”Kyllä minä nyt jääkaappia osaan käyttää”

26.09.2013, klo 10:42Kommentteja 3

Moni sähköpalo voitaisiin välttää. Huolellisuudella ja kodinkoneiden käyttöohjeiden noudattamisella päästään jo pitkälle.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkaissut raportin Sähkö palon syttymissyynä. Raportista käy muun muassa ilmi, mitkä kodinkoneet aiheuttavat eniten paloja tai paloriskejä.

Tekninen asiantuntija Hennamari Valkeinen Tukesista kertoo, että liesi on kirkkaasti kärjessä. Tai, jos tarkkoja ollaan, niin meidän olisi syytä puhua lieden käyttäjistä.

– Se tavallinen tarina on, että liesi laitetaan päälle ja sitten lähdetään muualle, vaikka vain lyhyesti käväisemään. Tai sitten joku saa aamuyöllä inspiraation laittaa ruokaa, mutta väsähtääkin kesken kaiken.

– Ongelmia on aiheutunut myös esimerkiksi siitä, kun lieden levyillä tai sen läheisyydessä on säilytetty ylimääräistä tavaraa, ja liesi on joutunut vahingossa päälle.

Valkeinen korostaa, että liettä pitää käyttää aina valvotusti. Mutta samanlainen läsnäolopakko koskee oikeastaan myös esimerkiksi pyykinpesukonetta (sija 6) ja astianpesukonetta (sija 12).

– Jos jotain tapahtuu, on tärkeää, että ihminen on paikalla reagoimassa tilanteeseen, Valkeinen korostaa.

Vaihda viallinen loisteputki

Lieden jälkeen kakkossijalla tulevat valaisimet. Valkeinen nostaa erityisesti esille loisteputkivalaisimet:

– Kun loisteputkivalaisimen lamppu palaa loppuun, hehkuu oranssina tai ei muuten toimi kunnolla, niin se on tärkeää vaihtaa. Tällaisessa tilanteessa vaarana on, että kun sytytin yrittää saada lamppua palamaan, niin valaisin kuumenee.

Kolmas sija menee ryhmälle ”muu kone tai laite”. Kategoriaan mahtuu niin radioita, sähkögrillejä, jatkojohtoja kuin imureitakin.

Hmm, miten esimerkiksi pölynimuri, joka tuntuu niin vaarattomalta ja viattomalta laitteelta…

– Pölynimuriin pätee sama kuin sähkölaitteisiin yleensä: sitä on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Tässä tapauksessa on huolehdittava esimerkiksi siitä, että suodattimet eivät tukkeudu. Lisäksi on tärkeää irrottaa johto pistotulpasta eikä johdosta vetämällä, jotta johto ei ajan myöten vaurioidu.

Kylmälaite lämpimään tilaan

Kotitalouksien kymmenen kärjessä listalle mahtuvat myös kiuas, sähkökeskus, pyykinpesukone, sähköjohdot ja kaapeloinnit, mikroaaltouuni, kylmälaite ja lämmityslaite.

Kiukaan vaaratilanteet aiheutuvat pääsääntöisesti siitä, kun sen läheisyydessä kuivatetaan pyykkiä. Pyykinpesukoneen kohdalla kyse on usein laitteen vikaantumisesta. Mikroaaltouunin kohdalla laitteen väärästä käytöstä, esimerkiksi metalliesineen joutumisesta mikroon tai liian pitkään tai suurella teholla tapahtuneesta kuumentamisesta.

Kylmälaitteiden kohdalla ongelmia on aiheutunut esimerkiksi siitä, että jääkaappi tai pakastin on sijoitettu liian kylmään tilaan.

– Vaikka kylmälaite tuottaa kylmää, niin se on sijoitettava lämpimään. Liian kylmässä kompressori ei välttämättä jaksa käynnistyä, mikä voi johtaa ylikuumenemiseen ja palamiseen.

Samasta syystä esimerkiksi kylmälle kesämökille tultaessa on odotettava, että tila lämpiää, ennen kuin jääkaappi laitetaan päälle. Tämän jälkeenkin kannattaa jäädä vielä seuraamaan jääkaapin toimintaa hetkeksi ja varmistua, että laite käy normaalisti.

Järjen käyttö on sallittua

Hennamari Valkeinen korostaa, että valtaosa kodinkoneiden aiheuttamista paloista tai läheltä piti -tilanteista voitaisiin helposti välttää.

– Kannattaa lukea käyttöohjeet, joissa on myös ohjeet laitteen sijoittelusta ja huollosta. Selitykseksi ei käy, että ’kyllä minä nyt osaan jääkaappia käyttää’. On myös hyvä muistaa, että samantapaisissakin laitteissa ja niiden käyttöohjeissa voi olla huomattavia eroja.

– Järjen käyttö on sallittua. Liettä, pesukonetta ja pyykinpesukonetta ei kannata jättää valvomatta. Ja kaikki epätavallisesti käyttäytyvät laitteet on syytä tutkia ja tarvittaessa korjata, Hennamari Valkeinen korostaa.

***

Sähköpalo tai sähköön liittyvä palohälytys (2012–2013)

1. Liesi (1056 tapausta)
2. Valaisin (233)
3. Muu kone tai laite (188)
4. Kiuas (156)
5. Sähkökeskus (128)
6. Pyykinpesukone (95)
7. Sähköjohdot ja -kaapeloinnit (83)
8. Mikroaaltouuni (69)
9. Tuotantoprosessissa käytetty kone tai laite (66)
10. Kylmälaite (64)

Lähde: Sähkö palon syttymissyynä. Tukes 2013.

***

Jos sähköpalo syttyy

Irrota sähkölaitteen johto. Jos et voi irrottaa johtoa, niin irrota sähkökeskuksesta laitteen sulake.

Yritä sammuttaa palo vedellä tai sammutuspeitteellä. Kumpi on kätevämpi, riippuu muun muassa siitä, mikä sähkölaite on kyseessä.

Jos sammuttaminen ei onnistu tai jos huoneeseen vapautuu paljon savua, niin poistu huoneesta ja sulje ovi takanasi. Poistu asunnosta ja hälytä apua. Huolehdi, että myös kaikki muut poistuvat asunnosta.

Ohjeet: Hennamari Valkeinen/Tukes

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock ja Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ke 2. lokakuuta 2013 09.40.54

Hanna

Olen aina luullut, että sähköpaloa ei pitäisi sammuttaa vedellä, kuten jutussa mainitaan. Olenko siis saanut väärää tietoa?

kirjoitti to 3. lokakuuta 2013 11.05.13

Ingenjör

Ihan oikein olet käsittänyt, eli ei ikinä vettä sähköpaloon JOS ei laitetta saa erotettua sähköverkosta. Siis juuri niin kuin tekstissä mainitaan: pistotulppa irti pistorasiasta tai virrat pois keskukselta ensin. Tämän jälkeen voi vettä käyttää sammuttamiseen.

kirjoitti su 24. marraskuuta 2013 12.22.15

mummeli ähtäristä

kyllä ensin aina virtakytkös irti ennen vedelläsammutusta,siitähän tulee sähköiskukuolema

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää