Älykkäässä kodissa laitteet ja ihmiset osana nettiä

28.11.2016, klo 08:38Kommentteja 0

Futuristi Elina Hiltunen uskoo tekniikkaan ja kehitykseen kohti älykästä kotia. Hiltunen uskoo laitteiden ja jopa ihmisten olevan kotona osana nettiä. Nyt hän tutustuu miten Siemensin uudet nettiin liitettävät kodinkoneet auttavat jokapäiväisessä elämässä.


– Laitteiden yhdistäminen nettiin tapahtuu kahdestakin syystä; teknologia kehittyy ja halpenee ja toisaalta verkossa olevat laitteet helpottavat elämäämme, Hiltunen arvioi.

– Olen hyvin kiinnostunut tekniikasta. Olen kirjoittanut mieheni kanssa teoksen Teknoelämää vuonna 2035, miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme.

– Olen koulutukseltani insinööri ja sen verran teknofriikki, että minulla on siru kädessä, joka toimii avaimena. Kotiin mennessä heilutan kättä ja sähkölukko tunnistaa minut nsc-sirusta.

– Ehkä tästä syystä olen myös sopiva henkilö pohtimaan miten kodinkoneet tulevaisuudessa toimivat. Olen kyllä kouluttanut mieheni niin hyvin että hän pääosin käyttää kodinkoneitamme eli perinteinen naisen rooli kodinkoneiden käyttäjänä ei meillä toimi.

Tulevaisuuden arki on erilainen

Miten tulevaisuuden arki muuttuu? Tulevatko kodinkoneet laajasti osaksi nettiä?

– Tulevaisuutta katsottaessa on aina mielenkiintoista mennä historiaan, miettiä mitä historiassa on tapahtunut esimerkiksi kodinkoneiden suhteen. Muistan vanhempieni kertoneen ettei heidän yhteen muuttaessa ollut jääkaappia. Ajattelin että kauheaa, minun ikäiselleni eläminen ilman jääkaappia tuntuu aivan järkyttävältä. Se oli kuitenkin yleinen juttu.

Jääkaapista tuli yleinen vasta 70-luvulla. Pakastinta ei vielä silloin ollut yleisesti kotona. Pakastin tuli myöhemmin ja astianpesukonekin koettiin luksukseksi. Astianpesukonekaan ei yleistynyt nopeasti. Pyykinpesukone ja jääkaappi sen sijaan yleistyivät markkinoille tullessaan nopeasti. Mikroaaltouuni taas junnasi kymmeniä vuosia ennen kuin yleistyi 80-luvulla.

80-luvulla tulivat ensimmäiset tietotekniset laitteet mutta internet tuli vasta vuonna 1998. Nettiaikaa on eletty vasta 20 vuotta.

– Missä me nyt ollaan netissä? Käytännössä melkein kaikki käyttävät sitä. Kannattaa katsoa lapsia kun yrittää nähdä tulevaisuuteen. Heille netti liitännäisineen on itsestäänselvyys. Heillä on aivan eri systeemi elää digimaailman kanssa kuin meillä aikuisilla. He melkein syntyvät matkapuhelimet ja päätelaitteet kädessä, kun me aikuiset olemme tutustuneet nettiin ja sen laitteisiin vasta varttuneina.

Kaikki osana nettiä, vimpainten verkkoa

Elina Hiltunen näkee että menemme enemmän älykkääseen yhteiskuntaan. Ihmiset, esineet, kaupunki, liikenne ja koti tulevat olemaan osa nettiä. Kaikki tulee olemaan liitettynä nettiin. Voidaan puhua todellisesta esineiden netistä, vimpainten verkosta, kuten yksi Nokian johtajista oli kääntänyt sanonnan internet of things. Meillä on jo nyt 6,4 miljardia esinettä kiinni netissä ja määrä tulee vuoteen 2020 mennessä nousemaan huimasti ylöspäin.

Valtaosa suomalaistakin kodeista on liitetty nettiin. – Ensin ajattelin ettei koti ole netissä, mutta kun ryhdyin miettimään on televisio netissä ja tietenkin tietokoneet on netissä. Monella on turvajärjestelmä, jota voi seurata matkapuhelimella. Aktiivirannekkeet on netissä ja tajusin myös että minulla on sänky netissä. Sängyssä on BedIt -unimittari, joka lähettää koko yön tieto nettiin unesta ja nukkumisesta.

– Me elämme jo aikaa, jossa me ja osa laitteistamme on jatkuvasti kiinni netissä. Kun vielä miettii mitä asioita ja palveluita meillä on bitteinä netissä, löytyy paljon asioista.

Rahat pankissa ovat bitteinä netissä, kauppakuitit voivat olla netissä, takuutodistukset löytyvät jo usein netistä sekä myös terveystiedot ja lääkereseptit. Netissä ovat usein myös valokuvat, asiakirjat, kirjat, elokuvat ja musiikki.

Elämme jo älykkäässä yhteiskunnassa

– Elämme jo aika paljon älykäs yhteiskunta -käsitettä ja se on aika luonnollista että menemme eteenpäin. Pitää kuitenkin myöntää että ajatus kodinkoneista netissä oli ensin vieras. Pitääkö kaikkea pistää nettiin?

– Tämä on kuitenkin innovaatio, uusi tapa tehdä asioita. Siinä olemassa olevat asiat yhdistetään uudella tavalla. Ne herättävät aluksi epäilyjä ja kysymyksiä. Samoin oli matkapuhelimien kanssa. Jopa futuristina mietin, mihin tarvitsen matkapuhelinta kun on puhelinkopit, myöntää Hiltunen.

– Asiat alkavat kuitenkin levitä ja nykyisin melko nopeasti. Innovaatiot muuttavat ihmisten käytöstä. Voin jo kuvitella että esimerkiksi kamera jääkaapissa on hyvä, kun voin kaupassa kiireessä katsoa etten osta viidettä litran jugurttipurkkia oveen tai muuta vastaavaa.

Tekniikka tuo apua päivään

Elina Hiltunen toivoo aina apua uusissa asioissa. Ajatus siitä että jääkaappi pystyisi joskus kertomaan että sinulla on nämä raaka-aineet kotona, hae vain kaupasta tämä niin pystyt tekemään päivän ruuan.

– Näin varmasti vähenisi myös vanhenemisen vuoksi hukkaan menevän ruuan määrä. Samalla saisi itse ohjeet ja uuni valmistaisi ruuan automaattisesti oikein kun itse sekoittaisi vain raaka-aineet ja asettaisi uuniin. Silloin ei lasten tarvitsisi enää sanoa että meillä tietää ruuan valmistumisen siitä kun palovaroitin alkaa soimaan. Valitettavasti tämä ei ole edes vitsi, tosin nyt palovaroitin on poistettu keittiöstä, tunnustaa Hiltunen.

– Olisi ihanaa kun uuni kertoisi kun ruoka on valmis. On myös hienoa jos huolto voi katsoa koneen etänä ja voi tulla suoraan oikean varaosan kanssa.

– Pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen voisi myös laittaa päälle hieman aiemmin kun saapuu kotiin ja noukkia puhtaat vaatteet ja astia pois heti ohjelman päätyttyä.

Hiltunen uskoo tekniikan myös helpottavan vanhempien omaisten valvomista ja varmistumista siitä että heillä on kaikki kunnossa. - Samalla lailla voisi myös valvoa onko vanhemmilla ruokaa jääkaapissa ja käyttävätkö he sitä.

Myös jotain outoa

– Näiden lisäksi tulee kaikkea muuta outoa. En pysty sanomaan mitä kaikkea teen internetissä olevilla kodinkoneilla ennen kuin olen käyttänyt niitä. Siinä varmasti keksii jotain outoja käyttötapoja. Näin yleensä tapahtuu aina ja kehitystyö jatkuu koko ajan.

Ovatko tulevaisuuden kodinkoneet netissä? - Uskon että me menemme siihen, koska se helpottaa meidän elämää. Riippuu tietenkin tuotteiden hinnasta, saatavuudesta ja toimivuudesta sekä kumppanuuksista. Tulisivatko esimerkiksi kauppaketjut mukaan ja kertoisiko jääkaappi viimeiset käyttöpäivämäärät. Laitteiden pitää olla myös helppokäyttöisiä. Aika näyttää miten nettiin kiinnitettyjen kodinkoneiden käy. Kestää aikansa kun vallankumous tulee, mutta ensimmäinen askel on nyt otettu.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää