Pipareita, kinkkua, kystä kyllä – ja ilman haavereita

29.11.2012, klo 11:11Kommentteja 0

Kun joulu lähestyy, niin keittiössä riittää vilinää, vilskettä, helinää ja helskettä. Vaan miten varmistaa, että keittiötyöt sujuvat kaikilta turvallisesti?

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin yli-insinööri Jukka Lepistö, innokas kotikokki itsekin, muistuttaa, että lieden äärellä maltti ja keskittyminen on valttia.

– Sähköliedestä tai uunista aiheutuu Suomessa noin tuhat sähköpaloa vuodessa. Se tavallinen tarina on, että liesi unohtuu päälle. Ikä voi vaikuttaa henkilön keskittymis- ja huomiokykyyn tai ongelmia voi aiheutua vaikkapa siitä, kun aamutunneilla kotiin palaava innostuu ruuanlaitosta, Lepistö huomauttaa.

Joskus liesi voi kytkeytyä päälle myös vahingossa, jos vaikkapa lemmikkieläin tavoittelee lieden päälle laskettuja herkkuja.

– Liesi ja sen ympäristö kannattaa pitää tyhjänä ylimääräisistä tavaroista ja ruuista – senkin takia, että ne syttyvät helposti palamaan.

Jukka Lepistö korostaa, että kotien sähköturvallisuutta voi parantaa merkittävästi myös erikseen hankittavilla liesiturvalaitteilla.

– Suosittelen liesiturvalaitteita kaikille. Saatavana on esimerkiksi laitteita, jotka hälyttävät ja katkaisevat liedestä virran tai jopa laitteita, jotka sammuttavat syttyneen palon. Monissa uusimmissa liesissä turvaominaisuuksia, esimerkiksi aikakytkimiä, on jo integroitu itse kodinkoneeseen.

– Mutta vaikka liedessä olisi turvalaite, niin keittiön yhteyteen tarvitaan myös palovaroitin, hän huomauttaa. Lieden turvallisuuteen vaikuttaa aina ihmisen toiminta, turvalaite on vain vahingon varalle.

Hauskaa, mutta ei leikkiä

Kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan martoista muistuttaa, että kun lapset ryhtyvät pipareiden paistoon, niin heidän kanssaan on hyvä käydä läpi sääntöjä siitä, miten keittiössä työskennellään. Tärkeä yleisperiaate on se, että ruuanlaitto saa olla hauskaa, mutta keittiö ei ole mikään leikkipaikka.

– Sekä aikuisten että lasten kannattaa muistaa myös esimerkiksi se, että kun uunin ovi avataan, niin pitää varoa kuumaa höyryä. Etukäteen on jo katsottava, mihin kuuman uunipellin voi laskea, hän vinkkaa.

Se, minkä verran juniorit tarvitsevat keittiössä valvontaa, riippuu lapsesta ja hänen iästään. Tärkeää on, että kodinkoneiden käyttöä käydään yhdessä läpi. Aikuisen on myös syytä muistaa, että aikuisesta itsestään selvältä tuntuvat asia saattavat olla lapselle aivan uusia ja opettelua vaativia.

– Yleensä alakoululaiset ovat jo valmiita käyttämään vaikkapa mikroaaltouunia ja leivänpaahdinta. Mutta heitä on syytä muistuttaa vaikkapa siitä, että leivänpaahtimeen juuttunutta leipää ei saa ryhtyä irrottamaan haarukalla, kun laite on kytkettynä pistorasiaan.

– Lapsia kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa mukaan ruuanlaittoon ja kannustaa heitä myös omatoimisuuteen keittiössä, Pikkarainen huomauttaa.

Muista kylmälaitteen takaseinä!

Usein myös aikuisen voi olla tarpeen päivittää tietojaan kodinkoneiden käytöstä – ja etenkin huollosta. Laitteiden manuaalit kannattaa koota omaan mappiinsa, josta tiedot löytyvät helposti.

– On esimerkiksi tärkeää imuroida ja puhdistaa ainakin kerran vuodessa kylmälaitteiden takaseinät, sillä koneisiin kertyvä pöly voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa tulipalon. Myös liesituuletin kaipaa säännöllistä puhdistusta.

Laitteiden huolto kannattaa pitää mielessä myös silloin, kun keittiöön ostetaan uusia laitteita. Kylmälaitteen taakse pitää jäädä riittävästi tilaa. Liikuttelun kannalta on myös kätevää, jos ison kylmälaitteiston pohjassa on kunnolliset pyörät.

– Ja kannattaa muuten muistaa, että vanhukset voivat tarvita apua joulusiivouksen tekemiseen. Ainakin ison kylmälaitteen siirtäminen on heille usein mahdoton tehtävä, Hanna Pikkarainen huomauttaa.

Jouluisia reseptejä:

Majoneesisilakat

Noin puoli kiloa silakkafileitä

Liemi:
1 l vettä
1 ½ dl etikkaa
3 rkl merisuolaa
vähän sokeria

Fileet yön yli liemessä, sitten erotetaan nahka.
Nahattomat fileet kastikkeeseen ainakin muutamaksi tunniksi.

Kastike:
2 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
2 1/2 tl sitruunamehua
1 sitruunan kuori
½ tl suolaa

Lopputulos nautitaan saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Resepti: Jukka Lepistö

**

Rukiiset marjamuffinit

Rukiisissa marjamuffineissa syksyn satoa hyödynnetään joululeivonnaisiin. Helppoon, nopsaan, marjaisaan ja rukiiseen herkkuun tarvitaan:

1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl öljyä
1 dl grahamjauhoja
1 dl ruisleseitä
1 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia TAI kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl puolukoita TAI mustikoita

Sekoita keskenään sokeri ja kananmunat. Lisää öljy sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi varovasti sekoitellen marjat. Jos käytät pakastemarjoja, lisää ne jäisinä. Jaa taikina kahdella lusikalla muffinivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min.

Resepti: Martan joulukirja.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää