Kun pesukone ei enää pyöri

27.09.2016, klo 13:41Kommentteja 0

Kodinkoneen korjaaminen on valtuutetun ammattilaisen työtä. Monet yleiset viat voi myös välttää, kun lukee laitteen käyttöohjeet ja toimii niiden mukaan.


Kun kodinkonetta lähtee korjaamaan, niin on tärkeää kääntyä valtuutetun ammattilaisen puoleen.

– Käsistään kätevä naapuri ei saa korjata kodinkonetta – ei edes siinä tapauksessa, että hän on sähkömies. Kodinkoneet vaativat paljon erikoisosaamista. Korjaajan on tiedettävä tarkkaan, mitä hän tekee, Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta korostaa.

Hän ottaa esimerkiksi astianpesukoneet.

– Pahimmassa tapauksessa, jos korjauksen kanssa tumpeloidaan, niin käyttäjä voi saada laitteesta hengenvaarallisen sähköiskun. Virheellisestä työstä voi seurata myös vesivahinko. Kun vesiletku tihkuu vain vähän, niin sitä voi olla hyvin vaikeaa huomata.

Valtuutetun korjaajan käyttämisessä on sekin hyvä puoli, että vastuuasiat ovat selviä myös ongelmatilanteissa.

– Epävirallista mies ja hiace -korjaajaa ei välttämättä enää tavoita sen jälkeen, kun lompakkoa on raotettu.

Ranta on tyytyväinen, että tee-se-itse -miesten korjaukset ovat viime vuosina vähentyneet.

– Laitteissa alkaa olla niin paljon elektroniikkaa, että maallikot eivät uskalla niihin enää koskea.

Tarkat tiedot helpottavat korjausta

Korjausta sovittaessa kannattaa pyytää hinta-arvio.

– Ammattimies osaa yleensä arvioida urakan suuruutta jo tarkan vikakuvauksen, mallitietojen sekä mahdollisen vikakoodin perusteella.

On myös hyvä, jos korjaaja pystyy ottamaan jo ensi käynnillä mukaansa kaikki tarvittavat varaosat. Tämä laskee kustannuksia ja nopeuttaa korjausta. Varsinkin lapsiperheissä toimintakyvytön pesukone aiheuttaa yleensä paljon murheita.

– Joskus maallikko saattaa luulla, että kyseessä on iso vika, vaikkapa moottorin rikkoutuminen, kun tosiasiassa laite voidaan saada kuntoon vaihtamalla vain yksi anturi.

Puhdas kone on usein ehjä kone

Kuluttajan kannalta edullisinta on tietenkin se, että laite ei rikkoontuisi lainkaan. Tähän voi vaikuttaa – paitsi panostamalla laatuun kodinkoneostoksilla – myös esimerkiksi käyttämällä kodinkonetta oikein.

Rannan mukaan monilta murheilta vältyttäisiin, jos ihmiset lukisivat laitteiden käyttöohjeet ja toimisivat niiden mukaan.

– Astianpesukoneiden ja pesukoneiden sihdit ja siivilät kannattaa esimerkiksi puhdistaa ohjeiden mukaan. Koneet pitää myös pestä huoltoliikkeistä saatavilla pesuaineilla – niin ikään ohjeiden mukaan.

Pyykinpesukonetta ei ole järkevää sulloa täyteen pyykkiä – tällöin kasan keskimmäiset vaatteet eivät edes kastu kunnolla.

– Pyykinpesukoneisiin suosittelen pesupalloa. Jos koneen annostelulokero on kostea siinä vaiheessa, kun pesuainetta laitetaan, niin tiiviste jämähtää helposti annostelijan kylkeen. Sitä sulaa ehkä vain viimeiseen huuhteluveteen, jolloin pesuainejäämiä jää niin vaatteisiin kuin koneeseenkin.

Rannan mukaan astianpesukoneiden käytössä yleinen virhe on, että astiat esipestään liian hyvin ennen koneeseen laittamista.

– Esipuhdistukseksi riittää ruuanjämien kaapiminen pois. Mikäli astiat ovat liian puhtaita, niin koneen automatiikka voi tulkita, että ne ovat jo kokonaan puhtaita, jolloin se lyhentää ohjelmaa. Lopputuloksena astiat jäävät likaiseksi ja koneeseen kertyy rasvaa, mikä aiheuttaa ongelmia.

Älä unohda ilmalämpöpumppua

Myös kylmälaitteiden puhtaanapito on tärkeää.

– Vaikka se voi tuntua rasittavalta, niin jääkaappi kannattaa siirtää säännöllisesti ja imuroida laitteen takaseinä.

Myös ilmalämpöpumppu kannattaa puhdistaa lämmityskaudella ainakin kolmen viikon välein.

– Se on tärkeää myös sisäilman laadun takia. Muuten laite puhaltaa huoneisiin pölykerroksen läpi, Mikko Ranta muistuttaa.Kannattaako kodinkone korjata?

Kun takavuosina kodinkone rikkoutui, niin oli selvää, että paikalle kutsuttiin korjaaja. Nykyään pari sataa euroa maksanutta pesukonetta ei kannata välttämättä korjata.

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Rannan mielestä nykyinen kodinkonebisnes on luonnon kannalta kestämätöntä.

– Kaupoissa on 199 euroa maksavia pesukoneita. Ne on tehty yleensä niin huonoista komponenteista, että ne kestävät vain pari kolme vuotta. Kun kone menee rikki, niin sitä ei ole enää taloudellisesti järkevää korjata. Yleensä tällöin ostetaan tilalle toinen samanlainen halpa laite.

Ympäristön kannalta ystävällisempää olisi tietenkin ostaa mahdollisimman laadukas kone, joka kestää pitkään. Kun sama kone palvelee vuosia, niin ratkaisu voi olla myös kuluttajalle itselleen taloudellisempi.

– Tuntuu, että kuluttajat ovat nykyään jakaantuneet tässä asiassa kahteen koulukuntaan. Osa satsaa laatuun ja on valmis myös maksamaan siitä. Osa puolestaan on kiinnostunut vain laitteen sen hetkisestä hinnasta..

Kodinkonekorjaajat ovat joutuneet samalla tukalaan tilanteeseen, koska halpoja koneita ei korjata ja toisaalta kalliit koneet eivät mene rikki. Keskihintaisia koneita ei osteta riittävästi.

– Jokaisen kannattaisi ehkä miettiä, kumpi on tärkeämpi asia: Facebook vai puhtaat kalsarit. Jos ostat silmiä räpäyttämättä uuden 700 euroa maksavan puhelimen, niin kannattaisikohan sinun maksaa jotain myös laadukkaasta pesukoneesta, Mikko Ranta kiteyttää.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Shutterstock 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää