Kotiviljelyä ympäri vuoden

27.05.2013, klo 13:20Kommentteja 0

Kaupunkiviljely on hyödyllistä ja trendikästä. Sisäpuutarha sopii kotiin tai yritykseen. Ja mikä parasta – maistuvan sadon alkuperän asiantuntija on kasvattaja itse.


Ko­din mit­ta­kaa­vaan suunnitellut puu­tar­ha­vil­je­ly­lait­teet huo­leh­ti­vat au­to­maat­ti­ses­ti kas­vien kai­kis­ta tär­keis­tä pe­rus­tar­peis­ta: va­los­ta, kos­teu­des­ta ja ra­vin­teis­ta.

Kotipuutarhuri ei tarvitse omaa maata tai vuokratiluksia vaan kasvamisen ihmeen voi kokea vaikka omassa olohuoneessa ja oman sadon puhtaudesta sekä tuoreudesta voi olla varma.

Tällaisilla ajatuksilla lähti IndoorGardenin tuotekehittäjä ja toimitusjohtaja Markus ”MaCCa” Nilsson liikkeelle muutama vuosi sitten.

- Olin silloisessa työelämässä pohdintojen äärellä kuten moni muukin tällä hetkellä. Jatkaako suorittamisen vimmaa hektisten työpäivien keskellä vai luodako kenties jotain ihan uutta ja innovatiivista – muutosten myötä saisi aikaa enemmän kaikista tärkeimmälle eli omalle perheelle.

Markus Nilsson, viiden lapsen isä arvostaa tuoretta ruokaa vihanneksia ja yrttejä. Suurperheessä kuluukin kaikkea runsaasti. Ympäristökysymykset olivat perheellä mielessä ja samoin ajatus oman sadon puhtaudesta sekä turvallisuudesta.

Jatkuvuutta ja yhdessä kasvattamisen iloa

- Siinä sitten yhtenä päivänä laskeskelin vuosittain ostettavien yrttipurnukoidemme määriä ja hintoja sekä hävikkejä – osa yrteistä nahistui muutaman päivän sisällä. Näin kasvatustieteilijän näkökulmasta sain mielenkiintoisen yhtälön ja siihen ratkaisun. Mitäpä, jos kasvattaisin itse perheen yrtit ja saisin luotua samalla sadon jatkuvuutta. Lisäksi tyylikäs katseenvangitsija sopisi myös sisustukseen, hän kertoo.

Hän painottaa, että sisäpuutarhalaitteen kanssa ei voi epäonnistua. Ei edes sellainenkaan henkilö, joka antaa saattohoitoa kasveilleen jo ennen kuin taimet edes kurkistavat ruukun reunan yli.

-  Luin jostakin tutkimuksesta, että noin joka viides kotipuutarhuri onnistuu tuhoamaan kasvinsa. Kuuluin itsekin heihin. Tarvittiin siis idea, joka olisi varma, käyttäjälle helppo ja toisi runsaan kasvuston. Tästä alkoi tuotekehitys, jossa hyödynnettiin eri ammattialojen osaamista – myös kotimaisen vesiviljelyn asiantuntijoita. Näin Herbie 23 sisäviljelylaite sai päivänvalonsa.

Vesiviljelyteknologiaa ja ravinteita

Sisäpuutarha toimii periaatteessa samalla tavalla kuin kaupallisten yrttienkin kasvattaminen, mutta pienemmässä mittakaavassa. Nopean kasvun ja runsaan sadon takaa vesiviljely- teknologia eli kasvi saa aina oikean määrän vettä ja ravinteita. Energiansäästökasvilamppu tarjoaa kasville juuri oikean valospektrin satoon. Kas­vien kas­te­luun sisäpuu­tar­hois­sa on pie­net säh­köl­lä toi­mi­vat ve­si­pum­put, jot­ka huo­leh­ti­vat, et­tä kos­teus py­syy ta­sai­se­na. Vet­tä lait­tee­seen lisätään noin ker­ran vii­kos­sa.

Herbien tuotepakkaus sisältää vesisäiliön,
valaisimen, loisteputken, pumpun ja ravinteita
noin 1-2 kuukauden tarpeeseen.

Herbiestä on parissa vuodessa noussut myös viennin menestystuote esimerkiksi Ranskaan.

- Ranskalaiset rakastavat yrttejä ja tuoreita vihanneksia. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että suurin osa ranskalaisista asuu vailla omaa pihaa tai terassia, joten sisäpuutarhalle on sosiaalinen tilaus, sanoo.

Suo­ma­lais­ten lait­tei­den ul­ko­nä­kö­kin miel­lyt­tää poh­jois­mai­sen de­sig­nin yk­sin­ker­tai­siin muo­toi­hin tot­tu­nut­ta sil­mää. Suomessa puhutaan sekä sisäpuutarhoista että pöytäpuutarhoista, toimintamekanismi niissä on suunnilleen sama.

Mini viherseinä on kevään uutuus

Viherasema Oy:n toimitusjohtaja ja tuotekehittäjä Pasi Lindbergin Zengrow pöytäpuutarha sai alkunsa, kun hän kehitti äitinsä kasvihuoneeseen vesiviljelyllä toimivia laitteita jotka siirsi talveksi sisälle.

- Tästä lähti liikkeelle ajatus tuotteesta joka toimii sisällä ja on sisustukseen sopiva, helppokäyttöinen ja valmis tuote. Mietin pitkään nimeä tuotteelle, koska sellaista ei vielä ollut ja lopulta päädyin pöytäpuutarhaan, joka mielestäni kuvaa hyvin tuotettani. Yrityksemme on perustettu vuonna 2007 ja ensimmäinen pöytäpuutarhamme tuli markkinoille vuonna 2008. Sain myös tuotteelleni EU-patentin ja ensimmäisenä Suomessa lanseerasin valmiin pöytäpuutarhatuotteen. Tällä hetkellä meillä on valikoimassa erikokoisia tuotteita käyttötarkoituksien mukaisesti.

Hänen mukaan koko toiminta perustuu kaupunkiviljelyyn ja lähituotantoon. Suomessa on lyhyt kasvukausi, mutta sisällä meillä on tasainen lämpötila kasveille ympärivuotisesti.

Miniviherseinä on kevään uutuus kotiin tai
yritykseen. Luonnon oma taideteos on
upea katseenvangitsija.

- Sisätiloissa tarvitaan valoa, kun kasvatetaan kasveja. Tuotteissamme onkin aina huomioitu myös valaistus.  Valaistus kehittyy tällä hetkellä vauhdilla ja suuntana on, että vähemmällä energiankulutuksella saadaan sama valoteho kuin ennenkin. Pöytäpuutarhassamme voi käyttää energiansäästölamppuja tai LED-valoja.

Valoteho on suhteessa siihen mitä kasveja käytetään. Pienemmille kasveille ja taimille voi antaa vähemmän valoa kuin isoille hedelmiä tuottaville kasveille kuten tomaateille.

Pasi Lindberg sanoo, että nyt on ajankohtaista taimien idättäminen.

- Pöytäpuutarhassamme voi kasvattaa helposti siemenestä 48 kpl taimia joita voi istuttaa kesäksi ulos parvekkeelle tai kasvihuoneeseen. Myös miniviherseinä on tämän kevään uutuus, joka mahdollistaa kasvien istuttamisen seinälle. Pieneenkin tilaan saadaan paljon kasveja. Tällainen luonnon taideteos sopii myös yrityksen edustustiloihinkin, hän lisää.

INFOBOXI

Sisäpuutarhassa voi jatko kasvattaa esimerkiksi kaupan ruukkuyrttejä tai aloittaa luomisen ilon ihan siemenistä asti. Hintahaarukaltaan esimerkiksi noin 99–110 euron hintaiset Zengrow 2 sekä IndoorGardenin Herbie 23 ovat molemmat kotimaista suunnittelua. 

Herbiessä on erityisen reilu ruukkutila vaikka kaupan muovisille ruukkuyrteille. Zengrowissa on kätevä taivuteltava valovarsi, joten valoa voi myös kohdentaa vaikka tiettyyn kohtaan.

Laitteiden mitoitus ja design on suunniteltu esimerkiksi keittiöön sopivaksi. Äänettömyys ja integroitu valaistus miellyttävät myös kotipuutarhuria. Salaattien ja yrttien kasvu on parasta valon ollessa päällä koko ajan, mutta esimerkiksi tomaatit kaipaavat pimeää jaksoa voidakseen hyvin. Pöy­tä­puu­tar­ho­ja on myyn­nis­sä mo­nen ko­koi­sia ja nä­köi­siä, myös ko­ti­mai­sil­ta val­mis­ta­jil­ta muun muas­sa Zeng­rowl­ta ja In­doorGar­de­nil­ta.

Lisätietoja: www.zengrow.com ja www.indoorgarden.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuvat: IndoorGarden Oy ja Zengrow/ Viherasema Oy

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää