Helposti herkullista

28.05.2017, klo 17:18Kommentteja 0

Oletko joskus miettinyt miten huippuravintoloissa onnistutaan aina luomaan maukkaita annoksia ja juuri sopivan kypsinä. Ammattitaitoa, kyllä sitäkin, mutta myös oikeat apuvälineet.

Monet ammattikokit kypsentävät lihat, kalat, vihannekset ja muut tarkkuutta vaativat aineet tyhjiössä. Ranskassa puhutaan hienosti sous videsta, joka tarkoittaa tyhjiössä. Menetelmässä ruoka pakataan tiiviisiin tyhjiöpakkauksiin ja ne kypsennetään pitkään tasaisen alhaisessa lämpötilassa vesihauteessa.

Saimme kokeiltavaksi Melissan sous vide -kiertolämmittimen ja Unold tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaminen ja ruuan valmistaminen sous vidella on helppoa ja yksinkertaista. Pitkä kypsennys tasaisessa alhaisessa lämpötilassa säilyttää ruuan mehevänä ja maukkaana.

Raaka-aineet pakataan mausteineen tyhjiöpussiin, joka tyhjiöidään tyhjiöpakkaajalla. Tiiviissä tyhjiöpakkauksessa ruoka kypsyy omissa nesteissään yhdessä lisättyjen mausteiden ja marinadien kanssa. Menetelmällä kypsennettäessä säilyvät ruuan vitamiinit, mineraalit sekä mehut ja ruuan maku paranee. Lopputulos on perinteistä ruuanvalmistusta terveellisempää ja maukkaampaa.

Sous vidella kypsennetty liha on mureampaa. Menetelmällä saa myös hieman edullisemmista lihoista, kuten lavasta, potkasta tai kyljestä maistuvaa ja mureaa. Nämä kehonosat ovat usein myös maukkaampia kuin kalliimmat osat, kunhan ne saa kypsennettyä mureaksi, juuri oikeaan kypsyysasteeseen.


Helppokäyttöinen ja vaivaton

Sous vide -kiertolämmittimen käyttö on helppoa. Lisäät vain isoon kattilaan vettä, asetat Sous videen lämpötilan ja kypsennysajan, lisäät veteen tyhjiöpakatun lihan, kalan, vihannekset tai hedelmät. Voit kypsentää samaan aikaan kaikki ruoka-aineet, joiden kypsennyslämpötila on sama.

Sous vidella on vaikeaa ylikypsentää ruokaa, joten lopputulos on pääsääntöisesti erinomainen. Kypsennyksen jälkeen esimerkiksi liha käytetään lyhyesti pannulla tai grillillä, jotta se saa myös maukkaan värin. Liha sopiikin erinomaisesti sous vide -kypsennykseen.

Sous vide -kypsennystä voi suositella naudan-, vasikan- ja porsaanlihalle sekä riistalle, kanalle, kalkkunalle ja ankalle, kalalle, hummerille ja simpukoille, useimmille juureksille ja vihanneksille sekä hedelmille.


Tyhjiöpakkauksessa säilytät

Sous vide -kiertolämmitin vaatii rinnalleen tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaja on monipuolinen keittiönone, jonka avulla parannat myös ruuan säilyvyyttä. Poistamalla happi pakkauksesta, säilyvät monet ruoka-aineet kauemmin ja turha ruokahävikki vähenee.

Luonnossa marjastavat, sienestävät ja metsästävät saavat luonnonantimet säilöön jo vaikka mökillä. Esimerkiksi mustikat säilyvät tyhjiöpakattuina jääkaapissa kaksi viikkoa. Tyhjiöpakkaaminen säästää myös tilaa pakastimessa.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää