Joulu on siisti juttu

28.11.2016, klo 08:44Kommentteja 0

Valosarjat luovat tunnelmaa ja juhlan tuntua niin sisällä kuin ulkona. Ulkovaloilla pitää kuitenkin olla myös pistorasia ulkona. Sen ehtii vielä hyvin asennuttaa ennen jouluvalojen sytyttämistä.


Joillekin pöly voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja nuhaoireita, mutta myös astmaattisia oireita saattaa ilmetä. Pölyyn ei kannata kuitenkaan suhtautua suurella pelolla, sillä normaali viikkosiivous riittää.

Marttaliiton kehittämispäällikön Teija Jerkun mukaan pölyinen koti heikentää sisäilman laatua ja siksi kannattaa tosiaan säännöllisesti siivota. 

– Viikkosiivouksen lisäksi kannattaa pyyhkiä tai imuroida pölyt silloin tällöin myös sohvasta, kaappien ja lattialistojen päältä, lampunvarjostimista ja koriste-esineistä.

On hyvä tehdä tilannekatsaus välillä myös jääkaapin, uunin ja pattereiden taakse. Pölyt pitäisi muistaa pyyhkiä ilmanvaihtokanavienkin ympäriltä. Sähkölaitteetkin keräävät pölyä. Kun johdot niputtaa yhteen, on siivous helpompaa.

Vuokraa tai osta omaksi

Hyvillä ja asianmukaisilla laitteilla siivoaminen on hauskaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa, sillä sähkölaitteita voi kätevästi vuokrata päiväksi tai pidemmäksi aikaa.

Esimerkiksi sohvat, patjat, matot, isot tekstiilit ja auton istuimet kannattaa pestä painehuuhtelulaitteella. Laitteen toiminta perustuu pesuaineliuoksen sumuttamiseen puhdistettavien kuitujen ytimiin ja niiden pinnan välittömään imurointiin.

Sohvasta tulevan likaveden määrä saattaa yllättää. Lika sitoutuu tekstiilipintaan ihan tavallisesta ja arkisesta sohvan käytöstä. Syväpuhdistaminen tekee välillä hyvää.

Höyrypesuri on kätevä laite ja niitä voi myös vuokrata. Höyrypesuri lämmittää veden noin 150 asteeseen. Purkautuessaan höyry vaikuttaa pieniin koloihin ja huokoisiin pintoihin. Tästä on hyötyä etenkin kaakelisaumoja puhdistettaessa.

Höyry pääsee tunkeutumaan erityisen hyvin myös vesihanojen ja saniteettiposliinin pieniin rakosiin, joista se poistaa tehokkaasti pinttynyttä likaa. Kirkkaus on silmin havaittavaa.

Pölypunkit puntarissa

Pölypunkit sen sijaan ovat Teija Jerkun mukaan tietyllä tavalla kysymysmerkki.

–Toiset sanovat, ettei niitä ole enää olemassa ja toiset taas ovat vastakkaista mieltä. Silti nykyaikaiset tekstiilit, kuiva huoneilma, tuulettaminen, vuodevaatteiden peseminen, ravistaminen ja tuulettaminen sekä tilojen ja sänkyjen imurointi pitävät pölypunkit aisoissa. Pölypunkkihysteriaan ei ole kuitenkaan syytä. Normaali siivous ja petivaatteiden peseminen, imurointi ja huoneilman suhteellisen kosteuden tarkkailu riittävät.  

– Joulusiivoukseen liittyen toteaisin, että on kiva, jos koti on jouluna siisti. Ei kannata kuitenkaan liioitella joulusiivouksen kanssa. Älä tee kaikkea yksin, ettet väsy liikaa.

Jos joulutunnelmaa ei saa ilman perusteellista siivoamista, kannattaa isot työt, kuten kaappien siivoukset ja joulusaunan pesu hoitaa reilusti ennen jouluviikkoa marras–joulukuun vaihteessa. Jouluviikolla sitten voi tehdä normaalin viikkosiivouksen. 


PÖLYPUNKIT

Pölypunkkeja on kodeissamme kahta lajia. Ne kuuluvat hämähäkkieläimiin. Pölypunkit ovat paljain silmin näkymättömiä, vaaleita, 0,3–0,5 mm:n pituisia ja jonkin verran kapeampia pitkäraajaisia eliöitä. Niitä elää paikoissa, joissa on riittävän lämmintä eli mielellään + 25 oC tai enemmän ja riittävän kosteaa ja sopivaa ruokaa. Sellaisia paikkoja ovat etenkin vuode ja makuuhuoneen lattia. Vuoteessa saattaa olla miljoonia pölypunkkeja. Ne käyttävät ravinnokseen ihmishilsettä ja tarvitsevat ravintoketjussaan myös homeita.

Perinteisesti pölypunkkien määrää on kehotettu vähentämään viikoittaisella vuoteen imuroinnilla, tyynyjen ja peitteiden pesulla 60-asteisessa vedessä vuosittain sekä viemällä, tyyny, peite ja patja talvella ulos pakkaseen tai panemalla ne pakastimeen tai kuumentamalla ne saunassa pari kertaa vuodessa. Pakkasta tulisi olla -18 oC. Sopiva jäähdytysaika on yksi vuorokausi. Saunassa vuodevaatteita tulisi pitää niin kauan, että ne lämpiävät kauttaaltaan 60-asteisiksi, vähintään tunniksi.

(Lähde/ Duodecim/ Terveyskirjasto)

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää