8k tuo isot televisiot pieniin asuntoihin

23.09.2019, klo 07:32Kommentteja 0

Neljä kertaa 4k-televisiota tarkemmat 8k-televisiot saapuvat nyt kauppoihin. Tällainen iso televisio sopii hyvin myös pieniin asuntoihin, koska lisätarkkuus pääsee oikeuksiinsa juuri lähikatselussa. Mutta kannattaako tällainen elokuvateatteri jo hankkia kotiin?

Samsungin The Wall on 219-tuumainen jättiläinen.

Aika todellakin harppoo tv-tekniikassa. Vasta 10 vuotta sitten haileat loisteputkeen perustuvat LCD-televisiot katosivat markkinoilta, kun värikylläiset LED-valoon perustuvat mallit saapuivat kauppoihin.

Pari vuotta vielä väännettiin kättä plasmatelevisioiden eduista, kunnes nekin katosivat kaupan hyllyiltä. LED-tv:n kuvanlaatu parani ja ruudun koko kasvoi nopeasti, ja muutama vuosi sitten 4k-televisiot alkoivat yleistyä.

Samalla ruutukoko kasvoi 32-tuumasta nykyiseen jopa 98-tuumaan. TV:n käyttö on myös muuttunut, ja Netflix, Youtube, HBO, Viaplay, Ruutu+ ja Yle Areena ovat astuneet perinteisten tv-kanavien rinnalle.

 

Luvassa entistä tarkempaa kuvaa

Tänä syksynä kotikatsomoihin rynnivät 8k-tarkkuuden televisiot. Tarjolla on peräti 4-kertaa tarkempaa kuvaa kuin 4k-televisiossa. Kuva on myös aiempaa kirkkaampi ja sävykkäämpi.

Ruudun tarkkuus on nyt 7680x4320 pistettä, kun 4k tarjoaa vain 3840x2160 pistettä. Tarkkuus on huima harppaus eteenpäin, sillä kuvaruudun pisteitä on nyt vaikea erottaa lähikatselussakaan.

Mutta onko 8k-televisio järkihankinta? Vain varauksellisesti, sillä kuluttajan on syytä ymmärtää nettivaatimukset, ison ruudun vaikutus sisustukseen ja katseluetäisyyteen, sisällön rajoitukset, sähkönkulutus, sekä vielä korkea hintataso.

Markkinatutkimusten mukaan lähivuosien suurin markkinakasvu tapahtuu kuitenkin juuri isoissa 65-85 tuuman televisioissa, joista 8k-mallisto haukkaa yhä suuremman osuuden.

 

Jättiruutu olkkariin

Hiukan paradoksaalisesti iso 8k-televisio sopii erityisen hyvin pieniin asuntoihin. Miksi? Koska olohuoneessa ei ole paljon tilaa, pääsee 8k:n antama lisätarkkuus oikeuksiinsa juuri lähikatselussa.

Iso 8k-televisio onkin kuin elokuvateatteri kotona. Supertarkan kuvan ansiosta kuvaa voidaan katsoa yhä lähempää, jolloin ruudun koko silmässä vastaa leffateatterin isoa kangasta.

Lisää leffateatterifiilistä saadaan Dolby Athmos -äänipalkin avulla, joka ympäröi katsojan sivuilta, takaa ja jopa ylhäältä kuuluvilla äänillä. Hyvä äänentoisto lisää realismia toimintaleffoissa kuin urheilutapahtumissakin.

 

Parannusta kaikilla osa-alueilla

Haittana 8k-sisältöä ei ole vielä tarjolla suoratoistopalveluista. Puutteen korjaamiseksi on kehitetty uusi upscaling-tekniikka, jonka luvataan muuntavan 4k-kuvan lähes aidolle 8k-tarkkuudelle.

LG:n, Samsungin ja Sonyn kehittämä kuvanparannustekniikka perustuu tekoälyyn, joka kykenee eliminoimaan kuvasta pakkauksen aiheuttaman sumeuden. Tekoäly osaa myös lisätä 4k-kuvaan puuttuvia yksityiskohtia.

Uudet 8k-televisiot tarjoavat päivänvaloa vastaavan jopa 10 000 nitin valovoiman. Tekoälyn avulla kuva optimoidaan katseluolosuhteiden mukaisesti huomioiden huoneen valaistuksen voimakkuus ja värilämpötila.

Premium-mallit hyödyntävät 8k OLED -paneeleja, joilla saavutetaan täydellinen kontrasti ja mustan eri sävyt. LG kehittää myös tekoälyä äänentoiston sovittamiseksi katselutilaan, sekä tunnistamaan tarkemmin käyttäjän puhekomentoja.

8k-televisiot tarjoilevat entistä tarkempaa kuvaa.

Laaja hintahaitari

8k-televisioiden hintataso on vielä korkea, koska paneelituotanto on vasta alussa. Vuoteen 2023 mennessä 75-85 tuuman malliston hinnat lähestyvät kuitenkin nykyisten 4k-mallien tasoa.

Edullisimmillaan 65-tuumaisen Samsung QEQ9000R 8k -television saa tällä hetkellä noin 2500 eurolla. TV perustuu QLED-paneeliin, joka tuottaa HDR-vaatimukset täyttävän 4000 nitin valovoiman ja 100 prosenttisen väriavaruuden.

Saman malliston 75-tuuman versio maksaa noin 5000 euroa, ja astetta isompi 82-tuumainen noin 9000 euroa. LG:n 75-tuuman 755M9900 Nano Cell -malli maksaa noin 5000 euroa.

Top-mallistoon kuuluvat LG:n 82-tuuman OLED 88Z9, sekä 98-tuumaiset Sony KD-98ZG9 ja Samsung QE98Q950R sijoittuvat 30 000-85 000 euron hintahaarukkaan.

 

Huomaa ennen hankintaa

Yhden 8k-lähetteen streamaus vaatii vähintään noin 50 mbitin kaistanleveyden. Perhekäytössä optinen gigabitin laajakaista ja ensi vuonna yleistyvä langaton 5g-yhteys ovat suositeltavimpia ratkaisuja.

8k-sisältöä on vasta tulossa lähivuosina netin suoratoistopalveluihin. Hankintaa puoltaa nyt ainoastaan ensi vuoden Japanin olympialaiset, jotka streamataan netissä 8k-tarkkuudella.

Energiateknisesti 8k-televisio on kehno ratkaisu. Virrankulutus sijoittuu 350-800 watin luokkaan – eli samalle tasolle, joka johti virtasyöpön plasmatv-teknologian poistumiseen markkinoilta.


Näin tarkkuus kasvaa! SD on nykytv:n tarkkuus. Ensi vuonna YLE siirtyy antennilähetyksissä FHD (Full HD) -teräväpiirtoon. 4K SHD on tarjolla suoratoistopalveluissa ja ensi vuonna myös 8K UHD -ultratarkkuudella.

Kohti kodin kommunikaatiokeskusta

Iso 8k-televisio viitoittaa tietä 2020-luvulle, jolloin tv:stä tulee älykodin kontrollikeskus. Sen avulla hallitaan lämmitystä, ilmanvaihtoa, lukitusta ja kameravalvontaa, arvioivat IoT-laitevalmistajat.

Etätyötä tekevälle 8k-televisio on aamupäivisin paneeli työympäristöön, jonne peilataan älypuhelimen, tabletin ja läppärin sisällöt sekä kokoushuoneen videoneuvottelut.

Iltapäivällä 8k-tv täyttää perheen teini-ikäisten pelitarpeet. Ja iltaisin 8k-televisio muuntuu kodin elokuvakeskukseksi, joka omistetaan laajalle nettitv-tarjonnalle ja virtuaalitodellisuudelle.

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Paukkuarka koira tarvitsee tukea

Uudenvuoden ilotulitusta pelkäävä koira voi saada apua sähkörasiaan liitettävästä feromonihaihduttimesta. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Lämpöyhtiöt kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja vastuullisuusajattelu energiayhtiöiden tärkeimmät syyt siirtyä kiertotalouteen. Lämpöyhtiöt ovat vahvoja kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia. Kiertotalous kaukolämpöalalla hyödyntää myös muilla sektoreilla syntyvää energiaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää