Paahtohillossa maistuu kinuski

23.08.2019, klo 14:08Kommentteja 0

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville.

Omenoiden viljely alkoi Euroopassa ja Aasiassa noin 5000 vuotta sitten. Helposti eväinä kulkevien hedelmien siemenet levisivät nopeasti eri puolille maailmaa. Omenapuiden jalostaminen ja risteyttäminenkin oli yksinkertaista. Nykyään eri puolilla maailmaa tunnetaan yli 7500 omenalajiketta.

Suomeen omenapuut rantautuivat 1400-luvulla, kun omenapuista oli onnistuttu kehittämään pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita. 1700-luvun katovuosien aikana lähes kaikki omenapuut kuitenkin kuolivat Suomesta. Omenoiden kasvattaminen alkoi Suomessa uudestaan 1800-luvulla. Virosta, Saksasta ja Venäjältä tuoduista taimista onnistuttiin jalostamaan kylmyyttä kestäviä lajikkeita. Nykyään Suomesta tavataan kymmeniä erilaisia paikallislajikkeita.

Paahtohillo eli uuniomenasose

1—2 kg omenoita
½–1 dl sokeria tai fariinisokeria
Kanelitanko tai 2 tl jauhettua kanelia

Muita sopivia mausteita ovat:
Vaniljatanko
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl sitruunan mehu

Uunin lämpötila 150 astetta
Paistoaika noin 2 tuntia

Huuhtele omenat puhtaiksi. Lohko omenat kuorineen ja poista siemenkodat. Lado omenalohkot, sokeri ja mausteet uunivuokaan. Sokeria ei välttämättä tarvita juuri lainkaan, koska paistaminen tuo soseeseen karamellimaisen tai kinuskisen maun. Tavallisen sokerin voi korvata osittain tai kokonaan myös fariinisokerilla. Makeutta sokerittomaan hilloon saa karppisokerilla

Ensimmäisen puolen tunnin aikana uunissa paistuvaa hilloa on vahdittava. Paistuva hillo nimittäin vaahtoutuu ja voi kiehua ylitse sotkien uunin. Vaahtoutunut seos painellaan kauhalla paistoastian pohjalle, jonka jälkeen paistamista jatketaan. Sekoita paistuvaa seosta välissä. Jos seos uhkaa kuivua, voi siihen lisätä noin puoli desilitraa vettä.

Nosta kuuma uunivuoka varovasti uunista, kun hillo on paistunut noin kaksi tuntia — halutessasi voit paistaa hilloa pidempäänkin. Anna seoksen jäähtyä. Ole varovainen — kuuma ja sokerinen hillo on polttavaa. Soseuta jäähtynyt hillo sauvasekoittimella. Soseen voi pakastaa tai purkittaa. Valmis sose säilyy jääkaapissa noin viikon.

Paahtohillo sopii puuron tai jukurtin kaveriksi — ja tietenkin pannukakun tai lettujen tai lättyjen päälle.



Paahtohillon valmistaminen on helppoa. Omenat voi lohkoa kuorineen.



Omenoiden paahtaminen uunissa tuo seokseen luontaisesti karamellimaisuutta. Sokeria ei tarvitse lisätä kovinkaan paljon.


Ensimmäisen puolen tunnin aikana omenoiden paistumista on vahdittava. Vaahtoutuva seos voi kiehua ylitse ja sotkea uunin.



Jäähtynyt seos soseutetaan sauvasekoittimella.

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Katri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää