Mämmiä omasta uunista

24.02.2016, klo 09:14Kommentteja 3

Jos haluaa pääsiäisenä herkutella hyvällä mämmillä, kannattaa mämmi valmistaa itse. Valmistaminen vaatii aikaa. Muutoinkin tämä pääsiäisherkku kannattaa tehdä ajoissa. Mämmi on parhaimmillaan vasta muutaman päivän jälkeen.


Mämmin valmistuksesta tarvitaan hellaa, keittolevyä ja uunia. Kun mämmiä valmistaa, kannattaa samalla tehdä myös muuta uunissa valmistettavaa ruokaa, silloin tulee hyödynnettyä uunin lämmittäminen ja pitkä valmistusaika muussakin ruuanlaitossa.

Mämmi on terveellistä syötävää ja sen voi valmistaa myös luomuraaka-aineista. Mämmi on käytännössä imellettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhosta.

Varaa aikaa

Mämmin valmistukseen pitää varata aikaa. Käytännössä valmistaminen on helppoa. Mämmin tekemisessä on neljä vaihetta.

Työ aloitetaan kuumentamalla 1 1/2 litraa vettä isossa kattilassa poreilevaksi. Samaan aikaan punnitaan valmiiksi 250 grammaa mämmimaltaita ja noin 450 grammaa ruisjauhoja, jotka sekoitetaan poreilevaan veteen. Kun maltaat ja ruisjauhot on sekoitettu veteen, ripotellaan pinnalle hieman ruisjauhoja. Kattila peitetään kannella ja seoksen annetaan imeytyä runsaat 1 1/2 tuntia 50-asteisessa uunissa.

Ennen imeytymisen valmistumista lämmitetään toisessa kattilassa kaksi litraa vettä poreilevaksi. Poreileva vesi lisätään imeytymässä olleen seoksen päälle ja siihen sekoitetaan 250 grammaa mämmimaltaita ja ruisjauhoja. Sekoita seos hyvin ja ripottele päälle ruisjauhoja ja sulje kattila kannella. Laita kattila 50-asteiseen uuniin imeytymään kahdeksi tunniksi.

Mausta maukkaaksi


Imeytyneet seoksen pitää olla kahden tunnin kuluttua löysän puuron vahvuista. Lisää jauhoja, jos seos on liian löysää. Mausta seos lisäämällä siihen 1,5 – 2 desilitraa siirappia, ruokalusikallinen appelsiininkuorta ja 1 – 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta sekä ruokalusikallinen vaniljasokeria ja teelusikalliset suolaa ja sokeria. Mausteiden lisäämisen jälkeen keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen. Varo pohjaanpalamista.

Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa se paperi- tai foliovuokiin. Jätä vuokiin korkeussuunnassa 1/3 kuohumisvaraa. Lisää vuokiin noin kaksi ruokalusikallista kylmää sokerivettä estämään pinnan kuorettumista. Laita vuoat 170 asteisen uunin alatasolle noin 2,5 tunniksi.

Parasta mämmi on 4 – 5 päivän kuluttua. Tarjoile se kylmänä esimerkiksi kermamaidon kera. Kokeile myös sekoittamalla kermavaahdosta, rahkasta ja mämmistä hieman erilainen jälkiruoka.

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ma 3. joulukuuta 2018 03.47.21

Imellä tehokkaasti sähköuunissa

Kun imelletään sähköuunissa, niin imeltämislämpötilan ylläpitämiseen ei tarvita jaksotettua veden ja raaka-aineiden lisäysta.

Perinteinen vanhan ajan mämmi korvataan usein siirapilla ja sokerillä makeutetulla mämmillä. Perinteiseen vanhan ajan mämmiin makeus saadaan imeltämällä.

Perinteinen vanhan ajan mämmi:

Ei lisätä siirappia eika mitään muutakaan makeutusta!

Kakki ohjeen maltaat ja jauhot sekoitetaan notkeaksi puuroksi 65 asteiseen veteen ja puuro laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi.

Lisätään suola ja puuro kuumennetaan kiehuvaksi ja laitetaan sivuun muhimaan 15 minuutiksi.

Annetaan hiukan jäähtyä ja notkistunut puuro laitetaan matalaan uunivuokaan ja paistetaan uunissa 140-170 asteessa 2-3 tuntia. Pinnalle voi valella muutaman kerran vettä estämään kuorettumista.

kirjoitti to 21. helmikuuta 2019 09.56.34

Vehnä-, ohra- ja kauramaltaista mämmiä.

Mämmiä voi valmistaa myös muista viljoista. Olutmaltaat ovat yleensä kokonaista viljaa tai karkeasti rouhittua. Olutmaltaat voidaan jauhaa tai rouhia myös mämmimaltaiksi. Yleensä mämmiin käytetään jauhettua mallasta - se voi olla myös hiukan rouheista.

Vehnä ja ohramämmiä voi valmistaa samaan tapaan kuin ruismämmiä. Ainakin aluksi ohramallas olisi hyvä olla kuorittua. Myös mämmin valmistukseen sopivaa kauramallasta tehdään kuoritusta kaurasta.

kirjoitti la 9. maaliskuuta 2019 07.29.30

Imellettyä mämmiä monipuolisesti

Mämmi on myös imellettyä vehnäpuuroa tai imellettyä ohrapuuroa tai imellettyä kaurapuuroa tai imellettyä naurispuuroa tai imellettyä lanttupuuroa tai imellettyä perunapuuroa.

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää