Pesukoneen viimeinen matka

06.06.2012, klo 09:00Kommentteja 0

Kun vaikkapa jääkaappi tai matkapuhelin tulee tiensä päähän, niin sen voi jättää maksutta sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Uuden jätelain myötä myös monet kaupat alkavat tulevaisuudessa vastaanottaa pienempiä sähkölaitteita. Mutta miksi moni laite ei päädy koskaan virallisiin kierrätysvirtoihin?

Suomessa on valtakunnallinen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätysjärjestelmä, jota pyörittävät laitteiden valmistajien ja maahantuojien perustamat tuottajayhteisöt. Jokaisen Suomessa myydyn sähkölaitteen hinnassa on pieni osa kierrätysmaksua. Kun kuluttaja ostaa uuden laitteen, hän siis maksaa samassa yhteydessä jo sen kierrätyksestä.

Tuottajayhteisö SERTY:n puheenjohtaja Arto Puumalainen arvioi, että kierrätysjärjestelmä toimii Suomessa kohtuullisen hyvin.

– Laki velvoittaa tuottajayhteisöjä keräämään elektroniikkaromua vähintään neljä kiloa asukasta kohden. Tällä hetkellä keräysmäärä on kymmenen kiloa asukasta kohden, hän kertoo.

Ison virran monet sivujoet

Toisaalta, kuten esimerkiksi ylitarkastaja Anu Toppila on pro gradu -tutkimuksessaan todennut, peräti 40–50 prosenttia elektroniikkaromusta päätyy virallisen keräysjärjestelmän ulkopuolelle.

– Jonkin verran pieniä elektroniikkalaitteita joutuu varmasti sekajätteen joukkoon. Mutta varsinkin erilaiset suuret sähkölaitteet päätyvät usein myös yksityisille romuliikkeille, Arto Puumalainen kertoo.

Romuliikkeet ovat kiinnostuneet isoista sähkölaitteista, varsinkin pesukoneista ja liesistä, koska niissä on paljon rahanarvoista metallia. Myös esimerkiksi kännykät ja tietokoneet sisältävät helposti hyödynnettäviä materiaaleja, etenkin harvinaisia maametalleja. Yksityisiä eivät toisaalta kiinnosta esimerkiksi freonia sisältävät jääkaapit eivätkä hankalasti jatkohyödynnettävät televisiot.

Arto Puumalainen kehottaa kuluttajia käyttämään virallista kierrätysjärjestelmää. Vaan miksi oikeastaan, eikö mattimeikäläisen kannalta ole loppujen lopuksi sama, mihin hänen laitteensa päätyy, kunhan se vain tulee asianmukaisesti kierrätetyksi?

– Kuluttaja on jo maksanut virallisesta kierrätyksestä, joten sen takia sitä kannattaa hyödyntää. Se takaa myös osaltaan sen, että järjestelmä toimii tehokkaasti jatkossakin, Puumalainen painottaa. Hän myös arvioi, että mikäli romuliike maksaa jotain vanhasta laitteesta kuluttajalle, summa on korkeintaan euron luokkaa.

Puumalainen kritisoi myös virallisen keräysjärjestelmän vapaamatkustajia:

– Esimerkiksi nettikaupoista ulkomailta ostetun laitteen hinnassa ei ole kierrätysmaksua. Virallinen kierrätysjärjestelmä hoitaa kuitenkin näidenkin laitteiden kierrätyksen.

Pienlaitteita tulevaisuudessa myös kauppoihin

1.5.2012 astui voimaan uusi jätelaki, joka tulee lisäämään sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteitä entisestään. Kierrätyspisteitä on tulossa myös kauppojen ja kauppakeskusten yhteyteen. Laissa on vuoden siirtymisaika.

– Ideana on, että kauppojen kierrätyspisteisiin tuotaisiin silloin korkeintaan mikroaaltouunin kokoisia tavaroita ja isommat tavarat vietäisiin perinteisiin keräyskeskuksiin.

Kaupoilla on periaatteessa oikeus vaatia nähtäväkseen kuittia, joka todistaa, että laite on ostettu siitä liikkeestä.

– Luulenpa, että käytännössä kuitteja ei tulla kyselemään, Arto Puumalainen arvioi.

Muista tietoturva!

Kun tietokone lähtee viimeiselle matkalleen, niin huomiota kannattaa kiinnittää myös tietoturvallisuuteen.

– Ennen kuin tietokoneen vie kiertoon, sen kovalevy on syytä puhdistaa mahdollisimman tarkkaan tai poistaa kokonaan. Eikä kannata tietenkään jättää puhdistamatonta tietokonetta vartioimatta minnekään lavalle kenen tahansa ohikulkijan napattavaksi.

Hän kertoo, että virallisessa kierrätysjärjestelmässä tietokoneen myynti eteenpäin on kielletty.

– Myös kierrätykseen menevien puhelinten muistit kannattaa puhdistaa tarkoin. Ja sama periaate koskee oikeastaan kaikkia tallentavia laitteita. Kannattaa katsoa, että laitteeseen ei ole jäänyt mitään sellaista mitä haluaisi tuntemattomien näkevän, Arto Puumalainen huomauttaa.

Missä lähin kierrätyspiste?

Osoitteesta www.kierratys.info löytyvät paikkakunnittain tiedot eri kierrätysjakeiden keräyspisteiden sijainnista. Karttapohjalla näkyvät esimerkiksi metallin, lamppujen, paristojen, akkujen, vaarallisten aineiden, lasin, paperin ja kartongin keräyspisteet.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää