Moottoroitu sänky on monelle avuksi

27.09.2016, klo 13:40Kommentteja 0

Hyvään unenlaatuun kannattaa panostaa. Moottoroidusta sängystä hyötyvät monet sänkyjen hyvien säätöominaisuuksien ansiosta. Tarvitsetko sinä helpotusta levottomille jaloille, rentoutusta stressiin tai parempaa hengitysasentoa?

Moottorisoidun sängyn monipuolisuuteen kannattaa ilman muuta tutustua kertoo Toimivan kodin fysioterapeutti Mira Helander-Djateu.

Tämän päivän sängyissä säätöominaisuudet ovat kehittyneet ja esimerkiksi sänkyjen kokoaminen on Helander-Djateun mukaan yksinkertaista ja sängyn rakenteen osat ovat kevyempiä.

Sängyn käyttötarve on oleellinen hankinnassa eli valitaanko sänky moottori- vai hoivapohjalla. Myös sängyn leveys ja mahdollisten nousutukien ja laitojen tarve turvallisuuden kannalta on huomioitava. Monesti myös patjan hankinta tulee kyseeseen ja tämä mietitään erikseen. Suomalaiset uusivat liian harvoin patjoja vaikka niiden ”parasta ennen päiväys” olisi mennyt jo ajat sitten.

– Moottoroituja sänkyjä voisi suositella lähes jokaiselle, sillä säätöominaisuuksia voi käyttää tarpeen mukaan – tai ei ollenkaan. Moottoroidut sängyt ovat tänä päivänä myös kivannäköisiä eivätkä ”sairaalasängyn” näköisiä.

Kehon patjaan kohdistama paine voidaan mitata ja patja räätälöidä näin käyttäjälleen tarkasti. Rentoutusta lisää hierova ominaisuus. Stressistä kärsiville rentouttava hetki tekee myös erityisen hyvää, hierova ominaisuus loppuu itsestään ja rentoutunut henkilö pääsee unten maille.

Kurjaa kuorsaamista

Kuorsaamisesta ei nauti itse kuorsaaja eikä vieressä nukkujakaan. Molempien uni voi olla katkonaista, jos yöllinen ”sahaus” jatkuu. 

Kuorsaaminen voi johtua ylipainosta, tupakoinnista tai ahtaista hengitystiehyeistä. Sopimaton nukkumisasento voi olla myös osasyyllinen. Kuorsaamisoireita voi helpottaa kohottamalla moottoroidun vuoteen päätyä ja sama pätee myös tulevan talven flunssakauden alkaessa.

– Tukkoinen nenä ja yskiminen saavat helpotusta, kun pääty on koholla vaikka muutaman sentin. Uniapneasta eli unenaikaisista hengityskatkoksista kärsiviä auttaa kylkiasento, laadukkaalla patjalla se on mahdollista ja päätypuolen nosto on tähänkin hyvä asia.

– Moottoroitu sänky tuo myös monelle selkävaivoja potevalle helpotusta. Moottoroitu sänky voidaan räätälöidä myös kehon muotojen ja kroonisten kiputilojen mukaan. Moni kärsii myös keskushermostoperäisestä levottomien jalkojen syndroomasta, jolloin ihmisellä on pakottava tarve liikutella jalkojaan niiden muuten kipeytyessä.

– Vuoteen jalkojen puoleista päätyä kohottamalla ja hierontamoottoreita hyödyntämällä saa rentoutettua jalat samalla ja lievennettyä epämukavia tuntemuksia.

Moottoroitu sänky ei riitä sellaisenaan, ergonomisesti ja kehoa oikein tukeva patja on kuin ”kansi vakan päälle”. Patjojen materiaalit voidaan valita niin, että ne täyttävät allergisen tiukimmat vaatimukset ja estävät pölypunkit.

Sänky – huvielämän keskus

Moni lukee tai katselee mielellään televisiota sängyssä rentoutuen, mutta usein huonossa asennossa. Ei ole yhtään hullumpi ajatus nostaa jalkojen puoleista päätyä koholle ja hiukan pääpuoltakin lihasten rentoutuessa.  

Parhaimmillaan moottoroidusta sängystä saa omalle keholle ja mielelle sopivan todellisen laiskanlinnan ja kun on unen aika, niin moottoroitu sänky vaalii nukkujaa. Hyvään sänkyyn sijoittaminen kannattaa ehdottomasti – sanontakin kuuluu jotakuinkin, että hyvä uni on kuin rahaa tallettaisi pankkiin.

Aamun sarastus kaamoksen kaatajaksi

Pimeyden voimat saapuvat jälleen. Kaamos ympäröi kaiken ja monet valtaa lohduttomuus. Pimeys voi tuntua niin ikävältä, että sarastusvalon parissa viihtyy hyvin puolisenkin tuntia. Valon käyttöönotonkin voi aikaistaa vastaiskuna kaamokselle.

Sarastusvalo on varsinainen herättäjävalo, sen valo on kuin hitaasti puolessa tunnissa nouseva aurinko eikä kirkas valo pamahda tajuntaan hetkessä. Valo on armollinen heräävälle. Jos ihminen herää jatkuvasti herätyskellon tai kännykän äkilliseen ääneen niin aamu voi olla jo hyvinkin stressaava ja verenpaine ja pulssi kohoavat.

Vähitellen huoneen täyttävä valo antaa keholle luonnollisen herätyksen.  Sarastusvaloon voi myös toisinaan liittää radion äänen. Radion lempikanavan siivittämä aamu voi olla hitusen parempi kuin herätyskellon pärinä. Valo kirkastuu eri malleissa joko portaattomasti tai sykäyksittäin. Kirkastumisajoissa on myös eroja 15 minuutista jopa kahteen tuntiin. 

Kirkasvalolamppua lähes vastaava valoteho saadaan led-tekniikalla. Led-valossa on sama aallonpituus, jota käytetään myös kirkasvalolampuissa. Tämä aallonpituus vaikuttaa kehossa melatoniini-hormonin kehityksen hidastumiseen.

Sarastusvaloissa on myös usein mahdollisuus äänen käyttämiseen herätyksen apuna. Rentouttavia ääniä ovat meren kohina, linnunlaulu ja erilaiset luonnon äänet. Ja voihan sitä maanantaisin herätä vaikkapa rajuilman ääneen. Käyttäjä voi siirtää myös valitsemaansa musiikkia herätysääneksi.Unen laatu on terveydelle merkittävää

Hengitysliitto ry:n järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo, että astma ja keuhkoahtaumatauti ovat merkittäviä kansansairauksia: astmaa sairastaa tutkimusten mukaan 9,5 prosenttia miehistä ja 10,8 prosenttia naisista ja keuhkoahtaumatautia 4,3 prosenttia miehistä ja 3,1 prosenttia naisista. Osa keuhkoahtaumatautia sairastavista sairastaa myös astmaa.

Mervi Puolanne sanoo, että oikeaoppiseen sänkyyn ei kiinnitetä niin paljon huomiota kuin sen puhtauteen.

– Hengityssairailla hyvä unen laatu on osa omahoitoa ja hyvinvointia. Heillä nukkuma-asennolla on merkitystä. Kohotettu asento helpottaa hengitystä.

– Kohotetussa asennossa on helpompi hengittää jo sen vuoksi, että keuhkojen tilavuus kasvaa painovoiman avulla eli pallea laskeutuu alaspäin verrattuna esimerkiksi selinmakuuseen. Kohotettua asentoa käytetään hengenahdistuksessa ja jos hengitys on limainen.

– Hyvät tyynyt ja kohoasento rentouttavat myös niskahartiaseudun lihaksia. Tällöin niskahartiaseutu saadaan rennommaksi. Kyseisen alueen lihakset toimivat niin sanotusti apuhengityslihaksina ja niitä käytetään esimerkiksi hengästyessä ja hengenahdistuksessa.


Mervi Puolanne sanoo, että hyvässä hoidossa olevalla uniapneaa sairastavalla on usein CPAP-laite käytössään, joten laitteen käyttäminen sinänsä poistaa ongelman.

– Suurella osalla on ylipainoa ja hyvä sänky auttaa siinäkin. Hengitystilavuus on heillä pienentynyt vatsaan kertyneen rasvan takia. Se on mekaaninen este pallean tehokkaalle liikkeelle. Kohoasento voi siis palvella heitäkin.

Eniten Puolanne kiinnittäisi huomiota iäkkäillä sängystä ylösnousun onnistumiseen ja toisaalta sänkyyn laskeutumiseen.

– Tässä ratkaisevaa on sängyn korkeus. Ylösnousua helpottaa pääpuolen kippausmahdollisuus. Lisäksi on tärkeää, että sängyssä on laitoja tai tukikahvoja ylösnousuun. Jos joutuu olemaan vuodelevossa, hyvä patja on silloin tärkeää makuuhaavojen ja painaumien välttämiseksi.

– Teimme vuoden alussa kyselyn jäsenillemme ja saimme lähes 900 vastausta. Moni kertoi siinä, että hengityssairauden omahoidosta toteutuu riittävän pitkä uni huonosti. Työssä käyvillä ei ole aikaa nukkua riittävästi ja iäkkäämmillä koettu unenlaatu on huono.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Shutterstock, Philips, Unikulma ja Kotio by Niemi

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää