Kodintekniikan myynti kasvoi yli 13 prosenttia vuonna 2011: Älytelevisio integroidaan nyt kodin mobiililaitteisiin

09.03.2012, klo 12:13Kommentteja 0

Älytelevisiot kattoivat vuoden viimeisellä neljänneksellä jo yli puolet kaikista myydyistä televisioista. Kaikkiaan kodintekniikkaa myytiin Suomessa lähes 2,1 miljardin euron arvosta vuonna 2011.

- - svkodintekniikka1.jpg

Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 13,4 prosenttia, selviää Kotekin, Elektroniikan Tukkukauppiaiden sekä kansainvälisen GfK:n kokoamasta Suomen kodintekniikkaindeksistä.

Tilastot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.kotek.fi

– Tablet-tietokoneita myytiin yli 100 000 kappaletta ja kannettavien tietokoneiden myynti kasvoi 9,4 % edellisvuoteen nähden.

– Älypuhelinten myynti jatkoi edelleen voimakasta kasvuaan nostaen samalla myös puhelinten keskihintoja.

– Monessa kodissa perinteinen liesi vaihtui erillisuuniin ja keittotasoon.

– Pienistä kodinkoneista suosiotaan kasvattivat tehosekoittimet ja yleiskoneet. Joulun hitti oli kapselikäyttöinen kahvinkeitin.

– Jo puolet kameroiden euromääräisestä myynnistä tulee järjestelmäkameroista.

– Kuluttajat ostavat kodinelektroniikkaa yhä useammin verkosta.

Älytelevisiot kasvattivat suosiotaan koko vuoden. Myyntiä vauhditti muun muassa mahdollisuus integroida televisio muiden kodin elektroniikkalaitteiden kanssa.

– Kuluttajat ovat hankkineet myös muuta uutta elektroniikkaa, kuten älypuhelimia ja tabletteja, jotka toimivat yhdessä älytelevision kanssa. Lisäksi älytelevisioihin on tullut tarjolle mielenkiintoisia palveluita, kuten mahdollisuus vuokrata elokuvia. Älytelevisioiden myynnin kasvu näyttäisi jatkuvan myös tänä vuonna, toteaa kodintekniikka-alan yhteistoimintajärjestö Kotekin puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Tablettien ja älypuhelimien määrät jyrkässä nousussa

Vuoden toinen hittituote oli asemansa vakiinnuttanut tablet-tietokone, joita myytiin Suomessa jo yli 100 000 kappaletta. Edellisvuonna taulutietokoneita meni kaupaksi 11 700 kappaletta. Myös kannettavien tietokoneiden suosio lisääntyi edelleen ja kokonaisuudessaan kodin tietotekniikan myynti kasvoi 22,9 %.

– Kodin tietotekniikan myynti kehittyi odotusten mukaisesti ja oli selkeästi yksi suurimmista tuotelinjoista. Tablet-tuotteiden myynnin kehitys oli merkittävin kasvun lisääjä, toteaa Kotekin varapuheenjohtaja Leena Havikari (Kotek/vähittäiskauppa).

Älypuhelinten kysyntä jatkoi reipasta kasvuaan: Myynti kasvoi 87,7 % ja samalla keskihinnat kipusivat 14 % ylöspäin.

– Älypuhelinten yleistyminen on ollut ripeää. Houkuttelevat paikalliset ohjelmat ovat löytäneet käyttäjänsä enenevässä määrin. Markkina polarisoituu entisestään arvokkaampiin ja edullisiin älypuhelimiin, sanoo Mauri Pietikäinen (Kotek/puhelimet).

Oma koti nyt varmin sijoituskohde

- - svkodintekniikka1b.jpgIsojen kodinkoneiden myynti kasvoi pyykinpesukoneita lukuun ottamatta kaikissa tuoteryhmissä. Kasvun vetäjinä toimivat erillisuunien ja keittotasojen lisäksi astianpesukoneet, kuivausrummut ja pakastimet.

– Laitteiden kehitys, parempi energiatalous ja parantunut käyttömukavuus lisäävät ihmisten halua vaihtaa toimivat koneet uusiin nykyaikaisiin laitteisiin, mikä näkyy myös keskihintojen nousuna. Oma koti näyttää olevan kuluttajalle nyt varmin sijoituskohde, sanoo Kari Häyri (Kotek/isot kodinkoneet).

Ruoanlaittotrendi piti yllä pienten kodinkoneiden, kuten tehosekoittimien ja yleiskoneiden myynnin kasvua.

– Itse ruoanlaiton lisäksi kuluttajat arvostavat ekologisuutta ja lähiruokaa. Laittamalla kotiruokaa kuluttaja voi itse kontrolloida ruoan sisältämiä raaka- ja lisäaineita. Myös erilaiset kokkiohjelmat ovat kannustaneet kuluttajia laittamaan yhä enemmän ruokaa kotona, mainitsee Tom Kåhre (Kotek/pienkoneet).

– Kahvinkeittimien myynnin 16 %:n kasvun veturina ovat olleet kapselikoneet, jotka valmistavat espressopohjaisia kahvijuomia. Näiden tuotteiden myynti tapahtui hyvin pitkälti joulukaupassa, Kåhre kertoo.

Järkkäreitä jo puolet kameramyynnistä

Järjestelmäkameroiden myynti oli edelleen voimakkaassa kasvussa ja myynti ylitti ensimmäistä kertaa 100 000 kappaleen rajan. Digipokkareiden määrällinen myynti pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna.

– Järjestelmäkamerat kattoivat jo puolet kameramyynnin euromääräisestä jakaumasta. Erityisesti kompaktit mikrojärjestelmäkamerat laajentavat tarjontaa ja lisäävät kiinnostusta järjestelmäkamerakuvaukseen laajemmassa asiakaskunnassa, sanoo Olympus Finland Oy:n markkinointipäällikkö Henrik Tanabe.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää