Kesä tuli taas. Atshii!

23.05.2014, klo 13:45Kommentteja 0

Suvivirren aika koittaa, ja sen myötä kukat ja heinät tuovat taas tukkoisen nenän ja vuotavat silmät monelle.


Valitettavasti kesä tietää useille nuhanenää, vetisiä silmiä ja tukkoista oloa – ja allergialääkkeitä kuluu. Pillerien popsimisen sijaan kannattaa satsata ilmanpuhdistimeen, vietetäänhän sisätiloissa puolet vuorokaudesta suurimman osan vuotta.

Sillä kun kesä on ohitse, keskuslämmitys alkaa taas kuivattaa sisäilmaa. Tilanne pahenee talvipakkasilla, eikä helpotu kevään tullenkaan, kun lumen alta paljastunut katupöly ja puiden siitepöly puhaltavat jälleen ikkunasta sisään.

Saatavissa on runsas valikoima ilmanpuhdistimia ja yksilölliset tarpeet vaihtelevat suuresti. Mitä hyvää ja huonoa tarjoavat kolme tehokkainta päätyyppiä?

Turvallinen HEPA

Jos etsit turvallisinta ilmanpuhdistinta, valitse HEPA-malli. Tekniikka on todettu yhdeksi tehokkaimmista niin VTT:n kuin monen muunkin tutkimuksissa. Sitä käytetään myös laboratorioissa ja avaruusaluksilla, jota varten se alun perin kehitettiinkin.

HEPA-ilmanpuhdistin käyttää kahta suodatinta. Ulompi suodatin sisältää aktiivihiiltä ja siihen tarttuvat allergisoivat lemmikkien karvat sekä eläin-, tekstiili- ja siitepöly. Aktiivihiili poistaa samalla hajut.

Sisempi HEPA-suodatin on hyvin hienojakoinen. Se suodattaa ilmasta liikenne- ja teollisuuspäästöjen pienhiukkaset, jotka kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja voivat aiheuttaa hengityselinten sairauksia.

Lisäetuna HEPA ei tuota otsonia. Haittana suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti, joka nostaa käyttökustannuksia.

Kelpo elektrostaattinen

Elektrostaattinen suodatin muodostaa sähkökentän, joka varaa sen lävitse kulkevat hiukkaset, jolloin ne tarttuvat vastakkaisesti varattuun suodatinkennoon.

Se poistaa tehokkaasti pieniä hiukkasia ja on helppo hoitaa. Etuna suodatin kestää lähes ikuisesti ja vaati vain pesun muutaman kuukauden välein.

Haittana suodatin tuottaa pieniä määriä otsonia ja poistaa huonosti isoja hiukkasia. Jossain malleissa on mukana karkeampi suodatin, joka tehostaa isompien hiukkasten talteenottoa.

Entä fotokatalyysi?

Fotokatalyyttinen suodatin toimii ultraviolettivalon avulla, joka otsonoi ilman ja tappaa hyvin homeitiöt ja bakteerit. Ultraviolettivalon asemasta voidaan käyttää myös elektrostaattista otsonigeneraattoria.

Otsonoinnin ansiosta ilmanpuhdistimessa tapahtuu sama kuin aurinkoisena kesäpäivänä – kun pihalla kuivunut pyykki ja vuodevaatteet tuoksuvat raikkailta.

Fotokatalyyttinen ilmanpuhdistin sisältää monia suodinlevyjä, jotka tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin. Ne keräävät irtohiukkaset, otsonoivat ilman ja katalysoivat otsonointiyhdisteet poistoilmasta.

Etuna on suodattimien pitkä ikä, mutta haittana fotokatalyysi tuottaa pieniä määriä otsonia ja typen oksideja.

Käytä oikein

Ilmanpuhdistin kannattaa mieluusti hiukan ylimitoittaa. Miksi? Kiinnitä huomio laitteen aiheuttamaan meteliin. Jos halpismalli toimii äänekkäästi, pidät sen luultavasti liian pienellä meluhaittojen vuoksi. Suodatusteho jää silloin kehnoksi.

Muista vaihtaa suodattimet säännöllisesti! HEPA- ja aktiivihiilisuodattimet ovat otollinen alusta mikrobeille ja homesienille, joka korostuu käytettäessä ilmankostutinta.

Vältä sijoittamasta elektrostaattista ja fotokatalyyttistä ilmanpuhdistinta tapettien ja huonekalujen läheisyyteen. Varautuneet hiukkaset pinttyvät helposti seiniin ja otsoni haalistaa pinnat.

Sijoita puhdistin kauas tietokoneista ja muusta elektroniikasta, koska se voi tuottaa laitteita häiritseviä sähkökenttiä.

Katsasta kokemukset

Lisätietoja antavat Allergia- ja astmaliitto, Hengitysliitto ja Allergia-apu sivuilla allergia.fi, hengitysliitto.fi ja allergia-apu.fi. Allergialiitto tarjoaa keskustelufoorumin, josta saat vinkkejä laitteen valintaa varten.

Ilmanpuhdistimet löydät tavarataloista ja verkkokaupoista. Katsasta tarjonta sivuilta hintaseuranta.fi/haku/ilmanpuhdistin ja vertaa.fi/ilmanpuhdistin.

Testimenestyjiä ovat muun muassa IQAir (HEPA), Electrolux (HEPA), Elixair (elektrostaattinen) ja Daikin (fotokatalyysi). Kevyempään allergiaan voi apu löytyä ionisaattorista, ilmankostuttimesta tai ilmanpesurista, joka sekä suodattaa että kosteuttaa ilman.

Mutta myös liian steriili ilma voi herkistää allergioille. Pölyn keskellä varttuneet lapset sairastuvat vähemmän allergioihin, sanoo tutkimuskin. Mikä on oma pölynsieto, onkin toinen juttu.

Hyvä vai paha otsoni?

Pieniä määriä otsonia syntyy kesäpäivänä, kun auringon ultraviolettivalo reagoi happimolekyylien kanssa. Otsonin ansiosta merituuli tuoksuu raikkaalta. Otsonin pistävä haju tuntuu myös ilmassa ukonilman jälkeen.

Otsoni poistaa ilmasta tehokkaasti hajuja sekä tappaa mikro-organismeja ja sieni-itiöitä. Mutta otsoni reagoi helposti sisäilman epäpuhtauksien kanssa ja voi tuottaa muita haitallisia yhdisteitä.

Otsoni voi lisäksi aiheuttaa yskää, limakalvojen kuivumista ja altistaa hengitystieinfektioille, jotka korostavat allergisia reaktioita. Koska otsonille ei tunneta turvallista alarajaa, on varminta suositella ilmanpuhdistukseen otsonivapaita HEPA-malleja.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Istockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää