Milainen tabletti kotiin? Entä reissuun?

28.09.2012, klo 07:17Kommentteja 0

Tabletti on kätevä laite netin selailuun ja sähköpostin lueskeluun. Musiikin kuuntelu, videoiden katselu, FaceBook-päivitykset – ja tietysti Angry Birdsin pelaaminen – sujuvat myös mukavasti. Ennen ostopäätöstä kannattaa tietää pari asiaa.

Tabletteja on tarjolla yli 100 erikokoista, merkkistä ja hintaista laitetta. Hintaskaala vaihtelee noin 150 euron ja 1500 euron välillä tabletin koosta ja ominaisuuksista riippuen.

Eroja on myös tablettien käyttöjärjestelmässä ja laitteelle saatavien lisäohjelmien määrässä. Nämäkin painavat valinnassa – tai näin ainakin luullaan.

Kuitenkin useimmat tablettien käyttäjät viettävät suurimman osan ajastaan selaimessa. Käyttöjärjestelmää ja ohjelmatarjontaa ei pitäisikään painottaa liikaa, sillä selain ja muut eniten käytetyt perusohjelmat sisältyvät kaikkiin tabletteihin.

Riittääkö minitabletti?

Tabletin ostoreissulla kannattaa ensimmäiseksi miettiä laitteen kokoa. Hankitaanko pienempi tabletti mobiilikäyttöä varten, vai tuleeko laite pääasiassa kotikäyttöön?

Viiden tuuman Samsung Galaxy Note -minitabletti kulkee kätevästi mukana taskussa ja se toimii myös puhelimena. Näin pieni näyttö sopii vain viestintään ja satunnaiseen netin selailuun.

Seitsentuumainen tabletti on järkiratkaisu mobiilikäyttäjälle. Tabletti sujahtaa helposti pikkutakin povitaskuun tai käsilaukkuun. Ruudun tarkkuus riittää hyvin surffailuun ja sähkökirjojen lukemiseen. Kalliimmissa malleissa on mukana myös puhelin.

Huomioi lähinäkökyky

Ennen minitabletin hankintaa varmistu ensin kaupassa, että nettisivut ovat vaivatta luettavissa ruudulta. Näyttöä voi toki zoomata ja vierittää, mutta jatkuva zoomailu tekee käytöstä rasittavaa.

Erityisesti vanhemman käyttäjän pitää huomioida myös henkilökohtainen lähinäkökyky, sillä lukuetäisyys voi minitableteilla kaventua vain 10 senttimetriin. Käyttö vaatii tarkkaa lähinäköä, silmälasien nostamista otsalle – tai hyvälaatuisia monitehosilmälaseja.

9–10 tuuman tabletit soveltuvat parhaiten kotikäyttäjän tarpeisiin. Ruutu on tarkka ja helppolukuinen ja sillä voi katsella myös nettivideoita ja elokuvia. Ja tabletti siirtyy vaivatta aamukahvipöydästä sohvalle tai iltaviihteeksi makuuhuoneeseen.

Järki käteen työkäytössä!

Monet tablettivalmistajat mainostavat varusohjelmien toimivan yhteensopivasti toimisto-ohjelmistojen kanssa. Työkäyttöön tablettia ei ole silti syytä ostaa.

Tablettien pieni ruutu asettaa rajoituksia dokumenttien muokkaukselle. Kaikkia toimintoja ei ole käytössä ja kamppailu rajoituksia vastaan voi teettää enemmän töitä kuin itse työnteko.

Lisälaitteina saatavat näppäimistöt ja näyttötelineet tuovat lisämutkia matkaan. Kaikki näppäimistökomennot eivät pelitä ja tehokas työkäyttö edellyttäisi myös isompaa ruutua.

Suurikokoisen ja kalliin 12–13 tuuman erikoistabletin sijasta kotitöitä varten kannattaakin valita mieluummin tavallinen – ja edullisempi 15–17 tuuman sylimikro.

Ipad vai Android?

Tablettien hintaan vaikuttaa myös käyttöjärjestelmän versio ja toimiiko niiden langaton nettiyhteys 3g:n tai wlan-paikallisverkon avulla.

Halvimmissa tableteissa käytetään vanhoja Android-versioita, jota ei voi päivittää monipuoliseen Android-neloseen. Halpismalleissa on lisäksi muistia vain neljästä kahdeksaan gigatavua, joka ei riitä isojen musiikkiarkistojen ja kuva-albumien tallennukseen.

Applen iPadin etuna on monipuolinen ja helppo käyttöliittymä – ja laajin lisäohjelmatarjonta. Ipad on myös pelikäyttäjän valinta, sillä monet valmistajat tekevät pelin ensimmäiseksi iPadille ja vasta sen jälkeen Androidille.

Viihdettä 3g:llä vai wlanilla?

Tabletti muodostaa internet-yhteyden langattomasti joko 3g-verkon avulla tai hyödyntämällä langatonta wlan-verkkoa. Molemmissa on etunsa ja haittansa.

Kun etsit huoletonta nettiviihdettä, valitse 3g-yhteensopiva tabletti. Netti on näin aina toimintavalmiina niin kotona kuin ulkonakin liikuttaessa. Haittana tabletit maksavat hiukan enemmän ja nettikäyttöä varten tarvitaan myös maksullinen 3g-yhteys.

Wlan-tabletin etuna on se, että se toimii ilmaiseksi kodin langattomassa lähiverkossa. Laitetta voi käyttää myös kahviloissa, työpaikalla ja julkisissa tiloissa, jotka tarjoavat wlan-liityntäpisteen. Haittana wlan vaatii usein verkkoasetusten säätötaitoja.

Tablettien hintahaitaria

Android-tabletit
5 tuumaa, 400–500 euroa
7-8 tuumaa, 150–400 euroa
9-10 tuumaa, 200–700 euroa
12–13 tuumaa, 1000–1500 euroa

Ipad-tabletit
7,85 tuumaa, 300–400 euroa, tulossa loppuvuodesta
9,7 tuumaa, 400–800 euroa

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää