4K-televisioita hankkimassa? Maltti on valttia!

28.05.2015, klo 14:17Kommentteja 0

Kaarevat ja suuret 4k-televisiot ovat näyttäviä, mutta niiden haittana on vielä Full HD -televisioita korkeampi sähkönkulutus.

LED-tekniikan myötä televisioiden sähkönkulutus on pudonnut jopa kiitettävään A++ energiatehokkuusluokkaan. Samalla markkinoilta ovat poistuneet energiarohmut B- ja C-luokan plasmatelevisiot ja loisteputkeen perustuvat vanhat LCD-televisiot.

Mutta 4k-televisioden myötä energiakulutus on nyt kääntynyt taas nousuun. Syynä on 4k-televisioiden neljä kertaa suurempi tarkkuus sekä niissä käytetyt suurikokoiset 55–100 tuuman paneelit.

Japanissa on jo koekäytössä televisioiden seuraava 8k-tarkkuudella varustettu sukupolvi. Niiden myötä sähkönkulutus uhkaa nousta hälyttävän korkeaksi. Energiatietoiselle kuluttajalle kehitys tietää entistä suurempaa valppautta ostopäätöksiä tehtäessä.

4k yleistyy vauhdilla

TV:t kehittyvät nopeasti, sillä vain vuodessa 4k-televisiot ovat puskeneet läpi malliston. Artikkelia varten katsastimme Verkkokauppa.com-sivuston televisiotarjonnan 40–100 tuuman kokoluokissa.

4k-paneelit hallitsevat ylivertaisesti yli 50 tuuman televisioita. Saatavissa on kolme tusinaa 55-tuumaista mallia, joista kaksi tusinaa on 4k-televisioita.

58–65 tuuman kokoluokassa on saatavissa kaksi tusinaa 4k-televisiota, kun Full HD -televisiota on vain puoli tusinaa.

Isompia 70–100 tuuman 4k-televisioita on tarjolla tusina. Full HD -mallisto rajoittuu enää kahteen 70 tuuman malliin.

Full HD -tekniikka hallitsee pienempiä 40–50 tuuman televisioita. Mallisto kattaa noin kahdeksan tusinaa televisiota, josta 4k:n osuus on vain neljännes.

Energiatekniikassa moitteita

Energiatietoinen kuluttaja panee heti merkille 4k-televisioiden korkeamman sähkönkulutuksen.

70–100 tuuman 4k-televisioissa keskikulutus on noin 300 wattia 177–368 watin vaihteluvälillä. Kulutus kohoaa vanhojen putki- ja plasmatelevisioiden luokkaan, eikä näitä televisioita voi suositella kuluttajille.

55–65 tuuman 4k-televiohankinnoissa vaaditaan valppautta, sillä 65 tuuman mallit kuluttavat keskimäärin 150 wattia 84–229 watin välillä ja 55-tuumaiset 110 wattia 82–210 watin välillä.

Verrokkina Full HD -televisiot kuluttavat selvästi vähemmän, 55 tuumaiset keskimäärin noin 80 wattia ja parhaimmillaan vain 61 wattia.

Pienemmissä televisoissa on selvästi panostettu energiatehokkuuteen. Parhaimmat 50 tuuman Full HD -televisiot kuluttavat sähköä 30–40 wattia noin 50 watin keskikulutuksella. 4k-mallistossa keskikulutus kohoaa noin 80 wattiin.

Kannattaa odottaa

4k-televisioiden korkeampi sähkönkulutus panee miettimään hankintapäätöksen lykkäystä ensi vuoteen. Paneelitekniikka kehittyy nopeasti, joka parantaa sekä kuvanlaatua että vähentää sähkönkulutusta.

Kuluttajan kannattaa harkita tarkasti, tarvitaanko kotona oikeasti isoa 4k-televisioita? Eihän 4k-elokuvia ole juuri saatavilla, eivätkä televisiolähetykset näy vielä vuosiin 4k-tarkkuudella.

4k-televisioiden korkeampi hinta toimii myös tehokkaana esteenä turhille hankinnoille. Esimerkiksi 48 tuuman Full HD -television saa edullisimmin noin 350 eurolla, kun halvin 48 tuuman 4k-malli maksaa 600 euroa.

55–65 tuuman 4k-televisiot sijoittuvat keskimäärin noin 1000–4000 euron haarukkaan.

Mitä kuluttaja valitsee?

Verkkokauppa.comin mukaan kuluttaja on eniten kiinnostunut edullisista Full HD -televisioista. 40–55 tuuman kokoluokissa kärkeen ei kohonnut yhtään 4k-mallia vertailuajankohtana huhtikuun lopussa. 4k-televisiot nousevat suosituiksi vasta 58–65 tuuman kokoluokassa.

Vähävirtaisin 55 tuuman 4k-televisio Samsung UE55JU7005 kuluttaa sähköä 82 wattia (energiatehokkuusluokka A+). Virtasyöpöin 55-tuumainen 4k-malli Panasonic TX-55AX900E sijoittuu 210 watin kulutuksella C-luokkaan.

Full HD -mallisto tarjoaa energiateknisesti tehokkaimmat ratkaisut. Näitä ovat 55 tuuman Sony Full KDL-55W828, 61 W (A++), 50 tuuman Sony KDL-50W828, 51 W (A++), 47 tuuman Philips 47PFT5609, 36 W (A++) ja 42 tuuman Philips 42PFT5609, 31 W (A++).

Kuluttajan suosimissa pienemmissä Full HD -malleissa näkyi kiitettävästi A, A+ ja A++ energialuokituksia. Modernin suomalaiskodin tv:n energiakulutus näyttäisi olevan hyvin aisoissa, eikä rahaa satsata energiatehottomiin 4k-ratkaisuihin.

Joki kasvaa pienistä puroista

Tv:n ja muunkaan kodinelektroniikan sähkönkulutus ei ole suurta, mutta pienistä puroista koostuu nopeasti suuri joki. Siksi on tärkeät minimoida kaikkien kodin laitteiden sähkönkulutukset.

Tv:n sähkönkulutus riippuu ensisijaisesti kuvaruudun koosta ja tekniikasta. 4k-televisiot kuluttavat enemmän sähköä kuin vastaavan kokoiset Full HD -mallit.

Television käytössä kannattaa huomata, että sähkönkulutus riippuu kuvan kirkkaudesta. Jos televisiota katsellaan hämärässä, kannattaa vähentää kirkkautta. Monet televisiot sisältävät myös eko-tilan, joka säätää kirkkautta automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan.

Televisiot kuluttavat sähköä myös ollessaan pois päältä valmiustilassa. Valmiustilan kulutus on kuitenkin nykyään alle 0,5 wattia. Televisiota ei siis enää välttämättä kannata kytkeä kokonaan pois päältä.

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää