Energiatehokas PC saapuu kotiin

26.02.2015, klo 08:30Kommentteja 0

Pc tulee takaisin, kertoo markkinatutkimus. Ja mikä ettei, onhan pc nyt kämmenkokoinen ja vähävirtainen tehopakkaus.


Monen tietokonekäyttäjän muistikuva pc:stä on iso, humiseva ja ruma peltilaatikko. Aivan perusmallikin kulutti sähköä 500 wattia jopa ilman raskasta ja kömpelöä putkinäyttöä.

Ei mikään ihme, että kevyet ja pienet tabletit ja älypuhelimet valloittivat suomalaiskodit. Mutta pc tulee nyt takaisin, kertoo tuore markkinatutkimus.

Syy pc:n tulemiseen on selvä: kehitys on nyt kutistanut pc:n pieneksi ja vähävirtaiseksi boksiksi. Tarjolla on rutkasti suorituskykyä, iso teräväpiirtonäyttö ja kunnon käyttöergonomia – eikä paketti maksa juuri älylaitetta enemmän.

Taustalla älylaiteähky

Pavilion Mini Desktop, HP:n Stream Mini ja Applen Mac Mini tarjoavat tehokkaan ja vähävirtaisen tietokoneen pienessä paketissa. Laitteiden hintaluokat vaihtelevat noin 200–500 eurossa.

Älypuhelimet ja tabletit ovat monin tavoin hyödyllisiä. Ne helpottavat kommunikointia ja niillä voi pelata, katsastaa sään, tv-ohjelmat sekä seurata Ylen Areenaa ja muita suoratoistopalveluja.

Mutta tutkimusten mukaan älylaitteet ovat useimmille kuluttajille liian vaikeakäyttöisiä. Toimintoja on liikaakin ja yksinkertaisetkin asiat saattavat vaatia tusinoittaan sormen pyyhkäisyjä, jotta ne saa valikoista käyttöönsä.

Tablettien ja älypuhelinten pieni näyttö rasittaa myös silmiä. Lisäksi näytön kirkas ja sinertävä valo häiritsee nukahtamista ja unirytmiä, koska laitteita käytetään usein viime töiksi sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

Muita älylaitteiden tutkittuja haittoja ovat pienen ruudun ja huonon käyttöergonomian aiheuttamat niska- ja sorminiveltulehdukset. Käyttäjiä hiertää myös laitteiden päivittäinen lataustarve, heikko virusturva ja henkilökohtaisten tietojen urkinta.

Nykypc on pieni ja äänetön

Kehitys on kutistanut pc:n pieneksi ja vähävirtaiseksi boksiksi.

Älylaite onkin karrikoidusti kuin jokapojan sveitsiläinen linkkuveitsi. Siinä on kyllä kaikki työkalut, mutta niitä on hankala saada esille – ja harva työkalu edes toimii kunnolla.

Nykypc:n kilpailuvalttina on erinomainen käyttöergonomia. Näitä ovat isokokoinen teräväpiirtonäyttö, kunnon näppäimistö, suuri tallennustila, keskeytyksetön virransaanti, hyvä virusturva sekä laajat ja vakavampaan käyttöön soveltuvat ohjelmistot.

Sitä voidaan myös käyttää älypuhelimien tavoin sormieleillä langattomasti toimivalta ohjauslevyltä, tai ohjauslevy sisältyy näppäimistöön. Perinteistä hiiriohjainta ei usein edes tarvita.

Eikä pc vie enää tilaakaan. Pc on usein rakennettu suoraan ohueen näyttöpaneeliin tai se voi olla kämmenen kokoinen boksi. Tulossa ovat myös tikkupc ja hiiripc. Näissä tietokone on rakennettu usb-tikkuun tai jopa hiireen, ja ne kytketään suoraan näyttöön.

Energiatehokkuus yleistyy

Uusien kotikäyttöön suunniteltujen pc-mikrojen sähkönkulutus ei myöskään kuormita kukkaroa. Kulutus on pudonnut 30–50 watin luokkaan ja kevyessä käytössä päästään jopa 10 wattiin.

Nykypc toimii myös äänettömästi. Esimerkiksi Applen Mac Minissä ja HP:n Stream Minissä ylimääräinen lämpö haihdutetaan kotelosta ilman tuulettimen räminää.

Poikkeuksen muodostavat pelikoneet, jotka tarvitsevat tehokkaan suorittimen, näytönohjaimen ja jäähdytyksen. Näissä malleissa virrankulutus kohoaa helposti 200–700 watin luokkaan.

Uusien 21–28 tuuman led-teräväpiirtonäyttöjen virrankulutus on 20–40 wattia näytön koosta riippuen. 4k led-näytöt kuluttavat noin 60 wattia, koska kuvapisteitä tarvitaan neljä kertaa enemmän. Vanhemmat lcd-näytöt kuluttavat myös enemmän virtaa.

Peruspc:n ja näytön yhteiskulutus voidaan arvioida 50–100 wattiin. Vuodessa se tuottaa neljästä yhdeksään euron laskun neljän tunnin päivittäisellä käytöllä 6,2 snt/kWh-tariffilla laskettuna.

Iso ja turvallinen kiintolevy

Älypuhelimen ja tabletin tallennustila täyttyy helposti. Tietoja voi kyllä tallentaa ilmaisiin pilvipalveluihin lähes rajattomasti, mutta vaarana on henkilökohtaisten valokuvien, pankki- ja yhteystietojen vuotaminen hakkerien haaviin.

Pc:ssä ei ongelmaa ole, koska tiedot voidaan tallentaa kiintolevylle. Lisätallennustila on huokeaa, esimerkiksi kahden teratavun kiintolevy maksaa jopa alle sata euroa.

Pc:n tietoturva on myös nykyään korkeata tasoa. Käyttöjärjestelmä on hyvin suojattu, eikä erillisiä virusohjelmia aina edes tarvita. Lisäturvaa saa sälyttämällä pankkitunnukset ja sivustojen salasanat usb-tikulla, joka kytketään tietokoneeseen vain tarvittaessa.

Huomioi lasten pelikäyttö!

Sammutetaanhan kone aina pelaamisen jälkeen? Pelikone kuluttaa huomattavasti sähköä ja energiatietoisten vanhempien kannattaa siksi rajoittaa tarkasti pelaamista.

Esimerkiksi 500 watin pelikone neljän tunnin päivittäisellä kulutuksella tietää vuosittain 728 kWh kulutusta, joka maksaa 6,2 snt/kWh tariffilla 45 euroa vuodessa.

Jos vanhempien silmä välttää ja tehokas pelikone jää hyrräämään yötä myöten, vuosikustannukset voivat kohota satoihin euroihin.

Vanhemman malliset torni-pc:t kuluttavat noin 200 wattia. Kotona kahdeksan tunnin työpäiviä tekevälle ne poikivat noin parinkymmenen euron vuosilaskun.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Apple ja HP

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää