Miniläppäri haastaa tabletin

24.11.2015, klo 14:19Kommentteja 0

Miniläppärit olivat aiemmin suosittuja, mutta ne jäivät tablettibuumin jalkoihin. Nyt kun tablettimyynti hyytyy, on aika kypsä miniläppärien renessanssille.


Apple tappoi miniläppäribuumin julkaisemalla iPad-tabletin vuonna 2010. Pian kauppoihin saapuivat myös astetta edullisemmat Googlen Android-tabletit.

Kauppa kävi niin että kuhisi, myös Suomessa. Mutta nyt jokaisella, joka tabletin halusi, on jo sellainen, kertoo Gartner-markkinatutkimuslaitos. Tabletteja myydään jatkossa enää vanhojen tablettien käyttäjille – ja näistäkin vain puolet aikoo hankkia uuden.

Gartnerin mukaan tabletti on myös turhake pöytäkoneen tai läppärin käyttäjille. Näistä vain kaksi ja neljä prosenttia harkitsee tabletin hankintaa. Tabletin hyötyarvoa heikentää älypuhelin, jolla tekee samat asiat – ja lisäksi älypuhelimella voi puhua.

Uutta ytyä myyntiveturiksi haetaan PC-yhteensopivista miniläppäreistä. Niiden kysyntä on nyt Apple Airbookin ja Google Chromebookin innoittamana ampaissut nousuun.

Enemmän käyttöarvoa

Miniläppäri tarjoaa enemmän hyötyarvoa, kuin pelkkään viihteen ja sosiaalisen median kuluttamiseen tehty tabletti. Kiistattomana etuna miniläppäri on näet täysin yhteensopiva toimisto- ja muiden hyötyohjelmien kanssa.

Miniläppärin näppäimistö ja kallistettu näyttö antavat myös tablettia paremman ergonomian: Niska ei rasitu kuten tablettia alas katsottaessa. Käsi ja sormet eivät rasitu, kun näyttö tarvitsee suunnata silmien tasolle.

Samalla herkästi vioittuva näyttö painuu suojaan kuljetuksen ajaksi. Uuden tabletin hankinnan sijasta käyttäjän kannattaakin nyt harkita, olisiko moderni miniläppäri sittenkin jouhevampi ratkaisu?

Mihin miniläppäri sopii?

Windows-yhteensopiva miniläppäri soveltuu hyvin työasioiden hoitamiseen kotona ja työmatkalla. Se on myös omiaan opiskelijoille tai vaikkapa jälkikasvun ensimmäiseksi tietokoneeksi.

Ammattilainen arvostaa, että miniläppäriin voi asentaa Photoshop-kuvamuokkaimen, Word-tekstinkäsittelyn, Excel-taulukkolaskennan ja Powerpoint-esitysgrafiikan. Ohjelmat eivät ole riisuttuja versioita kuten tableteissa ja niillä voi oikeasti tehdä töitä – eikä vain leikkiä viihteellisesti.

Miniläppäri soveltuu myös netin selaamisen, elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, sähköpostiin, some-viestintään ja bloggaukseen. Vain räiskintäpeleihin miniläppäreistä ei riitä puhtia – ainakaan halpismalleista.

Virtapihiä mobiilitekniikkaa

Moderni 8–13 tuuman miniläppäri painaa alle kilon ja tarjoaa peräti 8-12 tunnin akkukeston. Kevyessä käytössä lataus voi riittää viikon tarpeisiin. Ero on iso vanhoihin miniläppäreihin, joiden virta ehtyi jopa tunnissa.

Laitteet sisältävät WiFin, microSD-muistikorttipaikan sekä HDMI-, kuuloke-, Bluetooth-, Ethernet- ja USB 2/3 -liitännät. Paneelissa on kaiuttimet, kamera ja mikrofoni Skype-puheluita varten. Käytössä kone on täysin äänetön, koska vähävirtaisena se ei tarvitse tuuletinta.

Full HD -yhteensopivan näytön tarkkuus on yleisimmin 1366x768 pistettä. Tallennustilana toimii nopea SSD-puolijohdekiintolevy, jonka koot vaihtelevat mallista riippuen 32–256 gigatavun välillä.

Lisätallennustilaa saa ilmaisista pilvipalveluista – tai hankkimalla edullisen teratavun ulkoisen minikiintolevyn. Suorittimet vaihtelevat Atom/Celeron/i3/i5-akselilla. Ytimien määrä vaihtelee kahdesta neljään, ja keskusmuistia on kahdesta kahdeksaan.

Monta eri käyttöjärjestelmää

Miniläppäri toimitetaan valmistajasta riippuen Applen OS X 10/11, Microsoftin Windows 8/10 tai Googlen Chrome -käyttöjärjestelmillä. Mikä näistä kannattaa valita?

OS X:n riesana on nopea päivitystahti, jonka ansiosta vanhat Mac-ohjelmat lakkaavat usein toimimasta uusissa OS X -versiossa. Chrome on taas verkkopohjainen käyttöjärjestelmä, eikä tarjoa yhteensopivuutta Windows-ohjelmistoihin.

Windows-miniläppärin etuna se on yhteensopiva noin neljän miljoonan PC-ohjelman kanssa. Vanhojen ohjelmien asennus voi joskus tuottaa riesaa, mutta moni käyttäjä silti arvostaa Microsoftin panostusta yhteensopivuuden säilyttämisessä.

Mitä maksaa?

Peruskäyttäjälle  miniläppäri tarjoaa riittävästi potkua: se on edullinen hankkia, kevyt kantaa mukana, käynnistyy nopeasti ja käyttö on jouhevaa. Hintahaitari alkaa noin 250 eurosta.

Jos läppäriä halutaan käyttää 3D-mallinnukseen, videomuokkaukseen, äänityöskentelyyn tai pelaamiseen, tarvitaan tehokkaampi Intelin neliytimisellä i5/i7 -suorittimella ja 13–17 tuuman näytöllä varustettu malli.

Muita teholäppärin vaatimuksia ovat 8-16 gigatavun muisti ja 250–1000 megatavun puolijohdekiintolevy. Tehokannettavien hinnat sijoittuvat 1000–3000 euron hintaluokkaan.

Mikä on miniläppäri?


Miniläppärillä tarkoitetaan pienikokoisia, kevyitä ja energiateknisesti suunniteltuja noin 30 watin laturilla ja 8–13 tuuman näytöllä varustettuja sylitietokoneita.

Miniläppäri tunnetaan monilla nimillä: minikannettava, ultrakannettava, UltraBook, Surface Book, Chromebook sekä Applen AirBook.

Laitekirjo sisältää hiirilevyllä käytettäviä, kosketusnäytöllisiä, 360-asteen saranoituja tai irrotettavia hybridimalleja, joita voidaan käyttää myös tablettina.

 Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää