Kodinkoneiden puhdistusniksit

28.09.2015, klo 10:32Kommentteja 0

Kesälomalla moni on ottanut rennosti ja kodinkoneiden puhtaus ei ole ehkä ollut loman aikana päällimmäisenä ajatuksena. Hyödynnä nyt marttojen puhdistusniksit.

Kodinkoneiden säännöllinen puhdistaminen pidentää niiden käyttöikää ja niiden ominaisuudetkin pysyvät hyvinä.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo, että esimerkiksi kahvista jää pannuun ja suodattimeen rasvaa, joka ei lähde pois pelkällä vedellähuuhtelulla. Kahvin maku muuttuu samalla sumppimaiseksi.

– Pannu ja suppilo huuhdellaan aina käytön jälkeen. Ne on hyvä pestä käsiastianpesuaineella tai ruokasoodalla ja kuumalla vedellä. Pesun jälkeen tarvitaan huolellinen huuhtelu. Kahvinkeitin pyyhitään myös päältäpäin ja lämpölevyt kostealla liinalla, kun keittimen virta on pois päältä. 

Valkoisen kahvinkeittimen suppilon saa valkeaksiripottelemalla suppiloon ruokasoodaa ja harjaamalla se kostealla astianpesuharjalla kunnon huuhtelun kera. Myös kahvinkeittimen vesisäiliö on hyvä puhdistaa aika ajoin.

Kahvinkeitin irrotetaan ennen pesua sähköverkosta. Sähköosiin ei saa mennä pesun aikana vettä.

Säiliöön laitetaan kuumaa vettä ja astianpesuainetta ja se harjataan.

– Happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita pitää välttää. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia. Vesisäiliö huuhdotaan pesun jälkeen useaan kertaan ja keitetään 2–4 kannullista pelkkää vettä.

Kalkinpoisto säästää sähköä

Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa. Vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.

Puhdistusta kannattaa kokeilla vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. 

– Etikkaa ja vettä annostellaan saman verran. Yleensä 1/2 tai enintään 2/3 osaa kannun maksimitilavuudesta riittää liuoksen määräksi. Kaupoissa on myös kalkinpoistoaineita, joiden käyttöohjeita pitää noudattaa tarkasti.Joissakin keittimissä etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Keittimen vesisäiliöön kaadetaan etikkavesiliuos ja kytketään virta päälle. Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytketään virta pois. Happoliuos saa vaikuttaa noin 5–10 minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle.

Keittimestä valutettu puhdistusvesi on sameaa. Tämän jälkeen keitetään keittimessä 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhdellaan pannu hyvin. Kalkinpoiston yhteydessä keittimen suodatinosa laitetaan paikoilleen, ettei hapan puhdistusvesi roisku ympäriinsä.

Vedenkeitin kannattaa tyhjentää aina käytön jälkeen. Tällöin vastukset ja keittimen sisäpinta pysyvät puhtaampina. Vastuksiin saostunut lika hidastaa vedenkeittimen toimintaa ja lisää sähkönkulutusta.

Grillikausi pakettiin

Nyt on aika kunnostaa myös grilli ensi kesää varten. Hiiligrillin grillausritilä harjataan puhtaaksi messinkiharjalla.

– Kaasugrillin annetaan olla päällä täydellä teholla vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun ruoat on otettu siitä pois. Grillin pitäminen päällä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa. Myös kaasugrillin ritilä harjataan jokaisen käyttökerran jälkeen messinkiharjalla.

Valurautaisen grillilevyn voi välillä pestä kuumalla vedellä ja harjalla. Pesun jälkeen ritilä huuhdotaan ja kuivataan kunnolla ja lopuksi rasvataan ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla, ettei ritilä ruostu.

– Kaasugrillin laavakivet on myös käännettävä silloin tällöin. Samalla puhdistetaan grillin sisäseinät pyyhkimällä grillin jäähdyttyä. Kivet uusitaan vähintään kerran vuodessa. Myös polttimet puhdistetaan ja puuosat voi öljytä tarvittaessa.

Sähkögrillinritilä pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Muut osat voi puhdistaa käyttöohjeiden mukaan. Grilli säilytetään suojattuna.

Puhdista myös mikroaaltouuni

Myös mikroaaltouuni kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Lasialusta irrotetaan ja pestään tiskiharjalla hyvän huuhtelun ja kuivauksen kera.

Uunin päällinen ja sisäosat pyyhitään kostealla siivousliinalla. Puhdistusaineeksi sopii käsiastianpesuaine.

Kostealla siivousliinalla voi painella seinämiä lian irrottamiseksi. Vettä ei saa käyttää runsaasti eikä myöskään hankaavia välineitä tai aineita. Tiivisteiden puhtaus on myös hyvä tarkistaa välillä.

Mikroaaltouuniin jää usein myös hajuja. Ne saa kätevästi pois laittamalla mikroon astian, jossa on kaksi ruokalusikallista soodaa ja kupillinen vettä.

 Puhtaat astiat parasta liedelle

Teija Jerkun mukaan esimerkiksi muutettaessa uuteen asuntoon kannattaa lieteen ja sen ominaisuuksiin perehtyä.

– Käyttöohjeet kannattaa aina lukea ja säilyttää.

– Epätasaisen tai pohjaltaan likaisen keittoastian vetäminen keraamisella pinnalla voi aiheuttaa naarmuja ja tahroja tason pintaan. Myös hankaavat aineet tai pesimet, teräsvillat ja karhunkielet voivat vaurioittaa pintaa.

Taso puhdistetaan nihkeällä, käsiastianpesuaineella kostutetulla pyyhkeellä aina käytön jälkeen, koska rasva ja muu lika palavat pintaan helposti kiinni. Pinta huuhdotaan ja kuivataan.

– Jos lämpimälle keraamiselle tasolle joutuu sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, poistetaan se välittömästi metallikaapimella. Muuten pinta voi vahingoittua ja puhdistaminen on entistä vaikeampaa.

Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä tason pintaan harmaita jälkiä, jotka saa pois keraamiselle liesitasolle tarkoitetulla puhdistusaineella. Erikoispuhdistusaineita kannattaa käyttää ohjeen mukaan.

Valurautainen liesitaso pysyy parhaiten puhtaana, kun pyyhitään ja puhdistetaan levyt heti käytön jälkeen käsiastianpesuaineveteen kostutetulla liinalla.

– Pesuaineet huuhdellaan pois ja kuivataan pinnat, jotta levyt eivät ruostu.

Kiinnipalaneet ruokatahratsaa liedeltä pois liotuspesulla. Lika pehmitetäänmärällä pyyhkeellä.

– Hankaavien ja naarmuttavien aineiden ja pesimien käyttöä on varottava lieden emali- tai teräspinnalla. Pinnan naarmuunnuttua lika tarttuu entistä helpommin ja lujemmin pintaan kiinni.

Rasvapoltossalevyt puhdistetaan hankaamalla niitä ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä.

Uunin puhdistusohjeet

Uunin pohja ja seinät pyyhitään kostealla sienipyyhkeellä tai liinalla. Mieto käsiastianpesuliuosirrottaa rasvalian.

– Mäntysuopaliuos toimii hyvin. Sitä levitetään tahrojen päälle ja uuni kuumennetaan 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjataan pehmeällä harjalla ja pyyhitään veteen kostutetulla liinalla. Kannattaa kokeilla myös ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. 

Teija Jerkun mukaan toisinaan tarvitaan uuninpuhdistusainetta ja liotusta. Pinnat vaativat huuhtelemista pesun jälkeen. 

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää