukas ja monipuolinen vaihtoehto kasvatetulle lohelle tai kirjolohelle. Silakka taipuu myös nykyaikaiseen ruuanlaittoon.



Kannattaa kokeilla vaikka silakkasushia tai perulaisia makuja silakan valmistamisessa.

Vuonna 2000 suomalaiset söivät Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden. Kulutus on ollut laskussa, ja vuonna 2017 silakkaa syötiin enää 300 grammaa.

Silakan syönti on kenties vierasta nuoremmille kotikokeille. Suomalaiset syövät edelleen paljon kalaa, mutta kulutus on siirtynyt silakasta kasvatettuun loheen ja kirjoloheen. Silakka on kuitenkin monipuolinen raaka-aine, jota ei kannata pelätä: pienestä hopeakyljestä saa helposti maittavan aterian!

Silakkafile heti valmis ruuanlaittoon

Silakkaa näkee myytävän eri muodoissa. Sitä saa perattuna, fileinä tai jopa nahattomina fileinä. Silakasta on saatavana myös erilaisia valmisteita kuten silakkapihvejä, savu- ja hiilisilakoita sekä puolisäilykkeitä. Silakkafilee ei vaadi käsittelyä, vaan se on heti valmis ruoanlaittoon. Ruotojen poistamisesta ei tarvitse huolehtia: silakan ruodot ovat niin pieniä ja pehmenevät kun kala kypsennetään, joten ne jätetään kalaan.

Ruoanlaitossa silakasta on moneksi. Sitä voi kypsentää useilla eri tavoilla ja sen mieto maku taipuu eri keittiöihin helposti. Silakasta saat niin pehmeät rasvat, proteiinit kuin vitamiinitkin. Erityisen tärkeä kala on suomalaisessa ruokavaliossa D-vitamiinin lähteenä, ja silakassa D-vitamiinia on erittäin runsaasti.

Silakankalastus tekee hyvää Itämerelle

Itämeren tilasta huolehtiva voi syödä silakkaa hyvällä omatunnolla. Silakankalastus on tehokkaimpia keinoja poistaa rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita merestä. Silakankalastus Suomessa on myös saanut MSC-sertifikaatin, joka kertoo kalastuksen kestävyydestä.

Vaikka silakkaa on yleensä saatavissa ympäri vuoden, on silakka syksyn ja kevään herkku, jolloin sitä pyydetään usein myös itse. Syksy tuo mukanaan myös silakkamarkkinoita ja silakasta valmistettuja kalaherkkuja. Esimerkiksi Helsingin vanhin perinnetapahtuma, Stadin silakkamarkkinat, alkaa tämän viikon sunnuntaina.
 

Reseptit



Silakkasushi – makirullat silakasta

Sushiriisi:
4 dl sushi- tai puuroriisiä
5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa

Sushirulliin:
200 g marinoituja nahattomia silakkafileitä
4-5 kpl nori-leväarkkeja
0,5 kurkkua
Paprikaa
Wasabi-tahnaa
Tarjoiluun soijakastiketta

Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 2 tl suolaa kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2 – 4 tunniksi marinoitumaan.

Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.

Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta nori-leväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 cm levyinen reuna leväarkkia näkyviin.

Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa (huom. tahna on erittäin voimakkaan makuista). Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.

Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

VINKKI

Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa.

 

Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan

Kokojyvävehnäjauhoja
600 g silakkafileitä
Suolaa ja mustapippuria myllystä
5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa
3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen

Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla

Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden.

Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.




Silakkaa perulaisittain

400 g nahattomia silakkafileitä

Silakkafileiden marinointiliemi:
0,5 dl oliiviöljyä
5 rkl valkoviinietikkaa
2 limen mehu
kourallinen lehtipersiljaa
1-2 valkosipulin kynttä
Hienoa merisuolaa
Mustapippuria myllystä
Puolikas punainen paprika
Puolikas vihreä chili

Hienonna paprika, chili, valkosipuli ja persilja. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada marinadi nahattomien silakkafileiden päälle. Anna silakoiden maustua kylmässä muutaman tunnin ajan. Tarjoa marinoidun punasipulin kera vihreältä salaatinlehdeltä.

Marinoitu punasipuli:
3 kpl punasipulia
0,5 dl vettä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
Hienoa merisuolaa

Kuori punasipulit ja suikaloi ohuiksi. Keitä aineksista liemi ja kaada lämmin liemi punasipulisiivujen päälle. Jäähdytä ja anna maustua kylmässä yön yli. Tarkista maku.

Teksti: Ari J. Vesa 
Kuvat: Pro Kala ry

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Klikkauksesta jää jälki

Jätämme itsestämme datajälkiä tahtomattamme, mutta myös tarkoituksella. Somettajan kannattaa pohtia, mitä kaikkea haluaa itsestään kertoa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Liikenne

Latauspiste omalle kotipihalle

Sähköautojen, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien myynti on kaksinkertaistunut jo muutaman vuoden. Kehitykselle ei näy loppua, joten latauspisteiden tarve kotipihoilla lisääntyy. Kotilataukset voidaan hoitaa julkisia latauspisteitä pienemmillä tehoilla, silloin paikkojen järjestäminen onnistuu taloyhtiöiden pihoillekin kohtuukustannuksin. Lue lisää

Vertailut

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Laiteuutuudet

Jauha itse kahvisi

Kun haluat nauttia kahvin kaikista aromeista ja kahvin oikeasta mausta, kahvi kannattaa jauhaa itse. Smeg on tuonut kuluttajien saataville ammattimaisen kahvimyllyn, jolla voit jauhaa kahvisi 30 eri jauhatusasteeseen. Lue lisää

Blogi

Kolumni: Sähköjuna sen teki

Sähköjuna muutti elämäni reilut 50 vuotta sitten. Ei sellainen oikea sähköjuna, jolla matkustetaan töihin tai laskettelemaan Lappiin. Sitä paitsi oikeita sähköjunia ei Suomessa edes ollut 1960-luvun puolivälissä. Tässä tarinassa sähköjuna on ympyrää kiertävä leikkijuna. Niitä näkee yhä joulunaikaan kauppojen ikkunoissa tai mainoksissa, vaikka pikkupojat eivät sellaisia enää osaa mankua lahjaksi – eikä niitä enää juuri myydä lelukaupoissakaan. Lue lisää