Kodintekniikan myynti kasvoi yli 13 prosenttia vuonna 2011: Älytelevisio integroidaan nyt kodin mobiililaitteisiin

09.03.2012, klo 12:13Kommentteja 0

Älytelevisiot kattoivat vuoden viimeisellä neljänneksellä jo yli puolet kaikista myydyistä televisioista. Kaikkiaan kodintekniikkaa myytiin Suomessa lähes 2,1 miljardin euron arvosta vuonna 2011.

- - svkodintekniikka1.jpg

Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 13,4 prosenttia, selviää Kotekin, Elektroniikan Tukkukauppiaiden sekä kansainvälisen GfK:n kokoamasta Suomen kodintekniikkaindeksistä.

Tilastot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.kotek.fi

– Tablet-tietokoneita myytiin yli 100 000 kappaletta ja kannettavien tietokoneiden myynti kasvoi 9,4 % edellisvuoteen nähden.

– Älypuhelinten myynti jatkoi edelleen voimakasta kasvuaan nostaen samalla myös puhelinten keskihintoja.

– Monessa kodissa perinteinen liesi vaihtui erillisuuniin ja keittotasoon.

– Pienistä kodinkoneista suosiotaan kasvattivat tehosekoittimet ja yleiskoneet. Joulun hitti oli kapselikäyttöinen kahvinkeitin.

– Jo puolet kameroiden euromääräisestä myynnistä tulee järjestelmäkameroista.

– Kuluttajat ostavat kodinelektroniikkaa yhä useammin verkosta.

Älytelevisiot kasvattivat suosiotaan koko vuoden. Myyntiä vauhditti muun muassa mahdollisuus integroida televisio muiden kodin elektroniikkalaitteiden kanssa.

– Kuluttajat ovat hankkineet myös muuta uutta elektroniikkaa, kuten älypuhelimia ja tabletteja, jotka toimivat yhdessä älytelevision kanssa. Lisäksi älytelevisioihin on tullut tarjolle mielenkiintoisia palveluita, kuten mahdollisuus vuokrata elokuvia. Älytelevisioiden myynnin kasvu näyttäisi jatkuvan myös tänä vuonna, toteaa kodintekniikka-alan yhteistoimintajärjestö Kotekin puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Tablettien ja älypuhelimien määrät jyrkässä nousussa

Vuoden toinen hittituote oli asemansa vakiinnuttanut tablet-tietokone, joita myytiin Suomessa jo yli 100 000 kappaletta. Edellisvuonna taulutietokoneita meni kaupaksi 11 700 kappaletta. Myös kannettavien tietokoneiden suosio lisääntyi edelleen ja kokonaisuudessaan kodin tietotekniikan myynti kasvoi 22,9 %.

– Kodin tietotekniikan myynti kehittyi odotusten mukaisesti ja oli selkeästi yksi suurimmista tuotelinjoista. Tablet-tuotteiden myynnin kehitys oli merkittävin kasvun lisääjä, toteaa Kotekin varapuheenjohtaja Leena Havikari (Kotek/vähittäiskauppa).

Älypuhelinten kysyntä jatkoi reipasta kasvuaan: Myynti kasvoi 87,7 % ja samalla keskihinnat kipusivat 14 % ylöspäin.

– Älypuhelinten yleistyminen on ollut ripeää. Houkuttelevat paikalliset ohjelmat ovat löytäneet käyttäjänsä enenevässä määrin. Markkina polarisoituu entisestään arvokkaampiin ja edullisiin älypuhelimiin, sanoo Mauri Pietikäinen (Kotek/puhelimet).

Oma koti nyt varmin sijoituskohde

- - svkodintekniikka1b.jpgIsojen kodinkoneiden myynti kasvoi pyykinpesukoneita lukuun ottamatta kaikissa tuoteryhmissä. Kasvun vetäjinä toimivat erillisuunien ja keittotasojen lisäksi astianpesukoneet, kuivausrummut ja pakastimet.

– Laitteiden kehitys, parempi energiatalous ja parantunut käyttömukavuus lisäävät ihmisten halua vaihtaa toimivat koneet uusiin nykyaikaisiin laitteisiin, mikä näkyy myös keskihintojen nousuna. Oma koti näyttää olevan kuluttajalle nyt varmin sijoituskohde, sanoo Kari Häyri (Kotek/isot kodinkoneet).

Ruoanlaittotrendi piti yllä pienten kodinkoneiden, kuten tehosekoittimien ja yleiskoneiden myynnin kasvua.

– Itse ruoanlaiton lisäksi kuluttajat arvostavat ekologisuutta ja lähiruokaa. Laittamalla kotiruokaa kuluttaja voi itse kontrolloida ruoan sisältämiä raaka- ja lisäaineita. Myös erilaiset kokkiohjelmat ovat kannustaneet kuluttajia laittamaan yhä enemmän ruokaa kotona, mainitsee Tom Kåhre (Kotek/pienkoneet).

– Kahvinkeittimien myynnin 16 %:n kasvun veturina ovat olleet kapselikoneet, jotka valmistavat espressopohjaisia kahvijuomia. Näiden tuotteiden myynti tapahtui hyvin pitkälti joulukaupassa, Kåhre kertoo.

Järkkäreitä jo puolet kameramyynnistä

Järjestelmäkameroiden myynti oli edelleen voimakkaassa kasvussa ja myynti ylitti ensimmäistä kertaa 100 000 kappaleen rajan. Digipokkareiden määrällinen myynti pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna.

– Järjestelmäkamerat kattoivat jo puolet kameramyynnin euromääräisestä jakaumasta. Erityisesti kompaktit mikrojärjestelmäkamerat laajentavat tarjontaa ja lisäävät kiinnostusta järjestelmäkamerakuvaukseen laajemmassa asiakaskunnassa, sanoo Olympus Finland Oy:n markkinointipäällikkö Henrik Tanabe.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää