Ompelemisen iloa saumurilla

28.09.2015, klo 10:39Kommentteja 0

Erotu persoonallisilla vaatteilla tai loihdi perheen pienimmille suloisia trikoomyssyjä. Saumuri on kätevä myös kotiompelijalle.


Peitetikin ompelua, peitetikki muodostaa päälle kaksi suoraa tikkiä ja nurjalle saumuriompeleen näköisen ompeleen.

Meri Kortteenpohja on unelma-ammatissaan vaatetusalan artesaanina. Ihan pienestä pitäen hän on suunnitellut ja ommellut muun muassa nukeille vaatteita ja sittemmin itselleen.

– Aikoinaan yksi tuttavani kysyi minulta, että pistelenkö asiakkaita koskaan nuppineuloilla, kun vaatteita sovitetaan ja siihen oli pakko vastata pilke silmäkulmassa: ”kyllä, ehdottomasti”.

Näin sai alkunsa Meri Kortteenpohjan yrityksen nimi Evil Dressmaker ja samaisella nimellä Kortteenpohjaa pitää myös ompeluaiheista blogiaan jo kahdeksatta vuotta.

Blogissa on vahvasti esillä myös mainio ja monikäyttöinen saumuri ja sen toiminnan monipuolisuuteen pääsee iloinen ”sunnuntai-ompelijakin” kiinni. Miten olisi syksyä piristämään huikea lepakkohihainen tunika tai vaikkapa maksimekko syksyn menovaatteeksi?

– Saumurilla voi kätevästi ommella trikoovaatteita ja yhdellä ompeleella saa kaikki saumat kätevästi kuntoon. Ammattiompelija saa saumurista ”irti vielä vaikka mitä” ja Meri Kortteenpohja listaa saumurin kotien ompelukoneiden ykköseksi.

Hän jatkaa, että aloittelijan ei kannata ostaa liian monimutkaista ompelukonetta. Ja myös käytetyillä vanhoilla ompelukoneilla tekee tosi laadukasta jälkeä.

– Itse suosin vanhoja ja jykeviä metallirunkoisia ompelukoneita, jotka ovat myös kestäviä ja käyttöominaisuuksiltaan selkeitä.

Trikootunikat, pipot, oloasut ja tuubihuivit saa loihdittua itse nopeasti ja kätevästi ja omissa suosikkiväreissä.

Hääpuvuista linnanjuhliin


Rullapäärmeen ompelua silkkiseen vinokaitaleeseen.

Meri Kortteenpohjaa on kesällä työllistänyt runsaasti hääpuvut ja esimerkiksi miesten pukujen korjaustyöt. Juhlapuvun teettämiseen kannattaa varata kuukausi aikaa. Seuraava sesonki käsittää Vanhojen tanssit ja Itsenäisyyspäivän juhlat.

– Suunnittelen itse myös hääpukuja ja teen korjausompelua. Ja asiakkailla on myös omia ideoita, joista suunnitellaan yhdessä toimiva kokonaisuus. Asiakkaan tapaan yleensä vähintään kolme kertaa – suunnitteluvaiheessa, prototyypin sovituksessa ja kolmannella kerralla asun saa mukaan.

Meri Kortteenpohja sanoo, että ammattiompelijalle tullaan myös senkin takia, että jokin mittasuhde omassa vartalossa ei täsmää tehdasmitoituksen kanssa.

– Asiakkaalla voi olla esimerkiksi huomattavan pitkät tai lyhyet raajat tai hän voi olla rintava tai hyvin kurvikas. On kuitenkin tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus saada oman oloisia ja näköisiä vaatteita, joissa viihtyy.

Vintagea ja kangaslöytöjä

Vintage on myös Meri Kortteenpohjan sydäntä lähellä.

– Tuon ajan kankaat ovat upeita ja samoin mallistot. Löydän myös itse joskus kirpputoreilta upeita kankaita, jotka halutaan pois nurkista ja minulle, kierrätys- ja eko-henkeä vaalivalle ne voivat olla aarreaitta. Esimerkiksi 40–50-lukujen kankaat ovat huikeita. Otan myös kangaslahjoituksia vastaan ja itse taas lahjoitan ylijääneitä tilkkuja edelleen kierrätykseen ja nukkeharrastajille.

Meri Kortteenpohjan suuri haave olisi tehdä puvustuksia esimerkiksi teatteri- ja elokuvatuotannoille. Myös historiallisten sarjojen puvustus olisi innostavaa.

Entä mitä ompelija tekee vapaa-ajallaan?

– Harrastan kuorolaulua ja balettia. Pidän myös kotikeittiössä puuhaamisesta ja juuri nyt on ajankohtaista ihanan mehukas ja rapsakka omenapiirakka jäätelön tai täyteläisen vaniljakastikkeen kera. Syksyä voi vastaanottaa vaikkapa upeassa vintage-henkisessä jakkupuvussa.

SAUMURIN OSTOVINKIT

1. Ennen hankintaa mieti millaiseen käyttöön saumuri tulee, ompeletko pelkästään trikoovaatteita vai myös joustamattomia kankaita. Tämä vaikuttaa saumurilta vaadittaviin ominaisuuksiin.

2. Kolmilankainen saumuri sopii huolitteluun siksakin sijaan, nelilankainen trikookankaiden ompeluun ja rullapäärmeisiin, viisilankainen on monikäyttöisin kaikenlaiseen saumurointiin.

3. Ennen ostopäätöstä tee liikkeessä koeompelu erilaisilla kangastilkuilla. Ompele ohuita, paksuja, joustavia ja joustamattomia, sen mukaan millaisia ompelutöitä olet aikonut saumurilla tehdä. Kokeile myös erilaisia ompeleita, jotta näet miten kone käyttäytyy. Kokeile vielä miten helppoa on lankojen pujottaminen ja ompeleiden valinta.

4. Jos budjetti on tiukka, harkitse käytettyä saumuria. Niitä saa huollettuina ompelukoneliikkeistä hieman edullisemmin kuin aivan uusia saumureita.

SYKSYN TRENDIT

1. Värien ja kuosien epätavanomainen ja runsas yhdistely
2. Gootti-tyyli mustine pitseineen ja viktoriaanisine vaikutteineen
3. 70-luku ja boho-tyyli, etniset kuosit, tekoturkis ja värikkäät sametit
4. Mod-muodin minimekot ja poolokaulukset
5. Minimalistiset pitkät linjat kuten viitat ja väljät suorat tunikat
6. Nukkemainen lolita-tyyli röyhelöineen, sifonkeineen ja vaaleanpunaisine sävyineen

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää