Paahtohillossa maistuu kinuski

23.08.2019, klo 14:08Kommentteja 0

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville.

Omenoiden viljely alkoi Euroopassa ja Aasiassa noin 5000 vuotta sitten. Helposti eväinä kulkevien hedelmien siemenet levisivät nopeasti eri puolille maailmaa. Omenapuiden jalostaminen ja risteyttäminenkin oli yksinkertaista. Nykyään eri puolilla maailmaa tunnetaan yli 7500 omenalajiketta.

Suomeen omenapuut rantautuivat 1400-luvulla, kun omenapuista oli onnistuttu kehittämään pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita. 1700-luvun katovuosien aikana lähes kaikki omenapuut kuitenkin kuolivat Suomesta. Omenoiden kasvattaminen alkoi Suomessa uudestaan 1800-luvulla. Virosta, Saksasta ja Venäjältä tuoduista taimista onnistuttiin jalostamaan kylmyyttä kestäviä lajikkeita. Nykyään Suomesta tavataan kymmeniä erilaisia paikallislajikkeita.

Paahtohillo eli uuniomenasose

1—2 kg omenoita
½–1 dl sokeria tai fariinisokeria
Kanelitanko tai 2 tl jauhettua kanelia

Muita sopivia mausteita ovat:
Vaniljatanko
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl sitruunan mehu

Uunin lämpötila 150 astetta
Paistoaika noin 2 tuntia

Huuhtele omenat puhtaiksi. Lohko omenat kuorineen ja poista siemenkodat. Lado omenalohkot, sokeri ja mausteet uunivuokaan. Sokeria ei välttämättä tarvita juuri lainkaan, koska paistaminen tuo soseeseen karamellimaisen tai kinuskisen maun. Tavallisen sokerin voi korvata osittain tai kokonaan myös fariinisokerilla. Makeutta sokerittomaan hilloon saa karppisokerilla

Ensimmäisen puolen tunnin aikana uunissa paistuvaa hilloa on vahdittava. Paistuva hillo nimittäin vaahtoutuu ja voi kiehua ylitse sotkien uunin. Vaahtoutunut seos painellaan kauhalla paistoastian pohjalle, jonka jälkeen paistamista jatketaan. Sekoita paistuvaa seosta välissä. Jos seos uhkaa kuivua, voi siihen lisätä noin puoli desilitraa vettä.

Nosta kuuma uunivuoka varovasti uunista, kun hillo on paistunut noin kaksi tuntia — halutessasi voit paistaa hilloa pidempäänkin. Anna seoksen jäähtyä. Ole varovainen — kuuma ja sokerinen hillo on polttavaa. Soseuta jäähtynyt hillo sauvasekoittimella. Soseen voi pakastaa tai purkittaa. Valmis sose säilyy jääkaapissa noin viikon.

Paahtohillo sopii puuron tai jukurtin kaveriksi — ja tietenkin pannukakun tai lettujen tai lättyjen päälle.



Paahtohillon valmistaminen on helppoa. Omenat voi lohkoa kuorineen.



Omenoiden paahtaminen uunissa tuo seokseen luontaisesti karamellimaisuutta. Sokeria ei tarvitse lisätä kovinkaan paljon.


Ensimmäisen puolen tunnin aikana omenoiden paistumista on vahdittava. Vaahtoutuva seos voi kiehua ylitse ja sotkea uunin.



Jäähtynyt seos soseutetaan sauvasekoittimella.

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Katri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Silakasta on moneksi. On hyvä muistaa, että kotimainen luonnonkala on maukas ja monipuolinen vaihtoehto kasvatetulle lohelle tai kirjolohelle. Silakka taipuu myös nykyaikaiseen ruuanlaittoon. Lue lisää

Uutiset

Ilmastositoumus linjaa energiateollisuuden tavoitteet - Puolitetaan päästöt!

Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen olisi syytä olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kirjattu myös hallituksen ohjelmaan. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Lämpöyhtiöt kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja vastuullisuusajattelu energiayhtiöiden tärkeimmät syyt siirtyä kiertotalouteen. Lämpöyhtiöt ovat vahvoja kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia. Kiertotalous kaukolämpöalalla hyödyntää myös muilla sektoreilla syntyvää energiaa. Lue lisää

Kodintekniikka

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää