”Kyllä minä nyt jääkaappia osaan käyttää”

26.09.2013, klo 10:42Kommentteja 3

Moni sähköpalo voitaisiin välttää. Huolellisuudella ja kodinkoneiden käyttöohjeiden noudattamisella päästään jo pitkälle.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkaissut raportin Sähkö palon syttymissyynä. Raportista käy muun muassa ilmi, mitkä kodinkoneet aiheuttavat eniten paloja tai paloriskejä.

Tekninen asiantuntija Hennamari Valkeinen Tukesista kertoo, että liesi on kirkkaasti kärjessä. Tai, jos tarkkoja ollaan, niin meidän olisi syytä puhua lieden käyttäjistä.

– Se tavallinen tarina on, että liesi laitetaan päälle ja sitten lähdetään muualle, vaikka vain lyhyesti käväisemään. Tai sitten joku saa aamuyöllä inspiraation laittaa ruokaa, mutta väsähtääkin kesken kaiken.

– Ongelmia on aiheutunut myös esimerkiksi siitä, kun lieden levyillä tai sen läheisyydessä on säilytetty ylimääräistä tavaraa, ja liesi on joutunut vahingossa päälle.

Valkeinen korostaa, että liettä pitää käyttää aina valvotusti. Mutta samanlainen läsnäolopakko koskee oikeastaan myös esimerkiksi pyykinpesukonetta (sija 6) ja astianpesukonetta (sija 12).

– Jos jotain tapahtuu, on tärkeää, että ihminen on paikalla reagoimassa tilanteeseen, Valkeinen korostaa.

Vaihda viallinen loisteputki

Lieden jälkeen kakkossijalla tulevat valaisimet. Valkeinen nostaa erityisesti esille loisteputkivalaisimet:

– Kun loisteputkivalaisimen lamppu palaa loppuun, hehkuu oranssina tai ei muuten toimi kunnolla, niin se on tärkeää vaihtaa. Tällaisessa tilanteessa vaarana on, että kun sytytin yrittää saada lamppua palamaan, niin valaisin kuumenee.

Kolmas sija menee ryhmälle ”muu kone tai laite”. Kategoriaan mahtuu niin radioita, sähkögrillejä, jatkojohtoja kuin imureitakin.

Hmm, miten esimerkiksi pölynimuri, joka tuntuu niin vaarattomalta ja viattomalta laitteelta…

– Pölynimuriin pätee sama kuin sähkölaitteisiin yleensä: sitä on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Tässä tapauksessa on huolehdittava esimerkiksi siitä, että suodattimet eivät tukkeudu. Lisäksi on tärkeää irrottaa johto pistotulpasta eikä johdosta vetämällä, jotta johto ei ajan myöten vaurioidu.

Kylmälaite lämpimään tilaan

Kotitalouksien kymmenen kärjessä listalle mahtuvat myös kiuas, sähkökeskus, pyykinpesukone, sähköjohdot ja kaapeloinnit, mikroaaltouuni, kylmälaite ja lämmityslaite.

Kiukaan vaaratilanteet aiheutuvat pääsääntöisesti siitä, kun sen läheisyydessä kuivatetaan pyykkiä. Pyykinpesukoneen kohdalla kyse on usein laitteen vikaantumisesta. Mikroaaltouunin kohdalla laitteen väärästä käytöstä, esimerkiksi metalliesineen joutumisesta mikroon tai liian pitkään tai suurella teholla tapahtuneesta kuumentamisesta.

Kylmälaitteiden kohdalla ongelmia on aiheutunut esimerkiksi siitä, että jääkaappi tai pakastin on sijoitettu liian kylmään tilaan.

– Vaikka kylmälaite tuottaa kylmää, niin se on sijoitettava lämpimään. Liian kylmässä kompressori ei välttämättä jaksa käynnistyä, mikä voi johtaa ylikuumenemiseen ja palamiseen.

Samasta syystä esimerkiksi kylmälle kesämökille tultaessa on odotettava, että tila lämpiää, ennen kuin jääkaappi laitetaan päälle. Tämän jälkeenkin kannattaa jäädä vielä seuraamaan jääkaapin toimintaa hetkeksi ja varmistua, että laite käy normaalisti.

Järjen käyttö on sallittua

Hennamari Valkeinen korostaa, että valtaosa kodinkoneiden aiheuttamista paloista tai läheltä piti -tilanteista voitaisiin helposti välttää.

– Kannattaa lukea käyttöohjeet, joissa on myös ohjeet laitteen sijoittelusta ja huollosta. Selitykseksi ei käy, että ’kyllä minä nyt osaan jääkaappia käyttää’. On myös hyvä muistaa, että samantapaisissakin laitteissa ja niiden käyttöohjeissa voi olla huomattavia eroja.

– Järjen käyttö on sallittua. Liettä, pesukonetta ja pyykinpesukonetta ei kannata jättää valvomatta. Ja kaikki epätavallisesti käyttäytyvät laitteet on syytä tutkia ja tarvittaessa korjata, Hennamari Valkeinen korostaa.

***

Sähköpalo tai sähköön liittyvä palohälytys (2012–2013)

1. Liesi (1056 tapausta)
2. Valaisin (233)
3. Muu kone tai laite (188)
4. Kiuas (156)
5. Sähkökeskus (128)
6. Pyykinpesukone (95)
7. Sähköjohdot ja -kaapeloinnit (83)
8. Mikroaaltouuni (69)
9. Tuotantoprosessissa käytetty kone tai laite (66)
10. Kylmälaite (64)

Lähde: Sähkö palon syttymissyynä. Tukes 2013.

***

Jos sähköpalo syttyy

Irrota sähkölaitteen johto. Jos et voi irrottaa johtoa, niin irrota sähkökeskuksesta laitteen sulake.

Yritä sammuttaa palo vedellä tai sammutuspeitteellä. Kumpi on kätevämpi, riippuu muun muassa siitä, mikä sähkölaite on kyseessä.

Jos sammuttaminen ei onnistu tai jos huoneeseen vapautuu paljon savua, niin poistu huoneesta ja sulje ovi takanasi. Poistu asunnosta ja hälytä apua. Huolehdi, että myös kaikki muut poistuvat asunnosta.

Ohjeet: Hennamari Valkeinen/Tukes

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock ja Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ke 2. lokakuuta 2013 09.40.54

Hanna

Olen aina luullut, että sähköpaloa ei pitäisi sammuttaa vedellä, kuten jutussa mainitaan. Olenko siis saanut väärää tietoa?

kirjoitti to 3. lokakuuta 2013 11.05.13

Ingenjör

Ihan oikein olet käsittänyt, eli ei ikinä vettä sähköpaloon JOS ei laitetta saa erotettua sähköverkosta. Siis juuri niin kuin tekstissä mainitaan: pistotulppa irti pistorasiasta tai virrat pois keskukselta ensin. Tämän jälkeen voi vettä käyttää sammuttamiseen.

kirjoitti su 24. marraskuuta 2013 12.22.15

mummeli ähtäristä

kyllä ensin aina virtakytkös irti ennen vedelläsammutusta,siitähän tulee sähköiskukuolema

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää