21.02.2018, kello 13.54

/media/kuvat/1_18/svkahvi1.jpg

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita.

Suomalaisilla on spesiaalisuhde kahviin. Olemme maailman ahkerimpien kahvinjuojien joukossa – kulutamme vuositasolla reilut kymmenen kiloa kahvia henkeä kohden. Usein jopa työehtosopimuksessa määritellään työntekijän oikeus kahvitaukoihin.

Viime aikoina suomalainen kahvikulttuuri on myös selvästi monipuolistunut. Maahan on perustettu runsaasti erilaisia pienpaahtimoita. Monissa kahviloissa espresso, café latte tai vaikkapa caffe macchiato ovat jo arkipäivää.

Nykyään uudenlaisista kahviaromeista on helppo nauttia myös kotona, kiitos pienpaahtimoiden tuotteiden sekä uudenlaisten tai uusvanhojen kahvinkeittovälineiden.

 

Papua myllyyn

Mikko Virtaperko Suomen Baristayhdistyksestä rohkaisee suomalaisia käyttämään kotonaankin aitoja kahvipapuja.

– Kun kahvipavut jauhaa itse myllyssä, niin maku on aivan muuta kuin valmiiksi jauhetussa kahvissa.

Tarjolla on niin käsi- kuin sähkökäyttöisiäkin myllyjä. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä jopa satasiin – espressomyllylle hintaa kertyy helposti jopa viisisataa euroa. Virtaperko kertoo itse käyttävänsä kodinkoneliikkeestä ostamaansa muutaman kympin maksanutta sähköistä kahvimyllyä.

– Papuja kannattaa jauhaa vain sen verran, mitä kerralla tarvitsee kahvin valmistukseen. Vastajauhetun kahvin aromi on parhaimmillaan, kahvi kannattaa säilyttää papuina.

Erilaisia kahvipapuja löytyy nykyään niin tavallisista kaupoista, pienpaahtimoista kuin verkkokaupoistakin.

– Kahvipavuista löytyy variaatioita aivan kuten viineistä. Tarjolla voi olla vaikkapa suklaisaa, täyteläistä ja marjaisaa makua sekä kaikkea tältä väliltä. Vaalealla paahdolla on omat ystävänsä, samoin tummemmalla.

 

Perinteisesti puhtaalla kahvinkeittimellä

Kun pavut on hienonnettu, niin kahvin voi keittää perinteiseen tapaan Mokkamasterilla tai muulla suodatinkahvinkeittimellä.

– Periaatteessa mikä tahansa kahvinkeitin käy. Tärkeää on kuitenkin, että laite on helppo puhdistaa – ja että se todellakin puhdistetaan säännöllisesti. Kahvista kertyy keittimeen helposti kahvirasvaa, joka heikentää makua.

Samasta syystä keittimeen ei kannata laittaa vettä laitteen omalla kannulla vaan käyttää tarkoitukseen erillistä vesikannua.

 

Espresso vaatii lisävarusteita

Espresso on vahva, italialaistyylinen kahvi, joka valmistetaan painamalla lähes kiehuva vesi vähintään 9 barin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi. Espresso voidaan juoda sellaisenaan, toisaalta se on perusaines myös lukuisissa muissa kahvijuomissa, esimerkiksi cappuccinossa ja café lattessa.

Yksinkertaisten espressokeittimien – jotka keittävät vain espressoa valmiiksi jauhetuista pavuista – hinnat liikkuvat noin sadan ja viidensadan euron välillä. Joissakin malleissa mukana on myös esimerkiksi maidonvaahdotin.

Varsinaisten kotitalouksille tarkoitettujen espressokoneiden eli kahvikoneiden hinnat vaihtelevat noin 500–1500 euron välillä. Kalleimmat koneet ovat yleensä täysmanuaaleja, halvemmat automaatteja.

Espressokoneissa voi olla mallista riippuen erilaisia automaattiohjelmia, jolloin kone tekee nappia painamalla vaikkapa cappuccinoa. Koneisiin on myös joskus integroitu valmiiksi kahvimylly.

– Ostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, että laitetta voi huoltaa helposti, Virtaperko vinkkaa.

– Ja kannattaa muistaa, että automaattiohjelmien cappuccinot ovat hyvin erilaisia kuin käsintehty baristan valmistama cappuccino. Paras kahvi tehdään käsityönä, yksinkertaisilla ja laadukkailla laitteilla, hän lisää.


Kapseli koneeseen?

Suomalaisille ovat tulleet viime vuosina tutuksi myös kahvikapselikoneet. Muutaman sadan euron hintaisissa laitteissa käytetään valmistajien valmiita kahvikapseleita. Laitteessa saattaa olla mallista riippuen oma maidonvaahdotustoiminto – tai sitten siinä käytetään maitokapselia.

– Kapselikoneillakin saa hyvää kahvia. Niillä ei pääse kuitenkaan kovin paljon kokeilemaan, sillä makuelämykset rajoittuvat valmiisiin kahvivalikoimiin.

Kapselikoneiden hyviä puolia ovat nopeus ja helppokäyttöisyys. Huonoihin puoliin kuuluvat kapseleiden hintavuus ja niiden tuottama muoviroska.

 

Pannu porisemaan

Kotioloissa myös mutteripannulla tai pressopannulla valmistettua tummaa kahvia voi käyttää kahvijuomien pohjana. Pannujen hinnat ovat yleensä muutamia kymppejä.

Mutteripannulla alias mokkapannulla valmistetaan vahvaa ja kofeiinipitoista kahvia liedellä. Lopputulos ei ole kuitenkaan varsinaista espressoa, koska paine on kahvia keitettäessä pienempi.

Kolmiosaisessa laitteessa on alaosa, suodatin ja yläosa. Kun vesi kiehuu alaosassa, niin se höyrystyy kahvijauheella täytetyn suodattimen läpi yläosaan, jonne muodostuu kahvia.

Ranskalaistyylisellä pressopannulla tehdään väkevää suodattamatonta kahvia valmiista kahvijauheesta – tai suodatinkahvikarkeuteen vastajauhetusta kahvipavusta.

Pressopannu on tyypillisimmillään lasinen lieriö, jossa on kansi ja mäntä. Kahvia valmistettaessa mäntä poistetaan, pannuun kaadetaan kahvijauhetta ja sen jälkeen - erillisellä kattilalla keitettyä - lähes kiehuvaa vettä. Tämän jälkeen kansi ja mäntä laitetaan takaisin paikoilleen. Kun kahvi on seissyt jonkin aikaa, niin mäntä painetaan varovasti alas. Tämän jälkeen kahvi on valmista nautittavaksi.

Ja, jos peruskahvista puhutaan, niin unohtaa ei saa tietenkään perinteistä mummon kahvipannua.

– Perinteiselläkin kahvipannulla on ehdottomasti puolensa, vaikkapa retkiolosuhteissa. Suodattamaton kahvi on toki hieman tanakampaa ja rasvaisempaa kuin suodatettu, Mikko Virtaperko huomauttaa.


Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit

Uutiset

Kesäasunnossakin kaivataan sähköä: Tänä kesänä pihat saavat lisää valoa

Vapaa-ajan asunnossa ei kannata tyytyä pariin pistorasiaan ja lamppuun keskellä kattoa. Ajanmukaistettu ja riittävä sähköistys mahdollistaa monta asiaa, joita perhe ja ystävät arvostavat. Niin sisällä kuin ulkona joka säällä. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on hyvä investointikohde

Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä kansainvälisiin haasteisiin vastaamiseksi ja se on kustannustehokas tapa parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Energiatehokkuusinvestointeihin saa myös rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtojen löytäminen saattaa olla haasteellista tiedon hajanaisuuden vuoksi. Lue lisää

Liikenne

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen haettavissa

ARA, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on julkistanut sähköautojen latausinfra-avustuksen hakuohjeet. Taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja hyödyntää tämä etu ja samalla päivittää taloyhtiön pysäköintipaikat nykyaikaan. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Digisiirtymä vuonna 2020 pimentää tuhansia televisioita

Suomessa siirrytään pelkästään teräväpiirtoisten HD-lähetysten katseluun maaliskuussa 2020. Antenniurakoitsijoiden mukaan muutos edellyttää lukuisien antennien uusimista. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää