IFA 2017-messut: Televisio integroituu älykotiin

26.09.2017, klo 16:04Kommentteja 0

55-tuumaiset ultratarkat televisiot rantautuivat suomalaiskoteihin, sillä ne tarjoavat parhaan hinta-laatusuhteen. Ensi vuonna yleistyvät 65-77 tuuman seinäpaneelimallit.

Kodintekniikan myynti vetää hyvin ja alkuvuoden kasvu nousi 11 prosenttia. Kasvua vetää ETK:n tilastojen mukaan ultratarkkojen 55-tuumaisten televisioiden kauppa, joka kohosi 27 prosenttia.

Televisiosta ollaan valmiit maksamaan keskimäärin 650 euroa. Kukkarostaan tarkka kuluttaja löytää tästä hintaluokasta suuren valikoiman 32-55 tuumaisia Full HD- sekä UHD-teräväpiirtomalleja.

Ennen heräteostosta kannattaa muistaa, ettei tarjouksesta saa parasta. Mallisto on pari vuotta vanhaa, eikä tarjoa uusimpia teknisiä ominaisuuksia ja hienouksia.

 

Kenelle iso ruutu soveltuu?

Suurimmat hankintamotiivit isoille ja tarkoille televisioille ovat tilastojen mukaan suoratoistopalvelut Netflix, HBO, Vialay, Amazon Prime Video, C More ja YouTube. Näissä on tarjolla laaja valikoima viihdettä, osin myös 4K-kuvanlaadulla.

Iso ruutu hyödyttää myös PlayStation- ja Xbox-pelaajia, valokuvaajia sekä kotivideoharrastajia.

Kuvakoon kasvaessa ja paneelin ohentuessa haasteita on paljon. Miten saada 65 tai jopa 77-tuuman televisio mahtumaan olohuoneeseen? Ratkaisun tarjoaa LG W7-mallin magneettikiinnitys, jonka avulla 2,57 millimetrin paksuinen paneeli vain napsautetaan seinälle.

Tulevista trendeistä antoi osviittaa jokasyksyinen Berliinissä järjestetty kodintekniikan IFA-tapahtuma. Yleiset suuntaviivat olivat energiaystävällisyys ja IoT-kodinkoneet. IoT tarkoittaa tässä lyhyesti sitä, että kaikki kodinkoneet yhdistyvät langattomasti keskenään.


Älykodin TV integroituu saumatta älypuhelimiin, tabletteihin ja sylimikroihin.

TV:stä älykodin hermokeskus

Televisiosta tuleekin hermokeskus, jonka avulla voidaan seurata ja säätää kodin laitteita leivänpaahtimesta pakastimeen, pölynimuriin ja lämmitykseen. TV integroituu myös saumatta älypuhelimiin, tabletteihin ja sylimikroihin.

Joulumarkkinoille rynnivät nyt isot ja hoikat OLED-näytöllä varustetut mallit. Näitä ovat 77 tuumaiset Sony A1 ja Panasonic EZ 1000, 65 tuuman Philips PO9002 sekä LG B7 ja TCL X2 -sarjat. Uutuuksien hinnat sijoittuvat 2000-4000 euron haarukkaan.

Uutta on myös Samsungin kaarevasta mallistosta kehitetty suorakulmainen QLED-kvanttipisteisiin perustuva Q8F-sarja. Kaarevat televisiot katoavat pikkuhiljaa markkinoilta, uskoo näitä aiemmin luotsannut Samsung.

Teknistä kehitystä vetävät kuvan parantunut kirkkaus, kontrasti, värikylläisyys, katselukulma ja optista erottelukykyä tehostava HDR-kuvatekniikka. Katselukokemus taas sujuvoituu nopeampien suorittimien, käyttöliittymien kehityksen ja yhä tarkemman liiketoiston myötä.

 

Huipputarkkaa ääntä langattomasti

Äänentoiston trendejä ovat Dolby Atmos 3D-ääntä tukevat äänipalkit ja älypuhelimiin integroituvat hifi-laitteet sekä vastamelukuulokkeet. Johdottomat kaiuttimet liitetään nyt televisioihin ja älypuhelimiin langattomasti bluetooth- ja wifi-tiedonsiirron avulla.

HiRes-äänitekniikka yleistyy vauhdilla musiikkistudioissa. Sen etuna on 96 kHz:n näytteenottotaajuus ja 32-bitin kvantisointi, kun CD-levyt perustuvat 44,1 kHz/16-bitin tekniikkaan.

Kuluttajan kannalta HiRes-äänen ja FLAC-tiedostojen ero nykyisiin MP3-musiikkitiedostoihin ei ole kuitenkaan merkittävä. Häviötön pakkaus, digikuulokkeet ja digikytkentä tuovat silti teoriassa paremman dynamiikan ja transienttitoiston raskaansarjan hifi-harrastajille.

Älykoteihin tekevät myös tuloaan Alexa, Cortana ja Siri -äänipilarit. Näiden kanssa kommunikoidaan puheella, ja ne osaavat soittaa musiikkia, kertoa säästä ja niiltä voi kysellä faktoja.

Suuri kysymys on voisiko puheohjaus korvata tv:n kaukosäätimen - ja voisiko sen avulla säätää vaikkapa lämmitystä?

 

Perustelkkari halpenee

TV-malliston uudistuminen hyödyttää nyt kuluttajaa. Jotta uutuudet saadaan puskettua kauppoihin pitää varastot tyhjentää vanhoista malleista. Seurauksena kuluttaja löytää syksyn aikana laajan kirjon edullisia 55 tuuman 4K-tarkkuuden UHD-televisioita 500-700 euron hintahaarukassa.

Tarjouksista saattaa saada jopa 65-tuuman 4K-television 700-1000 eurolla.

Teknisesti tarjousmallit ovat varsin hyvälaatuisia myös energiaystävällisyyden suhteen. Sähkönkulutus on A+/A-tasoa, joka 55-tuuman kokoluokassa tarkoittaa noin 60-100 wattia.

Tv:t sisältävät teräväpiirtokanavia tukevat DVB-T2, DVB-C, HD ja DVB-S2 -digivirittimet ja CI+ -liitännän maksutv-palveluille. Sovelluksista löytyvät tyypillisesti YouTube, Netflix, YLE Areena, Ruutu ja MTV Katsomo. 4K-tuki kattaa jossain malleissa myös YouTube- ja Netflix-toiston.

 


Vuoden parhaat televisiot

Tämän vuoden kansainväliset EISA-palkitut televisiot ovat Philips 55POS9002, LG OLED65E7, Samsung QE55Q7F, TCL U55C7006, LG 55SJ850V ja Sony KD-65ZD9. Parhaaksi äänipalkiksi nousi LG SJ9 ja kaiutinratkaisuksi kohosi Focal Sib Evo.

Kotimaassa Kuluttaja-lehden testin voitti Samsungin 65-tuumainen 4K-tarkkuuden QE65Q7F parhaalla Ultra HD HDR-kuvanlaadulla ja liiketoistolla. 55-tuumainen QE55Q7F todettiin käytännössä yhtä hyväksi. Paras kuvanlaatu oli Philips 55POS901F OLED-televisiossa.


Teksti: Pekka Tolonen
Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää