Energiatehokkuutta pyykin kuivaukseen

26.09.2013, klo 10:55Kommentteja 0

Ei ole sittenkään yhdentekevää, millä tavalla pesty pyykki kuivataan. Koneellisista kuivauslaitteista energiataloudellisin on lämpöpumppurumpu, joka kuluttaa perinteiseen kuivausrumpuun verrattuna jopa puolet vähemmän energiaa. Tämän vahvistaa TTS-Työtehoseuran tekemä testi.


Monella tämän päivän modernilla ”pyykkärillä” voi olla pää pyörryksissä pyykinpesuun ja sen kuivaukseen liittyvien kysymysten äärellä. Harva ryhtyy pyykkiä koneeseen sulloessaan edes miettimään energiatehokkaita kysymyksiä. Tärkeintä on saada vaatteet nopeasti puhtaaksi ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Mutta jos asiaa pohditaan edes hiukan tarkemmin, huomataan, että pyykin pesukin voi olla ja onkin loppujen lopuksi kaikkea muuta kuin ”pyykit sisään ja kuivumaan -ajattelua”.

Pyykit kuivumaan

TTS-Työtehoseuran erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka kertoo, että naruilla tai kuivaustelineessä kuivattaminen lisäävät tilan lämmitysenergiankulutusta silloin, kun pattereiden termostaatti reagoi pyykin kuivauksen aiheuttamaan lämpötilan laskuun.

Lämpöenergian kulutus voi käytännössä olla jopa samaa suuruusluokkaa kuin koneellisen kuivauksen sähkönkulutus.

– Koneellisista kuivauslaitteista lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu on energiataloudellisin. Esimerkiksi neljän kilon puuvillapyykin kuivaukseen kuluu sähköenergiaa keskimäärin 1 kWh lämpöpumpputoimisessa kuivausrummussa, kun pesukoneen linkouskierrokset ovat olleet noin 1600, hän kuvailee.

Yhteisessä kiinteistöpesulassa, jossa ovat uudet pesu- ja kuivauslaitteet, pyykin kuivaus on Reisbackan mukaan energiataloudellisempaa kuin asunnoissa kuivattaminen. Vanhassa tavassa on vara parempi; energiataloudellisin vaihtoehto on edelleenkin narukuivaus ulkona, jolloin kuivaukseen tarvittava energia saadaan ilmaisena energiana.

Tämä ei kuitenkaan ole läheskään aina mahdollista, riippuen aikatauluista tai siitä, löytyykö riittävästi narutilaa ulkoa. Pyykkejä kun ei voi edelleenkään ripustaa kuivumaan mihin tahansa.

Linkoustulos kertoo paljon

Jotta kuvaus koneellisesti onnistuu optimaalisesti, vaaditaan pesukoneelta Reisbackan mukaan mahdollisimman hyvä linkoustulos.

– Pyykin sisältämästä vesimäärästä riippuu kuivauslaitteen energiankulutus ja pyykin kuivumistehokkuus – eli se, kuinka kauan aikaa pyykin kuivumiseen lopullisesti kuluu. Linkoustuloksen pienelläkin erolla on sähkönkulutusta vähentävä vaikutus.

Uusia lämpöpumppukuivausrumpuja käytettäessä sijoituspaikan korkealla lämpötilalla ei
ole energiaa lisäävää vaikutusta, kuten perinteisiä kuivausrumpuja käytettäessä tapahtuu.

Pyykkiliputus kylpyhuoneessa

Hyvästä linkoustuloksesta on narukuivauksessa hyötyä silloin, kun kuivauspaikka on lämmin ja ilma suosiollinen. Reisbacka muistuttaa, että kylpyhuoneessa pyykki saattaa joutua alttiiksi avovedelle ja kuivaus keskeytyy esimerkiksi suihkussa käyntien aikoina useitakin kertoja.

Eikä ole ensimmäinen kerta, kun monen kylpyhuone on höyryssä vielä pitkään suihkukäynnin jälkeen. Tällöin kuivausaika ja kuivauksen tarvitsema lämpöenergia saattaa olla moninkertainen verrattuna siihen, jos olosuhteet olisivat kuvauksen kannalta ihanteelliset.

– Narukuivaus ja koneellisista kuivausvaihtoehdoista kaappikuivaus soveltuu kaikille tekstiileille. Kuivauskaapit olisivat esimerkiksi lapsiperheessä tai urheilun aktiiviharrastajilla erityisen käteviä myös sadekelien aikana. Esimerkiksi monissa pienten lasten ulkoiluvaatetekstiileissä on kuitenkin omat rajoitteensa kuivauksen suhteen.

Rumpukuivauksessa tekokuitutekstiilit tulevat sileiksi, frotee ja trikoo kuohkeiksi ja pölyttömiksi. Pellava- ja villatekstiileille rumpukuivaus ei sovi.Kiireiselle käyttäjälle rumpukuivaus tuo mahdollisuuden selvitä pyykinkuivauksesta lyhyessä ajassa. Paitapyykin pesu, kuivaus ja jälkikäsittely vie aikaa kokonaisuudessaan 1,5–2 tuntia kuivausrumpua käytettäessä.

Allergiselle helpotusta

Pesun jälkeistä ”nöyhtää” ja pölyä muodostuu vaatteen hankautuessa sekä vaatteen käytön, että vaatteen pesun aikana.

Nöyhtä näkyy huonepölynä, kun kuivaa pyykkiä ravistellaan naruilta tai kuivauskaapista pois otettaessa. Kuivausrumpua käytettäessä irtonainen tekstiilinöyhtä samoin kuin partikkelimaiset pesuaine- ja likasaostumat jäävät laitteen nukkasihtiin.

Sihti on puhdistettava jokaisen käytön jälkeen, jotta kuivausilma pääsee esteettä kiertämään. Nukkasihtiin kertyneen nöyhdän perusteella on syntynyt vahva käsitys kuivausrummun pyykkiä kuluttavasta vaikutuksesta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Suurin osa nukasta on muodostunut käytöstä ja pesusta. Pelkästään kuivausrummun muodostamaa nukkaa on vain noin 10–15 prosenttia. Näin kuivausrumpu ”imuroi” pölyt automaattisesti kuivattavista vaatteista. Allergisille käyttäjille rumpukuivauksen tekstiilejä puhdistavalla ominaisuudella saattaa olla erittäin suuri, myönteinen, merkitys, muistuttaa Reisbacka.

Turvallisesti myös ikäihmisille

Narut ja kuivausteline sijoitetaan usein liian korkealle ja paikaan, johon joutuu kurottelemaan. Tällainen paikka voi olla esimerkiksi pesuhuoneessa ammeen yläpuolella.

– Tällaisessa tilanteessa voi menettää helposti tasapainonsa ja kompastua. Tämä on etenkin iso riski ikäihmisille tai liikuntaesteisille.

Anneli Reisbacka toteaa, että ulottumisen kannalta parhaita vaihtoehtoja varsinkin iäkkäille käyttäjille on lattiatasolle sijoitettu kuivausrumpu tai vaatteen kokonaan kuivaava pesukone.

– Rumpukuivaus on useimmille käyttäjille tekniikkana uusi. Rumpukuivaus on kuitenkin turvallista, kun käyttää laitteissa olevia valmiita kuivausohjelmia. Automatiikka säätää vaatteille sopivan jälkikosteuden, jolloin ne eivät menetä muotoaan.

Kuivaava pesukone käytännön kompromissi

– Kuivaava pesukone on ensi sijassa edestä täytettävä pesukone, jossa pyykin kuivaamiseen liittyy joitakin rajoituksia. Kuivaava pesukone voidaan rinnastaa kuivausrumpuun kuivausvaiheen aikana, Anneli Reisbacka sanoo.

Kone pesee ja kuivaa pyykin samassa pesurummussa, mutta täysi koneellinen on kuivattava kahdessa erässä, koska pesurumpu on tilavuudeltaan pieni. Jos kerralla pestävä pyykkimäärä on vain puoli koneellista, sen kuivaaminen onnistuu automaattisesti ja käytännöllisesti peräkkäisinä toimintoina, selvittää Reisbacka.

– Kuivaustulos saattaa olla epätasainen pienestä rummun tilavuudesta johtuen. Kuivaava pesukone tiivistää pyykistä tulevan kosteuden kylmän veden avulla. Kuivaava pesukone kuluttaa vettä myös kuivauksen aikana toisin kuin erikseen sijoitettu kuivausrumpu.

Reisbacka muistuttaa, että pyykinpesun kokonaisuuden hallitsemiseen tarvitaan tietoa ja taitoa. Useimmiten vanhat lainalaisuudet eivät päde nykytekniikasta puhuttaessa. Uuden pesukoneen käyttöohjeet ensisijaisena tiedon lähteet voivat olla hyvinkin puutteellisia. Kuluttajien pesuongelmiin löytyy kuitenkin yleensä järkevä ja taloudellinen vaihtoehto.

Lämpöpumpulla lisää energiasäästöä

TTS-Työtehoseura testasi kuusi pesutornia, joissa tehokkaasti linkoavan pesukoneen parina oli lämpöpumppuperiaatteella toimiva kuivausrumpu. Testatut kuivausrummut käyttävät vain kolmanneksen siitä energiasta, mitä perinteisissä kuivausrummuissa kuluu. Ainoastaan ulkona kuivaus on tätä edullisempaa.

Pesutorneja vertailtiin käyttötilanteita jäljittelevissä koeolosuhteissa, ja haettiin esimerkiksi Suomessa tarvittavia hyviä huuhteluedellytyksiä ja kohtuupitkiä ohjelmia.


Päivittäiseen puuvillapyykin pesuun tarkoitettu ohjelma pesulämpötilassa 40 ºC oli kestoltaan lyhyempi ja täyttömäärältään pienempi kuin energiamerkkiohjelma. Lisävesimahdollisuuksilla ohjelma vei aikaa kuivauksen kanssa yhteensä 3–4 tuntia ja sähkönkulutus oli keskimäärin 1,8 kWh.

Tällöin oli 2–3 huuhtelun sijasta 4–7 huuhtelua, ja joissakin pesukoneissa voitiin lisätä myös pesu- ja huuhteluveden määrää. Veden kokonaiskulutus oli tällöin 70–120 litraa. Näillä valinnoilla eniten vettä käyttivät pesukoneet Bosch, Miele ja Siemens.

Ohjelmia yksilölliseen tarpeeseen

Kaikki pesutornit saivat hyviä tuloksia. Ohjelmien valinta oli yleensä helppoa. Ohjelmat olivat muunneltavissa yksilöllisiin tarpeisiin. Käyttöohjeiden selkeydessä oli eroja. Testin kaikista koneista löytyi päivittäisohjelma hyvällä linkoustuloksella, mikä on energiataloudellisen kuivauksen edellytys.

Käyttäjältä se kuitenkin vaatii perehtymistä käyttöohjeeseen ja tietojen yhdistämistä. Kolmessa kuivausrummussa (Siemens, Bosch ja LG) oli niiden puhdistusta helpottamassa automaattisesti puhdistuva lämmönvaihdin.

Pesutornien ominaisuudet arvosteltiin asteikolla 1(huono) – 5 (erittäin hyvä). Kokonaisarvosanan 4,5 sai Miele ja seuraavaksi parhaimman arvosanan 4,4 sai Siemens. AEG, Electrolux ja LG saivat arvosanan 4,2 sekä Bosch arvosanan 3,9.

Lisätietoa: Energiatehokkuutta vaatehuoltoon – pesutornien vertailu. TTS:n maksullista tiedotetta 2/2013 (673) voi tilata osoitteesta www.ttskauppa.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää