Kotiviljelyä ympäri vuoden

27.05.2013, klo 13:20Kommentteja 0

Kaupunkiviljely on hyödyllistä ja trendikästä. Sisäpuutarha sopii kotiin tai yritykseen. Ja mikä parasta – maistuvan sadon alkuperän asiantuntija on kasvattaja itse.


Ko­din mit­ta­kaa­vaan suunnitellut puu­tar­ha­vil­je­ly­lait­teet huo­leh­ti­vat au­to­maat­ti­ses­ti kas­vien kai­kis­ta tär­keis­tä pe­rus­tar­peis­ta: va­los­ta, kos­teu­des­ta ja ra­vin­teis­ta.

Kotipuutarhuri ei tarvitse omaa maata tai vuokratiluksia vaan kasvamisen ihmeen voi kokea vaikka omassa olohuoneessa ja oman sadon puhtaudesta sekä tuoreudesta voi olla varma.

Tällaisilla ajatuksilla lähti IndoorGardenin tuotekehittäjä ja toimitusjohtaja Markus ”MaCCa” Nilsson liikkeelle muutama vuosi sitten.

- Olin silloisessa työelämässä pohdintojen äärellä kuten moni muukin tällä hetkellä. Jatkaako suorittamisen vimmaa hektisten työpäivien keskellä vai luodako kenties jotain ihan uutta ja innovatiivista – muutosten myötä saisi aikaa enemmän kaikista tärkeimmälle eli omalle perheelle.

Markus Nilsson, viiden lapsen isä arvostaa tuoretta ruokaa vihanneksia ja yrttejä. Suurperheessä kuluukin kaikkea runsaasti. Ympäristökysymykset olivat perheellä mielessä ja samoin ajatus oman sadon puhtaudesta sekä turvallisuudesta.

Jatkuvuutta ja yhdessä kasvattamisen iloa

- Siinä sitten yhtenä päivänä laskeskelin vuosittain ostettavien yrttipurnukoidemme määriä ja hintoja sekä hävikkejä – osa yrteistä nahistui muutaman päivän sisällä. Näin kasvatustieteilijän näkökulmasta sain mielenkiintoisen yhtälön ja siihen ratkaisun. Mitäpä, jos kasvattaisin itse perheen yrtit ja saisin luotua samalla sadon jatkuvuutta. Lisäksi tyylikäs katseenvangitsija sopisi myös sisustukseen, hän kertoo.

Hän painottaa, että sisäpuutarhalaitteen kanssa ei voi epäonnistua. Ei edes sellainenkaan henkilö, joka antaa saattohoitoa kasveilleen jo ennen kuin taimet edes kurkistavat ruukun reunan yli.

-  Luin jostakin tutkimuksesta, että noin joka viides kotipuutarhuri onnistuu tuhoamaan kasvinsa. Kuuluin itsekin heihin. Tarvittiin siis idea, joka olisi varma, käyttäjälle helppo ja toisi runsaan kasvuston. Tästä alkoi tuotekehitys, jossa hyödynnettiin eri ammattialojen osaamista – myös kotimaisen vesiviljelyn asiantuntijoita. Näin Herbie 23 sisäviljelylaite sai päivänvalonsa.

Vesiviljelyteknologiaa ja ravinteita

Sisäpuutarha toimii periaatteessa samalla tavalla kuin kaupallisten yrttienkin kasvattaminen, mutta pienemmässä mittakaavassa. Nopean kasvun ja runsaan sadon takaa vesiviljely- teknologia eli kasvi saa aina oikean määrän vettä ja ravinteita. Energiansäästökasvilamppu tarjoaa kasville juuri oikean valospektrin satoon. Kas­vien kas­te­luun sisäpuu­tar­hois­sa on pie­net säh­köl­lä toi­mi­vat ve­si­pum­put, jot­ka huo­leh­ti­vat, et­tä kos­teus py­syy ta­sai­se­na. Vet­tä lait­tee­seen lisätään noin ker­ran vii­kos­sa.

Herbien tuotepakkaus sisältää vesisäiliön,
valaisimen, loisteputken, pumpun ja ravinteita
noin 1-2 kuukauden tarpeeseen.

Herbiestä on parissa vuodessa noussut myös viennin menestystuote esimerkiksi Ranskaan.

- Ranskalaiset rakastavat yrttejä ja tuoreita vihanneksia. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että suurin osa ranskalaisista asuu vailla omaa pihaa tai terassia, joten sisäpuutarhalle on sosiaalinen tilaus, sanoo.

Suo­ma­lais­ten lait­tei­den ul­ko­nä­kö­kin miel­lyt­tää poh­jois­mai­sen de­sig­nin yk­sin­ker­tai­siin muo­toi­hin tot­tu­nut­ta sil­mää. Suomessa puhutaan sekä sisäpuutarhoista että pöytäpuutarhoista, toimintamekanismi niissä on suunnilleen sama.

Mini viherseinä on kevään uutuus

Viherasema Oy:n toimitusjohtaja ja tuotekehittäjä Pasi Lindbergin Zengrow pöytäpuutarha sai alkunsa, kun hän kehitti äitinsä kasvihuoneeseen vesiviljelyllä toimivia laitteita jotka siirsi talveksi sisälle.

- Tästä lähti liikkeelle ajatus tuotteesta joka toimii sisällä ja on sisustukseen sopiva, helppokäyttöinen ja valmis tuote. Mietin pitkään nimeä tuotteelle, koska sellaista ei vielä ollut ja lopulta päädyin pöytäpuutarhaan, joka mielestäni kuvaa hyvin tuotettani. Yrityksemme on perustettu vuonna 2007 ja ensimmäinen pöytäpuutarhamme tuli markkinoille vuonna 2008. Sain myös tuotteelleni EU-patentin ja ensimmäisenä Suomessa lanseerasin valmiin pöytäpuutarhatuotteen. Tällä hetkellä meillä on valikoimassa erikokoisia tuotteita käyttötarkoituksien mukaisesti.

Hänen mukaan koko toiminta perustuu kaupunkiviljelyyn ja lähituotantoon. Suomessa on lyhyt kasvukausi, mutta sisällä meillä on tasainen lämpötila kasveille ympärivuotisesti.

Miniviherseinä on kevään uutuus kotiin tai
yritykseen. Luonnon oma taideteos on
upea katseenvangitsija.

- Sisätiloissa tarvitaan valoa, kun kasvatetaan kasveja. Tuotteissamme onkin aina huomioitu myös valaistus.  Valaistus kehittyy tällä hetkellä vauhdilla ja suuntana on, että vähemmällä energiankulutuksella saadaan sama valoteho kuin ennenkin. Pöytäpuutarhassamme voi käyttää energiansäästölamppuja tai LED-valoja.

Valoteho on suhteessa siihen mitä kasveja käytetään. Pienemmille kasveille ja taimille voi antaa vähemmän valoa kuin isoille hedelmiä tuottaville kasveille kuten tomaateille.

Pasi Lindberg sanoo, että nyt on ajankohtaista taimien idättäminen.

- Pöytäpuutarhassamme voi kasvattaa helposti siemenestä 48 kpl taimia joita voi istuttaa kesäksi ulos parvekkeelle tai kasvihuoneeseen. Myös miniviherseinä on tämän kevään uutuus, joka mahdollistaa kasvien istuttamisen seinälle. Pieneenkin tilaan saadaan paljon kasveja. Tällainen luonnon taideteos sopii myös yrityksen edustustiloihinkin, hän lisää.

INFOBOXI

Sisäpuutarhassa voi jatko kasvattaa esimerkiksi kaupan ruukkuyrttejä tai aloittaa luomisen ilon ihan siemenistä asti. Hintahaarukaltaan esimerkiksi noin 99–110 euron hintaiset Zengrow 2 sekä IndoorGardenin Herbie 23 ovat molemmat kotimaista suunnittelua. 

Herbiessä on erityisen reilu ruukkutila vaikka kaupan muovisille ruukkuyrteille. Zengrowissa on kätevä taivuteltava valovarsi, joten valoa voi myös kohdentaa vaikka tiettyyn kohtaan.

Laitteiden mitoitus ja design on suunniteltu esimerkiksi keittiöön sopivaksi. Äänettömyys ja integroitu valaistus miellyttävät myös kotipuutarhuria. Salaattien ja yrttien kasvu on parasta valon ollessa päällä koko ajan, mutta esimerkiksi tomaatit kaipaavat pimeää jaksoa voidakseen hyvin. Pöy­tä­puu­tar­ho­ja on myyn­nis­sä mo­nen ko­koi­sia ja nä­köi­siä, myös ko­ti­mai­sil­ta val­mis­ta­jil­ta muun muas­sa Zeng­rowl­ta ja In­doorGar­de­nil­ta.

Lisätietoja: www.zengrow.com ja www.indoorgarden.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuvat: IndoorGarden Oy ja Zengrow/ Viherasema Oy

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää