Kodinkoneiden puhdistusniksit

28.09.2015, klo 10:32Kommentteja 0

Kesälomalla moni on ottanut rennosti ja kodinkoneiden puhtaus ei ole ehkä ollut loman aikana päällimmäisenä ajatuksena. Hyödynnä nyt marttojen puhdistusniksit.

Kodinkoneiden säännöllinen puhdistaminen pidentää niiden käyttöikää ja niiden ominaisuudetkin pysyvät hyvinä.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo, että esimerkiksi kahvista jää pannuun ja suodattimeen rasvaa, joka ei lähde pois pelkällä vedellähuuhtelulla. Kahvin maku muuttuu samalla sumppimaiseksi.

– Pannu ja suppilo huuhdellaan aina käytön jälkeen. Ne on hyvä pestä käsiastianpesuaineella tai ruokasoodalla ja kuumalla vedellä. Pesun jälkeen tarvitaan huolellinen huuhtelu. Kahvinkeitin pyyhitään myös päältäpäin ja lämpölevyt kostealla liinalla, kun keittimen virta on pois päältä. 

Valkoisen kahvinkeittimen suppilon saa valkeaksiripottelemalla suppiloon ruokasoodaa ja harjaamalla se kostealla astianpesuharjalla kunnon huuhtelun kera. Myös kahvinkeittimen vesisäiliö on hyvä puhdistaa aika ajoin.

Kahvinkeitin irrotetaan ennen pesua sähköverkosta. Sähköosiin ei saa mennä pesun aikana vettä.

Säiliöön laitetaan kuumaa vettä ja astianpesuainetta ja se harjataan.

– Happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita pitää välttää. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia. Vesisäiliö huuhdotaan pesun jälkeen useaan kertaan ja keitetään 2–4 kannullista pelkkää vettä.

Kalkinpoisto säästää sähköä

Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa. Vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.

Puhdistusta kannattaa kokeilla vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. 

– Etikkaa ja vettä annostellaan saman verran. Yleensä 1/2 tai enintään 2/3 osaa kannun maksimitilavuudesta riittää liuoksen määräksi. Kaupoissa on myös kalkinpoistoaineita, joiden käyttöohjeita pitää noudattaa tarkasti.Joissakin keittimissä etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Keittimen vesisäiliöön kaadetaan etikkavesiliuos ja kytketään virta päälle. Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytketään virta pois. Happoliuos saa vaikuttaa noin 5–10 minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle.

Keittimestä valutettu puhdistusvesi on sameaa. Tämän jälkeen keitetään keittimessä 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhdellaan pannu hyvin. Kalkinpoiston yhteydessä keittimen suodatinosa laitetaan paikoilleen, ettei hapan puhdistusvesi roisku ympäriinsä.

Vedenkeitin kannattaa tyhjentää aina käytön jälkeen. Tällöin vastukset ja keittimen sisäpinta pysyvät puhtaampina. Vastuksiin saostunut lika hidastaa vedenkeittimen toimintaa ja lisää sähkönkulutusta.

Grillikausi pakettiin

Nyt on aika kunnostaa myös grilli ensi kesää varten. Hiiligrillin grillausritilä harjataan puhtaaksi messinkiharjalla.

– Kaasugrillin annetaan olla päällä täydellä teholla vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun ruoat on otettu siitä pois. Grillin pitäminen päällä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa. Myös kaasugrillin ritilä harjataan jokaisen käyttökerran jälkeen messinkiharjalla.

Valurautaisen grillilevyn voi välillä pestä kuumalla vedellä ja harjalla. Pesun jälkeen ritilä huuhdotaan ja kuivataan kunnolla ja lopuksi rasvataan ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla, ettei ritilä ruostu.

– Kaasugrillin laavakivet on myös käännettävä silloin tällöin. Samalla puhdistetaan grillin sisäseinät pyyhkimällä grillin jäähdyttyä. Kivet uusitaan vähintään kerran vuodessa. Myös polttimet puhdistetaan ja puuosat voi öljytä tarvittaessa.

Sähkögrillinritilä pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Muut osat voi puhdistaa käyttöohjeiden mukaan. Grilli säilytetään suojattuna.

Puhdista myös mikroaaltouuni

Myös mikroaaltouuni kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Lasialusta irrotetaan ja pestään tiskiharjalla hyvän huuhtelun ja kuivauksen kera.

Uunin päällinen ja sisäosat pyyhitään kostealla siivousliinalla. Puhdistusaineeksi sopii käsiastianpesuaine.

Kostealla siivousliinalla voi painella seinämiä lian irrottamiseksi. Vettä ei saa käyttää runsaasti eikä myöskään hankaavia välineitä tai aineita. Tiivisteiden puhtaus on myös hyvä tarkistaa välillä.

Mikroaaltouuniin jää usein myös hajuja. Ne saa kätevästi pois laittamalla mikroon astian, jossa on kaksi ruokalusikallista soodaa ja kupillinen vettä.

 Puhtaat astiat parasta liedelle

Teija Jerkun mukaan esimerkiksi muutettaessa uuteen asuntoon kannattaa lieteen ja sen ominaisuuksiin perehtyä.

– Käyttöohjeet kannattaa aina lukea ja säilyttää.

– Epätasaisen tai pohjaltaan likaisen keittoastian vetäminen keraamisella pinnalla voi aiheuttaa naarmuja ja tahroja tason pintaan. Myös hankaavat aineet tai pesimet, teräsvillat ja karhunkielet voivat vaurioittaa pintaa.

Taso puhdistetaan nihkeällä, käsiastianpesuaineella kostutetulla pyyhkeellä aina käytön jälkeen, koska rasva ja muu lika palavat pintaan helposti kiinni. Pinta huuhdotaan ja kuivataan.

– Jos lämpimälle keraamiselle tasolle joutuu sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, poistetaan se välittömästi metallikaapimella. Muuten pinta voi vahingoittua ja puhdistaminen on entistä vaikeampaa.

Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä tason pintaan harmaita jälkiä, jotka saa pois keraamiselle liesitasolle tarkoitetulla puhdistusaineella. Erikoispuhdistusaineita kannattaa käyttää ohjeen mukaan.

Valurautainen liesitaso pysyy parhaiten puhtaana, kun pyyhitään ja puhdistetaan levyt heti käytön jälkeen käsiastianpesuaineveteen kostutetulla liinalla.

– Pesuaineet huuhdellaan pois ja kuivataan pinnat, jotta levyt eivät ruostu.

Kiinnipalaneet ruokatahratsaa liedeltä pois liotuspesulla. Lika pehmitetäänmärällä pyyhkeellä.

– Hankaavien ja naarmuttavien aineiden ja pesimien käyttöä on varottava lieden emali- tai teräspinnalla. Pinnan naarmuunnuttua lika tarttuu entistä helpommin ja lujemmin pintaan kiinni.

Rasvapoltossalevyt puhdistetaan hankaamalla niitä ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä.

Uunin puhdistusohjeet

Uunin pohja ja seinät pyyhitään kostealla sienipyyhkeellä tai liinalla. Mieto käsiastianpesuliuosirrottaa rasvalian.

– Mäntysuopaliuos toimii hyvin. Sitä levitetään tahrojen päälle ja uuni kuumennetaan 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjataan pehmeällä harjalla ja pyyhitään veteen kostutetulla liinalla. Kannattaa kokeilla myös ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. 

Teija Jerkun mukaan toisinaan tarvitaan uuninpuhdistusainetta ja liotusta. Pinnat vaativat huuhtelemista pesun jälkeen. 

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää