Pesukoneen viimeinen matka

06.06.2012, klo 09:00Kommentteja 0

Kun vaikkapa jääkaappi tai matkapuhelin tulee tiensä päähän, niin sen voi jättää maksutta sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Uuden jätelain myötä myös monet kaupat alkavat tulevaisuudessa vastaanottaa pienempiä sähkölaitteita. Mutta miksi moni laite ei päädy koskaan virallisiin kierrätysvirtoihin?

Suomessa on valtakunnallinen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätysjärjestelmä, jota pyörittävät laitteiden valmistajien ja maahantuojien perustamat tuottajayhteisöt. Jokaisen Suomessa myydyn sähkölaitteen hinnassa on pieni osa kierrätysmaksua. Kun kuluttaja ostaa uuden laitteen, hän siis maksaa samassa yhteydessä jo sen kierrätyksestä.

Tuottajayhteisö SERTY:n puheenjohtaja Arto Puumalainen arvioi, että kierrätysjärjestelmä toimii Suomessa kohtuullisen hyvin.

– Laki velvoittaa tuottajayhteisöjä keräämään elektroniikkaromua vähintään neljä kiloa asukasta kohden. Tällä hetkellä keräysmäärä on kymmenen kiloa asukasta kohden, hän kertoo.

Ison virran monet sivujoet

Toisaalta, kuten esimerkiksi ylitarkastaja Anu Toppila on pro gradu -tutkimuksessaan todennut, peräti 40–50 prosenttia elektroniikkaromusta päätyy virallisen keräysjärjestelmän ulkopuolelle.

– Jonkin verran pieniä elektroniikkalaitteita joutuu varmasti sekajätteen joukkoon. Mutta varsinkin erilaiset suuret sähkölaitteet päätyvät usein myös yksityisille romuliikkeille, Arto Puumalainen kertoo.

Romuliikkeet ovat kiinnostuneet isoista sähkölaitteista, varsinkin pesukoneista ja liesistä, koska niissä on paljon rahanarvoista metallia. Myös esimerkiksi kännykät ja tietokoneet sisältävät helposti hyödynnettäviä materiaaleja, etenkin harvinaisia maametalleja. Yksityisiä eivät toisaalta kiinnosta esimerkiksi freonia sisältävät jääkaapit eivätkä hankalasti jatkohyödynnettävät televisiot.

Arto Puumalainen kehottaa kuluttajia käyttämään virallista kierrätysjärjestelmää. Vaan miksi oikeastaan, eikö mattimeikäläisen kannalta ole loppujen lopuksi sama, mihin hänen laitteensa päätyy, kunhan se vain tulee asianmukaisesti kierrätetyksi?

– Kuluttaja on jo maksanut virallisesta kierrätyksestä, joten sen takia sitä kannattaa hyödyntää. Se takaa myös osaltaan sen, että järjestelmä toimii tehokkaasti jatkossakin, Puumalainen painottaa. Hän myös arvioi, että mikäli romuliike maksaa jotain vanhasta laitteesta kuluttajalle, summa on korkeintaan euron luokkaa.

Puumalainen kritisoi myös virallisen keräysjärjestelmän vapaamatkustajia:

– Esimerkiksi nettikaupoista ulkomailta ostetun laitteen hinnassa ei ole kierrätysmaksua. Virallinen kierrätysjärjestelmä hoitaa kuitenkin näidenkin laitteiden kierrätyksen.

Pienlaitteita tulevaisuudessa myös kauppoihin

1.5.2012 astui voimaan uusi jätelaki, joka tulee lisäämään sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteitä entisestään. Kierrätyspisteitä on tulossa myös kauppojen ja kauppakeskusten yhteyteen. Laissa on vuoden siirtymisaika.

– Ideana on, että kauppojen kierrätyspisteisiin tuotaisiin silloin korkeintaan mikroaaltouunin kokoisia tavaroita ja isommat tavarat vietäisiin perinteisiin keräyskeskuksiin.

Kaupoilla on periaatteessa oikeus vaatia nähtäväkseen kuittia, joka todistaa, että laite on ostettu siitä liikkeestä.

– Luulenpa, että käytännössä kuitteja ei tulla kyselemään, Arto Puumalainen arvioi.

Muista tietoturva!

Kun tietokone lähtee viimeiselle matkalleen, niin huomiota kannattaa kiinnittää myös tietoturvallisuuteen.

– Ennen kuin tietokoneen vie kiertoon, sen kovalevy on syytä puhdistaa mahdollisimman tarkkaan tai poistaa kokonaan. Eikä kannata tietenkään jättää puhdistamatonta tietokonetta vartioimatta minnekään lavalle kenen tahansa ohikulkijan napattavaksi.

Hän kertoo, että virallisessa kierrätysjärjestelmässä tietokoneen myynti eteenpäin on kielletty.

– Myös kierrätykseen menevien puhelinten muistit kannattaa puhdistaa tarkoin. Ja sama periaate koskee oikeastaan kaikkia tallentavia laitteita. Kannattaa katsoa, että laitteeseen ei ole jäänyt mitään sellaista mitä haluaisi tuntemattomien näkevän, Arto Puumalainen huomauttaa.

Missä lähin kierrätyspiste?

Osoitteesta www.kierratys.info löytyvät paikkakunnittain tiedot eri kierrätysjakeiden keräyspisteiden sijainnista. Karttapohjalla näkyvät esimerkiksi metallin, lamppujen, paristojen, akkujen, vaarallisten aineiden, lasin, paperin ja kartongin keräyspisteet.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää