Mämmistä on moneksi

24.02.2016, klo 09:45Kommentteja 1

Suurin osa suomalaisista hankkii mämminsä kaupasta. Perinteisen pääsiäisherkun voi valmistaa kuitenkin myös itse, vanhojen reseptien mukaisesti.


Mämmin valmistus ei ole sinänsä vaikeaa. Kokeilimme mämmin valmistamista. Se vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa. Lue mämmin valmistuksesta toisessa jutusta. Samalla saat reseptin, jolla selviät työstä itse.

Marttaliitossa arvellaan, että mämmi syntyi aikoinaan senkin ansiosta, että vanhan ajan uuneissa säilyi pitkään valmistuksessa tarvittava alhainen lämpötila.

Johtavatko jäljet Pyhälle maalle ja Persiaan?

Lounais-Suomessa mämmiä on popsittu ehkä jo 1200 luvulla. Mämmi oli alun perin katolisen perinteen paastonajan ruokaa, jota syötiin etenkin pitkänäperjantaina. Leivän päälle siveltyä mämmiä suosittiin myös retkimuonana.

Marttaliiton mukaan laajoilla alueilla Suomea mämmi pysyi kuitenkin pitkään tuntemattomana suuruutena. Esimerkiksi Lappiin mämmi levisi vasta 1930-luvulla muun muassa emäntäkoulujen ja keittokirjojen avustuksella.

Toisinaan on esitetty, että suomalaisen mämmin alkujuuret juontaisivat peräti muinaiseen Persiaan ja sen imellyttyihin puuroihin.

Tutkijatohtori Eeva-Maija Lappalainen on kirjoittanut, että mämmin historia ja alkuperä liittyy siihen, kun israelilaiset pääsivät lähtemään pakkosiirtolaisuudesta Egyptistä. Lähtö oli niin nopea, että leipäkin jäi hapattamatta. Kristityt syövät hänen mukaansa nyt mämmiä happamattoman leivän vastineen, muiston ja symbolin tavoin.

Mämmiä voi myös jatkojalostaa

Nykyisin mämmin ilosanomaa levittää muun muassa Suomen Mämmiseura, jonka puheenjohtajana toimii Ahmed Ladarsi. Tunisialaissyntyinen, keittiömestarin koulutuksen saanut Ladarsi on kirjoittanut mämmistä myös kirjan. (Mämmi. Perhemediat Oy, 2009)

– Maistoin ensimmäisen kerran mämmiä vuonna 1978, kun suomalaiset ystäväni halusivat kujeilla kanssani. Mutta minusta se maistuikin ihan ok:lta”, Ladarsi muistelee.

Sittemmin hän on huomannut, että mämmi on hyvin monipuolinen ruoka. Mämmi käy hyvin raaka-aineeksi esimerkiksi muffinseihin ja siitä valmistuu niin kakkuja kuin leipiäkin.

Olisiko suomalaisesta mämmistä peräti vientituotteeksi asti?

– Ehdottomasti. Mutta ei kannata tehdä niin, että ensikertalaisen eteen lyödään kasa mämmiä. Monet suomalaisetkin vieroksuvat mämmiä esteettisistä syistä.

– Mämmi voi kiinnostaa ulkomailla, jos sitä jatkojalostetaan. Esimerkiksi keskieurooppalaiset ovat nykyään kiinnostuneita ruistuotteista, ruis on heidän mielestään terveellistä superfoodia, Ladarsi huomauttaa.

Lähteitä:

www.martat.fi/ruoka/reseptit/mammin-historia/

Eeva-Maija Lappalainen, Mämmi eli mylym (Savon Sanomat 29.3.2015)

Tiesitkö:

Hiihtäjälegenda Juha Mieto on kertonut popsivansa joka pääsiäinen peräti 40–50 rovetta mämmiä.

Toijalan Akaassa järjestettiin takavuosina mämminsyönnin maailmanmestaruuskisat. Suomalaiset voittivat.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti su 25. marraskuuta 2018 12.22.26

Imellä mämmi tehokkaasti sähkölieden uunissa

Usein unohdetaan että mämmin voi imeltää tehokkaasti ja takuuvarmasti sähkölieden uunissa. Se on suorastaan helppoa!

Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan notkeaksi puuroksi 65 asteiseen veteen ja imelletään 70 asteisessa sähkölieden uunissa 4-6 tuntia. Imeltämisen aikana voidaan sekoittaa muutaman kerran ja maistella imeltymisen edistymistä.

Suola lisätään imeltämisen jälkeen.

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää