23.11.2017, kello 11.47

/media/kuvat/4_17/svyleiskoneet1.jpg

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista.


Kotileipureiden mielestä hinta korreloi laatua ja esimerkiksi taikinakone vaatii kestävyyttä moottorilta, helpohkoa puhdistettavuutta ja siedettävää ääntä, joten näiden koneiden hinta-laatusuhde toimii hyvin. Kuluttajan kannalta on myös tärkeää, että koneiden huoltovarmuus ja varaosien tai lisälaitteiden saanti on toimivaa.


Pullantuoksuinen koti ei ole itsestään selvyys. Hyvä juttu on tietenkin se, että erilaisia raakapakasteita on runsaasti tarjolla, mutta itse alusta alkaen valmistettujen leivonnaisten ja leipien makua nekään eivät korvaa.

Monessa kotitaloudessa arkea ja pyhää siivitetään ruoanvalmistuksessa helpoimman kautta ja myös kättentaidot ovat uusilla sukupolvilla jääneet ehkä vähän taka-alalle siinä missä tietotekniikan haltuun ottaminen on taas heillä hallussa.

 

Rentouttavaa ja edullista

Leipominen on hauskaa, rentouttavaa, edullista ja mikä parasta – omilla leivonnaisilla voi vaikuttaa omaan ja koko perheen terveyteen, hyvinvointiin. Omilla leivonnaisilla on helppoa huomioida myös yksilöllinen ruokavalio ja mieltymykset – gluteeniton, vähäsuolainen, luomu, makea tai vaikkapa leseinen

Yleiskoneilla taikina valmistuu nopeasti ja helposti.

Valikoimissa riittää

Millainen yleiskone taikinan, vaahtojen tai esimerkiksi rahkojen valmistukseen kannattaa hankkia?

Tarjolla on todella paljon erilaisia koneita ja jos edellinen kone on päivitetty viime vuosituhannella tai muutama vuosikin sitten, on syytä miettiä uutta päivitystä. Tekniikka on mennyt keittiön pienkoneissa ison harppauksen eteenpäin.

Parhaimmillaan taikinaa ketterästi pyörittävä kone on ilo silmille, näppärä ja kestävä keittiön tehoapuri. Kaikkien taikinaa vatkaavien koneiden yksi ehdoton plussa on helppokäyttöisyys.

Koneiden hintahaarukka on noin 150 eurosta ylöspäin. Kalleimmat mallit maksavat yli 1000 euroa. Muutamalla satasella saa hienon ja monipuolisen koneen.

Takuuasiat ja varaosien saatavuus on hyvä tarkistaa ennen kaupantekoa ja pohtia, millaiseen käyttöön kone tulee. Koneen rungolla ja moottorilla saattaa olla eri takuuehdot.

Koneiden värimaailma on runsas. Tavallaan on sääli, että joitakin vuosia vallalla ollut skandinaavinen sisustustyyli on karsinut ihmisten intoa käyttää värejä. Viileä luonnonsävyjen harmonia ja teollisuuslook ovat muotia.

Mitäpä, jos yksi tai parikin konetta antaisi pirteän väriläiskän keittiöön ja rikkoisi vähän hillittyjä kodin värisävyjä.


 

Kun kone vatkaa taikinan, voit itse nauttia leipomisesta


Kuusihenkisen perheemme ajankäyttöön ei ole viime vuosina oikein mahtunut leipominen, mitä nyt pakolliset piparit ja tortut on tehty lasten kanssa. Nekin on useimmiten tehty pakastetaikinasta.

Usein hyvä leipomishanke on tyssännytkin kysymykseen, kuka perheestä tekee taikinan?

Perheessämme on meidän vanhempien lisäksi vielä kolme kotona asuvaa nuorta iältään 14, 16 ja 20 vuotta. Kaikki ovat valmiita leipomaan ja tekemään omia design-kokeiluja.

Yksi nuorista tykkää kaikenlaisesta erityisen terveellisestä ja siemenistä, yksi on makeiden leivonnaisten ystävä ja kolmas kaipaa kunnon kotileipää, joka ei murene heti siivutusvaiheessa. 

Eikä mikään voita kotitekoisia voisilmäpullia. Niistä tykkäävät kaikki.

 

Taikinakoneita joka lähtöön

Edellinen taikinan vatkaamiseen soveltunut kone on itselläni ollut yli kymmenen vuotta sitten. Kolhonnäköinen ja pöydällä tärissyt kone ei pysynyt paikoillaan, vaikka alla oli kostea pyyhe.

Kone oli niin rumakin, että se piti säilöä kaappiin juures-raastimen seuraksi pois katseilta.

Siksi uusiin konemalleihin tutustuminen on ollut antoisaa. Markkinoilla todellakin on koneita joka lähtöön, erilaisilla ominaisuuksilla ja hintatasolla. Vertailu kannattaa.

 

Kolmen kopla vääntää taikinaa

Testikoneiksi valikoituivat Kenwood Titanum, Electrolux EKM7300 ja Sage Boss BEM825.

Kaikkia koneita voi suositella lämpimästi, sillä kaikki toimivat hyvin ja ovat käyttöönsä hyvin soveltuvia. Yhteenvetona voikin todeta, että taikinahommista kaikki koneet selvisivät hyvin ja käyttö oli miellyttävää. Koneiden designissa suurin eroavuus on Sagessa, mikä miellytti meidän perhettä. Kenwoodissa ihastutti taas erityisen järeä kokonaisuus eli aktiivileipojan unelma. Samassa sarjassa painii myös Electrolux.

Kalliimmasta päästä tosin nämä koneet, mutta jos hinnan jakaa kuukausille ja käyttövuosille, niin kustannus tuntuu jo hyvin kohtuulliselta.

Jos kone on vain satunnaisesti käytössä esimerkiksi leivonnaisten sesonkiaikoina, voi keskihintainen kone olla ehkä paras sijoitus.

Pieniä eroavuuksia testikoneissakin kuitenkin on. Osittain ne ovat makuasioita etenkin koneiden ulkonäön osalta.Kenwood jyrää ja hyrrää


Kenwood on järeä vääntäjä aktiivikäyttäjälle.


Kenwood Chef Titanium on todellinen puhtikone, jossa vääntöä riittää. Yleiskoneessa on korkealaatuiset, ruostumattomasta teräksestä valmistetut SYSTEMPRO™ sekoittimet, joilla voi vaivata, sekoittaa, vispata ja taitella kätevästi.

Ainutlaatuinen taittelutoiminto mahdollistaa ainesten sekoittamisen varovaisesti ja niin että seokseen jää mahdollisimman paljon ilmaa. Säädettävä nopeus antaa kontrollin sekoittamiseen.

Chef Titaniumin kulhon valaistuksessa näkyvät ruoka-ainekset ja seoksen koostumus uudessa valossa. Valotoiminto on miellyttävä ja parantaa koneen ulkonäköä. Kone saa kiitosta myös muotoilusta. Se onkin iF GOLD AWARD 2016 palkittu. Järeyttä on haettu myös ulkonäköön, mikä saattaa jakaa mielipiteitä. Graffitin harmaa väri sopii kaikkiin keittiöihin.

Järeällä koneella on järeät toiminnot ja Kenwood selviää koetaikinasta hyvin. Täyttöinä ensin kaksi litraa ja sen jälkeen kolme litraa. Luotettavasti ja varmasti toimiva Kenwood on helppokäyttöinen ja mittamerkinnöillä varustettu kulho ja lisäosat ovat tukevia. Ne saa myös kätevästi paikoilleen.

Chef Titanium on valmistettu korkeimpien laatustandardien mukaan. Siksi siinä on kymmenen vuoden moottoritakuu.

+ Jämäkkä ja järeä kone aktiivikäyttäjälle. Kuin pieni teollisuuskone.
+ Portaaton säätö
+ Hyvä valaistus
+ Ääni on suhteellisen hillitty
+ Helppo käyttää ja nopeasti paikoilleen saatavat lisäosat
+ Lisäosat jämäkät ja kulhossa vetoisuusmerkinnät

- Hinta voi olla este hankinnalle
- Ulkonäkö jakaa mielipiteitä: yksinkertaisen tyylikäs tai jonkun mielestä ehkä hiukan askeettinen.

Suositushinta: 749 euroa


SAGE on katseenvangitsija

Sagen muotoilu on hienostunutta ja ääni on miellyttävä. Sage sopii pienempään laskutilaan ja on myös kaunis katsella eli ei välttämättä tarvitse edes piilottaa kaappiin pois näkyviltä.


Monipuolinen Sage Bakery Boss -yleiskone vaivaa, vatkaa tai sekoittaa taikinan ainekset nopeasti ja tasaisesti. Automaattinen nopeudensäätö takaa hyvän lopputuloksen kaikille taikinatyypeille. Kone on tehokas apuväline leivontaan.

1200 watin moottori oli testikoneiden ehkä hiljaisin, tosin yksikään kone ei ollut mitenkään erityisen kovaääninen.

Sagen muotoilu on todella tyylikäs ja näyttävän näköinen.

Kullanhohtoinen sampanja-värisävy sopii hyvin krominsävyisen kulhon kanssa.

Sirohko kone sopii pieneenkin keittiöön. Mukana tulee myös lasikulho, joka painaa tosin tyhjänäkin aika paljon.

+ Todella tyylikäs muotoilu ja väri
+ Digitaalinen ajastin on kätevä ja ehdoton plussa
+ Hyvä valaistus
+ Hiljaisin testatuista
+ Hinta keskitasoa
+ Helppokäyttöinen

- Vispilä on hentoinen
- Lasikulho on tyhjänäkin turhan painava

Suositushinta: 669 euroa

 

Electrolux on kuin ylimääräinen käsipariElectrolux on varma valinta ja kompakti kokonaisuus.

Electrolux EKM7300 on varma valinta ja kokonaisuus toimii hyvin. Koneessa on riittävästi vääntöä ja sen puhdistettavuus on helppo.

Mitoitus kulhon ja lisäosan kiinnityksen välillä on hyvä. Runsaallakaan täytöllä taikina ei ulotu lisäosan kiinnityskohtaan.

Electroluxin muotoilu on suunnilleen samanlainen kuin Kenwoodinkin. Tämä jakaa mielipiteitä.

Muutoin muotoilun ja graffitin harmaan yhdistelmä toimii hyvin.

Kone on kohtuullisen hiljainen, ei mitenkään häiritsevä. Lisäosat ovat jämäköitä ja taikina vatkaantuu vaivatta. Tätä laitetta voi suositella myös lämpimästi.

+ Varma ja toimiva
+ Suhteellisen hiljainen ääni
+ Hyvä mittasuhde koneen kulhon ja lisäosan kiinnityksen välillä
+ Hyvä ja jämäkkä välineistö

- Ulkonäkö minimalistinen, jakaa mielipiteitä
- Suhteellisen isokokoinen

Suositushinta: 599 euroa (verkkokaupassa 449 euroa)

 


Joulupulla

5 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 15 dl esimerkiksi Myllyn Paras Emännän Puolikarkea vehnäjauhoja (noin 1 kg)
2 dl rusinoita, sukaatteja yms. kuivattuja hedelmiä
noin 150 g (laktoositonta) voita tai margariinia

Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten.
Lisää pehmeät rusinat tms. ja rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia.
Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.
Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5–10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min.

Resepti: Myllyn Paras

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Senipetro ja Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Viisi vuotta vanha astianpesukoneen poistoputki huomattava vesivahingon riski

Suomalaiskodeissa sattuu keskimäärin 100 vesivahinkoa päivässä. Noin joka kolmas vahingoista saa alkunsa kodinkoneista ja näistä noin 90 prosenttia on astianpesukoneen aiheuttamia. Jo viisi vuotta vanha astianpesukoneen poistoputki kannattaa vaihtaa. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Koteja valaisevat jatkossa vain ledit

Ledilamppuja suositellaan jatkossa kaikkiin kodin valaisimiin. Muita lampputyyppejä ei kaupoissa juuri ole enää tarjollakaan. Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät syyskuun alussa ja sen myötä halogeenilamput poistuvat markkinoilta. Lue lisää

Liikenne

Suomessa ladattavat hybridit vetävät sähköautomarkkinaa

Sähköautojen määrä kasvaa kaikkialla maailmassa. Kauppaa hidastaa saatavuusongelma. Autoja ei riitä ostajille pikaisiin toimituksiin ja myös mallikirjo on vielä kapea. Suosio kasvaa kuitenkin ripeästi. Meillä kasvu painottuu kuitenkin muusta maailmasta poiketen ladattaviin hybrideihin, joita on saatavissa täyssähköautoja helpommin. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Ilmalämpöpumpun asentaminen taloyhtiössä

Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet pohtimaan ilmalämpöpumpun asentamista. Omakotitalossa riittää tilaus valtuutetulta asennusliikkeeltä, mutta taloyhtiössä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Miten taloyhtiössä pitäisi edetä, jos haluaa viilennyksen asuntoonsa. Lue lisää

Kodintekniikka

Hyvä kylmälaite yksi ruokahävikkiä vähentävä tekijä

Nykyaikaisella kylmälaitteella ja tyhjiöintilaitteella pystyy vähentämään kodin ruokahävikkiä merkittävästi. Ruokahävikin vähentäminen on melko helppoa eikä vaadi keneltäkään suuria ponnistuksia. Panosta jatkossa ruokahävikin vähentämiseen ja säästät selvää rahaa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää