Älä pelkää objektiivia!

01.06.2012, klo 10:27Kommentteja 0

Verrattuna siihen, kuinka paljon vaihto-objektiivien käyttö vaikuttaa valokuvan luonteeseen, siitä puhutaan hämmästyttävän vähän. Objektiivien käyttö ei vaadi insinöörinkoulutusta, ja vaikutuksen näkee vaikkapa kauniin syväterävyyden hallinnan myötä heti.

Järjestelmäkameroiden suosio on jatkanut nousuaan useamman vuoden. Valikoimaa ovat laajentaneet niin sanotut peilittömät järjestelmäkamerat eli minijärkkärit, jotka yhdistävät pokkarien ja järkkärien parhaat puolet: kompaktin koon ja mahdollisuuden vaihtaa objektiiveja.

– Objektiiveihin panostamisesta puhutaan harmittavan vähän, vaikka niiden käyttö antaa kuvalle luonteen ja tunnelman. Kamera vain toteuttaa sen, minkä objektiivi piirtää, kertoo Olympus Finlandin markkinointipäällikkö Henrik Tanabe.

– Objektiiveja ei tarvitse pelätä! Niiden käyttö ei vaadi erikoisosaamista, toisin kuin esimerkiksi salamavalojen käyttö. Vaikutuksen näkee vaikkapa kauniin syväterävyyden hallinnan myötä heti. Suuri osa järjestelmäkameran ostajista ei koskaan irrota rungon mukana tullutta putkea, mikä on harmi, sillä kokeilujen myötä saa onnistumisia ja kehittyy kuvaajana aivan eri tavalla.

Edullisesti kiinni harrastukseen

Helpoin tapa tutustua erilaisten objektiivien käyttöön on hankkia järjestelmäkamera starttipaketissa, jossa on mukana kaksi objektiivia. Toisen objektiivin saa usein edullisemmin kuin erikseen ostettaessa, ja sellaisen myötä pääsee tutustumaan optiikan mahdollisuuksiin. Nälän kasvaessa kokoelmaa on helppo laajentaa haluamallaan tavalla.

Nikon Finlandin myyntijohtaja Lauri Nieminen suosittelee 18–55 mm perusobjektiivin rinnalle ensimmäiseksi vaihto-objektiiviksi valovoimaista 35 mm tai 50 mm objektiivia, joka sopii esimerkiksi muotokuvaukseen. Jos haluaa kuvata läheltä esimerkiksi kukkia tai hyönteisiä, 40 mm makro-objektiivi on siihen tarkoitukseen paras.

– Objektiiveihin pääsee kiinni jo puolentoista sadan euron investoinnilla. Se on nopein, edullisin ja helpoiten omaksuttava tapa lisätä kameran käyttömahdollisuuksia. Muistot tallentuvat monta kertaa upeampina, Nieminen kertoo.

Lisäksi objektiivien jälleenmyyntiarvo on hyvä.
– Siinä missä runkoja tulee ja menee teknisen kehityksen myötä, objektiivien arvo säilyy. Ja jos harrastus ei otakaan tulta, objektiivin voi myydä eteenpäin, Tanabe toteaa.

Vinkit kamerakaupoille

Ennen kuin lähtee kamerakaupoille, kannattaa miettiä etukäteen, mitä kameraltaan haluaa. Haluaako runsaasti vaikutusmahdollisuuksia lopputuloksen laatuun, vai automatiikkaa ja helppokäyttöisyyttä?

Haluaako jakaa kuvia langattomasti sosiaaliseen mediaan ja tallentaa paikkatiedon kuviin? Haluaako kuvata ihmisiä, luontoa tai vedenalaista elämää? Tuleeko kamera koko perheen käyttöön?

Optiikan lisäksi kuvien laatuun vaikuttavat eniten kenno ja prosessori. Kuvien jakaminen on yhä helpompaa ja nopeampaa:

Kennon koko erottaa järkkärin pokkarista. Sitä ei voi muulla tekniikalla loputtomiin korvata. Tämän kevään kameroista löytyy esimerkiksi taustavalaistu kennoteknologia, joka parantaa vähässä valaistuksessa otettujen kuvien laatua.

Prosessorien avulla kuvanlaatu paranee, kameran toiminnot nopeutuvat ja monipuolistuvat erilaisten kuvaefektien ja jopa videokuvauksen aikaisen valokuvien ottamisen mahdollistuessa. Esimerkiksi tutut ihmiset voidaan nimetä kameran muistiin, ja jatkossa kamera tunnistaa kyseiset henkilöt. Kuvia voi jälkikäsitellä suoraan kamerassa.

Kuvien jakaminen ystäville tai sosiaaliseen mediaan on yhä helpompaa. Jotkut valmistajat ovat tuoneet langattomia yhteyksiä kameroihin, toiset tarjoavat ”mokkulaa” lisävarusteena. Kolmas vaihtoehto on langattomalla yhteydellä varustettu muistikortti.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää