Äänipalkilla kunnon äänet televisioon

26.11.2014, klo 14:46Kommentteja 0

Äänipalkit tarjoavat kätevän tavan parantaa televisioiden ohutta äänentoistoa. Ne soveltuvat myös kännyköiden ja tablettien kaiutinratkaisuksi.


Aikaisemmin televisioiden äänenlaatu oli täyteläinen ja tarjosi riittävästi bassotoistoa. Nykyisten litteiden televisioiden äänenlaatua voi yleensä vain moittia. Ääni pihisee ohuesti ja sopii lähinnä puheohjelmien ja uutisten katseluun. Eihän alle sentin paksuiseen koteloon mahdu enää kunnon kajareita!

Paras ratkaisu on hankkia laadukas kotiteatterin kaiutinpaketti. Paketti sisältää kuitenkin viidestä seitsemään kaiutinta ja niitä on usein hankala asentaa katselutilaan. Kaiuttimet myös lisäävät johtospagettia lattioille – ja huoneen järjestystä on hankalaa muuttaa jälkeenpäin.

Tv:n eteen sijoitettu äänipalkki vetää mutkat suoriksi. Kaapeliasennuksia ja lisäkaiuttimia ei tarvita ja palkki loihtii silti 5.1-monikanavaäänentoiston olohuoneeseen.

Kompakti paketti

Äänipalkki on suorakaiteen muotoinen kaiutinyksikkö, ja sisältää yhdessä paketissa kaiuttimet ja vahvistimet. Sijoittelu on helppoa, sillä palkki voidaan sijoittaa tv:n eteen, alle tai vaikka ripustaa seinälle.

Äänipalkki sisältää erillisen bassokaiutinyksikön eli subbarin. Tämä antaa kunnon jytinät elokuvatehosteille ja lisää potkua musiikkiohjelmiin. Subbari toimii usein langattomasti ja se on helppo piilottaa sopivaan paikkaan huonetta.

Äänipalkit sisältävät vähintään vasemman ja oikean kanavan kaiuttimet. Usein mukana on keskimmäisen kanavan kaiutin, sekä erilliset diskanttikaiuttimet. Palkki voi sisältää myös tilaäänikaiuttimia riippuen siitä, miten palkin tilaääniprosessori on toteutettu.

Kuin nykyaikainen stereo

Äänipalkki on paljon muutakin kuin pelkkä television lisäkaiutin. Jotkut mallit sisältävät cd-soittimen, fm-radion ja moniin voi liittää usb-tikun mp3-musiikin kuuntelua varten. Langattomasti bluetooth-yhteydellä varustettua äänipalkkia voi käyttää myös älypuhelimen ja tabletin lisäkaiuttimena.

Voikin miettiä, tarvitaanko kodissa enää perinteistä stereojärjestelmää? Sopiihan äänipalkki kaikkien elektronisten vimpainten lisäkaiutinratkaisuksi ja tarjoaa hyvän äänenlaadun musiikinkuunteluakin varten.

Äänipalkkien hintahaitari vaihtelee noin 100 euron perusmallista 1000 euron luksusmalliin. Eniten myydään 200–400 euron väliin sijoittuvia palkkeja. Eroja on liitännöissä, äänenlaadussa, subbarin koossa ja kaukosäätimen monipuolisuudessa.

Miten liitetään?

Yksinkertaisimmillaan äänipalkki kytketään johdolla television kuuloke- tai rca-liitäntään. Kuulokejohdon avulla se voidaan liittää helposti myös mp3-soittimeen, älypuhelimeen tai kannettavaan cd-soittimeen.

Liitäntä voidaan tehdä myös optisella liitännällä tai langattomasti bluetoothin avulla. Optinen liitäntä on tehty tv-ohjelmien tilaäänten toistoon. Se siirtää etu, keski- ja takakaiuttimien äänet digitaalisessa muodossa palkille, joka ohjaa tilaprosessorin avulla kaiuttimia.

Langaton Bluetooth-liitäntä soveltuu älypuhelimien, tablettien ja läppärien kanssa käytettäväksi. Jotkut äänipalkit tarjoavat myös langattoman yhteyden televisioon, jolloin palkki ei tarvitse edes kaapelointia.

Äänipalkkia käytetään kaukosäätimen avulla. Perustoiminnat ovat äänen voimakkuuden säätö, mykistys ja äänisisääntulon valinta. Lisätoimintoja ovat voimakkuuden tasaus, jolla mainokset ja ohjelmat saadaan samalle tasolle sekä viivesäätö kuvan ja äänen synkronointia varten.

Riittääkö äänenlaatu?

Aitoa hifitoistoa ei äänipalkki kuitenkaan tarjoa. Äänipalkit saavat moitteita epätasaisesta äänikentästä ja korkeiden äänten vääristymistä, jotka syntyvät kun tilaääniprosessori muuntaa monipistestereon kuulumaan vain etukaiuttimista.

Mutta useimmille palkin äänenlaatu riittää. Tunnetuimmat äänipalkkivalmistajat ovat tutut tv-valmistajat Sony, Samsung, LG, Philips ja Panasonic. Etuna palkki toimii suoraan paketista valmistajien televisioiden kanssa ja se on turvallinen ja helppo valinta.

Äänipalkkeja on saatavissa monilta kaiutinvalmistajiltakin. Altec Lancing, Bose, Harman-Kardon, Jbl, Kef, Lenco, Pioneer ja Yamaha ja ovat tunnetuimmat. Huippuäänentoistoa etsivien kannattaa katsastaa kotimaisen studiokaiutinvalmistajan Genelecin ratkaisut – näitäkin käytetään kotiteattereissa.


Miten äänipalkki toimii?

Äänipalkki luo kuulijalle illuusion, että äänet kuuluvat sivulta ja takaa vaikka ääni tulee vain etukaiuttimista. Tekniikkana käytetään äänisignaalien vaiheiden, viiveiden ja taajuuskorjauksien muuntelua.

Menetelmä on kehitetty analysoimalla miten keskiarvokuuntelija havaitsee äänen tulosuunnan. Ratkaisu avartaa äänikenttää, mutta äänen tarkka paikannus vaihtelee kuulijan mukaan. Suuntakuulemiseen näet vaikuttavat korvalehtien koko ja muoto, jotka ovat hyvin yksilöllisiä.

Haittana tilaäänivaikutelma syntyy vain suoraan kaiuttimen edessä. Äänipalkki ei myöskään toimi isommissa huoneissa, kauempaa tai sivulta kuunneltaessa, koska huoneen omat kaiut vääristävät äänikuvaa.

 

Ei pelkkää bassoa ja diskanttia

Korva havaitsee noin 20 Hz–20 kilohertsin väliset taajuudet. Taajuuskaistat tuntien voit säätää toistokäyrää mieleiseksi sekä korjata kaiuttimen ja iän myötä heikkenevän kuulon puutteita. 10–40 hertsin tehosteiden toistoon tarvitaan jämäkkä subbari.

Lisätiedot: Kuuloliitto.fi.

10–20 Hz – lattian tärinä
20–40 Hz – räjähdykset
40–200 Hz – basso
200–600 Hz – lämpimyys
600–1000 Hz – läheisyys
1000–3000 Hz – läsnäolo
3000–6000 Hz – kuulaus
6000–12 kHz – heleys
12–20 kHz – diskantti

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Philips

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää