Milainen tabletti kotiin? Entä reissuun?

28.09.2012, klo 07:17Kommentteja 0

Tabletti on kätevä laite netin selailuun ja sähköpostin lueskeluun. Musiikin kuuntelu, videoiden katselu, FaceBook-päivitykset – ja tietysti Angry Birdsin pelaaminen – sujuvat myös mukavasti. Ennen ostopäätöstä kannattaa tietää pari asiaa.

Tabletteja on tarjolla yli 100 erikokoista, merkkistä ja hintaista laitetta. Hintaskaala vaihtelee noin 150 euron ja 1500 euron välillä tabletin koosta ja ominaisuuksista riippuen.

Eroja on myös tablettien käyttöjärjestelmässä ja laitteelle saatavien lisäohjelmien määrässä. Nämäkin painavat valinnassa – tai näin ainakin luullaan.

Kuitenkin useimmat tablettien käyttäjät viettävät suurimman osan ajastaan selaimessa. Käyttöjärjestelmää ja ohjelmatarjontaa ei pitäisikään painottaa liikaa, sillä selain ja muut eniten käytetyt perusohjelmat sisältyvät kaikkiin tabletteihin.

Riittääkö minitabletti?

Tabletin ostoreissulla kannattaa ensimmäiseksi miettiä laitteen kokoa. Hankitaanko pienempi tabletti mobiilikäyttöä varten, vai tuleeko laite pääasiassa kotikäyttöön?

Viiden tuuman Samsung Galaxy Note -minitabletti kulkee kätevästi mukana taskussa ja se toimii myös puhelimena. Näin pieni näyttö sopii vain viestintään ja satunnaiseen netin selailuun.

Seitsentuumainen tabletti on järkiratkaisu mobiilikäyttäjälle. Tabletti sujahtaa helposti pikkutakin povitaskuun tai käsilaukkuun. Ruudun tarkkuus riittää hyvin surffailuun ja sähkökirjojen lukemiseen. Kalliimmissa malleissa on mukana myös puhelin.

Huomioi lähinäkökyky

Ennen minitabletin hankintaa varmistu ensin kaupassa, että nettisivut ovat vaivatta luettavissa ruudulta. Näyttöä voi toki zoomata ja vierittää, mutta jatkuva zoomailu tekee käytöstä rasittavaa.

Erityisesti vanhemman käyttäjän pitää huomioida myös henkilökohtainen lähinäkökyky, sillä lukuetäisyys voi minitableteilla kaventua vain 10 senttimetriin. Käyttö vaatii tarkkaa lähinäköä, silmälasien nostamista otsalle – tai hyvälaatuisia monitehosilmälaseja.

9–10 tuuman tabletit soveltuvat parhaiten kotikäyttäjän tarpeisiin. Ruutu on tarkka ja helppolukuinen ja sillä voi katsella myös nettivideoita ja elokuvia. Ja tabletti siirtyy vaivatta aamukahvipöydästä sohvalle tai iltaviihteeksi makuuhuoneeseen.

Järki käteen työkäytössä!

Monet tablettivalmistajat mainostavat varusohjelmien toimivan yhteensopivasti toimisto-ohjelmistojen kanssa. Työkäyttöön tablettia ei ole silti syytä ostaa.

Tablettien pieni ruutu asettaa rajoituksia dokumenttien muokkaukselle. Kaikkia toimintoja ei ole käytössä ja kamppailu rajoituksia vastaan voi teettää enemmän töitä kuin itse työnteko.

Lisälaitteina saatavat näppäimistöt ja näyttötelineet tuovat lisämutkia matkaan. Kaikki näppäimistökomennot eivät pelitä ja tehokas työkäyttö edellyttäisi myös isompaa ruutua.

Suurikokoisen ja kalliin 12–13 tuuman erikoistabletin sijasta kotitöitä varten kannattaakin valita mieluummin tavallinen – ja edullisempi 15–17 tuuman sylimikro.

Ipad vai Android?

Tablettien hintaan vaikuttaa myös käyttöjärjestelmän versio ja toimiiko niiden langaton nettiyhteys 3g:n tai wlan-paikallisverkon avulla.

Halvimmissa tableteissa käytetään vanhoja Android-versioita, jota ei voi päivittää monipuoliseen Android-neloseen. Halpismalleissa on lisäksi muistia vain neljästä kahdeksaan gigatavua, joka ei riitä isojen musiikkiarkistojen ja kuva-albumien tallennukseen.

Applen iPadin etuna on monipuolinen ja helppo käyttöliittymä – ja laajin lisäohjelmatarjonta. Ipad on myös pelikäyttäjän valinta, sillä monet valmistajat tekevät pelin ensimmäiseksi iPadille ja vasta sen jälkeen Androidille.

Viihdettä 3g:llä vai wlanilla?

Tabletti muodostaa internet-yhteyden langattomasti joko 3g-verkon avulla tai hyödyntämällä langatonta wlan-verkkoa. Molemmissa on etunsa ja haittansa.

Kun etsit huoletonta nettiviihdettä, valitse 3g-yhteensopiva tabletti. Netti on näin aina toimintavalmiina niin kotona kuin ulkonakin liikuttaessa. Haittana tabletit maksavat hiukan enemmän ja nettikäyttöä varten tarvitaan myös maksullinen 3g-yhteys.

Wlan-tabletin etuna on se, että se toimii ilmaiseksi kodin langattomassa lähiverkossa. Laitetta voi käyttää myös kahviloissa, työpaikalla ja julkisissa tiloissa, jotka tarjoavat wlan-liityntäpisteen. Haittana wlan vaatii usein verkkoasetusten säätötaitoja.

Tablettien hintahaitaria

Android-tabletit
5 tuumaa, 400–500 euroa
7-8 tuumaa, 150–400 euroa
9-10 tuumaa, 200–700 euroa
12–13 tuumaa, 1000–1500 euroa

Ipad-tabletit
7,85 tuumaa, 300–400 euroa, tulossa loppuvuodesta
9,7 tuumaa, 400–800 euroa

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää