Miniläppäri haastaa tabletin

24.11.2015, klo 14:19Kommentteja 0

Miniläppärit olivat aiemmin suosittuja, mutta ne jäivät tablettibuumin jalkoihin. Nyt kun tablettimyynti hyytyy, on aika kypsä miniläppärien renessanssille.


Apple tappoi miniläppäribuumin julkaisemalla iPad-tabletin vuonna 2010. Pian kauppoihin saapuivat myös astetta edullisemmat Googlen Android-tabletit.

Kauppa kävi niin että kuhisi, myös Suomessa. Mutta nyt jokaisella, joka tabletin halusi, on jo sellainen, kertoo Gartner-markkinatutkimuslaitos. Tabletteja myydään jatkossa enää vanhojen tablettien käyttäjille – ja näistäkin vain puolet aikoo hankkia uuden.

Gartnerin mukaan tabletti on myös turhake pöytäkoneen tai läppärin käyttäjille. Näistä vain kaksi ja neljä prosenttia harkitsee tabletin hankintaa. Tabletin hyötyarvoa heikentää älypuhelin, jolla tekee samat asiat – ja lisäksi älypuhelimella voi puhua.

Uutta ytyä myyntiveturiksi haetaan PC-yhteensopivista miniläppäreistä. Niiden kysyntä on nyt Apple Airbookin ja Google Chromebookin innoittamana ampaissut nousuun.

Enemmän käyttöarvoa

Miniläppäri tarjoaa enemmän hyötyarvoa, kuin pelkkään viihteen ja sosiaalisen median kuluttamiseen tehty tabletti. Kiistattomana etuna miniläppäri on näet täysin yhteensopiva toimisto- ja muiden hyötyohjelmien kanssa.

Miniläppärin näppäimistö ja kallistettu näyttö antavat myös tablettia paremman ergonomian: Niska ei rasitu kuten tablettia alas katsottaessa. Käsi ja sormet eivät rasitu, kun näyttö tarvitsee suunnata silmien tasolle.

Samalla herkästi vioittuva näyttö painuu suojaan kuljetuksen ajaksi. Uuden tabletin hankinnan sijasta käyttäjän kannattaakin nyt harkita, olisiko moderni miniläppäri sittenkin jouhevampi ratkaisu?

Mihin miniläppäri sopii?

Windows-yhteensopiva miniläppäri soveltuu hyvin työasioiden hoitamiseen kotona ja työmatkalla. Se on myös omiaan opiskelijoille tai vaikkapa jälkikasvun ensimmäiseksi tietokoneeksi.

Ammattilainen arvostaa, että miniläppäriin voi asentaa Photoshop-kuvamuokkaimen, Word-tekstinkäsittelyn, Excel-taulukkolaskennan ja Powerpoint-esitysgrafiikan. Ohjelmat eivät ole riisuttuja versioita kuten tableteissa ja niillä voi oikeasti tehdä töitä – eikä vain leikkiä viihteellisesti.

Miniläppäri soveltuu myös netin selaamisen, elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, sähköpostiin, some-viestintään ja bloggaukseen. Vain räiskintäpeleihin miniläppäreistä ei riitä puhtia – ainakaan halpismalleista.

Virtapihiä mobiilitekniikkaa

Moderni 8–13 tuuman miniläppäri painaa alle kilon ja tarjoaa peräti 8-12 tunnin akkukeston. Kevyessä käytössä lataus voi riittää viikon tarpeisiin. Ero on iso vanhoihin miniläppäreihin, joiden virta ehtyi jopa tunnissa.

Laitteet sisältävät WiFin, microSD-muistikorttipaikan sekä HDMI-, kuuloke-, Bluetooth-, Ethernet- ja USB 2/3 -liitännät. Paneelissa on kaiuttimet, kamera ja mikrofoni Skype-puheluita varten. Käytössä kone on täysin äänetön, koska vähävirtaisena se ei tarvitse tuuletinta.

Full HD -yhteensopivan näytön tarkkuus on yleisimmin 1366x768 pistettä. Tallennustilana toimii nopea SSD-puolijohdekiintolevy, jonka koot vaihtelevat mallista riippuen 32–256 gigatavun välillä.

Lisätallennustilaa saa ilmaisista pilvipalveluista – tai hankkimalla edullisen teratavun ulkoisen minikiintolevyn. Suorittimet vaihtelevat Atom/Celeron/i3/i5-akselilla. Ytimien määrä vaihtelee kahdesta neljään, ja keskusmuistia on kahdesta kahdeksaan.

Monta eri käyttöjärjestelmää

Miniläppäri toimitetaan valmistajasta riippuen Applen OS X 10/11, Microsoftin Windows 8/10 tai Googlen Chrome -käyttöjärjestelmillä. Mikä näistä kannattaa valita?

OS X:n riesana on nopea päivitystahti, jonka ansiosta vanhat Mac-ohjelmat lakkaavat usein toimimasta uusissa OS X -versiossa. Chrome on taas verkkopohjainen käyttöjärjestelmä, eikä tarjoa yhteensopivuutta Windows-ohjelmistoihin.

Windows-miniläppärin etuna se on yhteensopiva noin neljän miljoonan PC-ohjelman kanssa. Vanhojen ohjelmien asennus voi joskus tuottaa riesaa, mutta moni käyttäjä silti arvostaa Microsoftin panostusta yhteensopivuuden säilyttämisessä.

Mitä maksaa?

Peruskäyttäjälle  miniläppäri tarjoaa riittävästi potkua: se on edullinen hankkia, kevyt kantaa mukana, käynnistyy nopeasti ja käyttö on jouhevaa. Hintahaitari alkaa noin 250 eurosta.

Jos läppäriä halutaan käyttää 3D-mallinnukseen, videomuokkaukseen, äänityöskentelyyn tai pelaamiseen, tarvitaan tehokkaampi Intelin neliytimisellä i5/i7 -suorittimella ja 13–17 tuuman näytöllä varustettu malli.

Muita teholäppärin vaatimuksia ovat 8-16 gigatavun muisti ja 250–1000 megatavun puolijohdekiintolevy. Tehokannettavien hinnat sijoittuvat 1000–3000 euron hintaluokkaan.

Mikä on miniläppäri?


Miniläppärillä tarkoitetaan pienikokoisia, kevyitä ja energiateknisesti suunniteltuja noin 30 watin laturilla ja 8–13 tuuman näytöllä varustettuja sylitietokoneita.

Miniläppäri tunnetaan monilla nimillä: minikannettava, ultrakannettava, UltraBook, Surface Book, Chromebook sekä Applen AirBook.

Laitekirjo sisältää hiirilevyllä käytettäviä, kosketusnäytöllisiä, 360-asteen saranoituja tai irrotettavia hybridimalleja, joita voidaan käyttää myös tablettina.

 Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää